Pretraga

Čišćenje snijega s okućnice od opločnjaka ili što kada sol i metalna lopata nisu izbor

A- A+

Oblaganje okućnice opločnjakom sinonim je za visok stupanj kvalitete kada su u pitanju svi aspekti uređenja vanjskih površina uz kuću. No, prilikom donošenja odluke o izboru ovog materijala malo tko je svjestan da opločnjaci zahtijevaju puno više truda kada je u pitanju održavanje u odnosu na klasičnu betonsku ili asfaltnu podlogu. Posebno u zimskim mjesecima kada preko noći napada snijeg, a temperature se učvrste ispod nule.

opločnjak | foto: Ivana Solar

opločnjak | foto: Ivana Solar

Površina prekrivna opločnjakom prekrasno izgleda, te gotovo da i nema kućevlasnika kojemu ovaj tip uređenja prilaza nije prvi izbor. No, treba znati, prema opločnjaku se ne možete isto ponašati kao prema drugim vanjskim čvrstim podlogama. Kako kada je u pitanju svakodnevno čišćenje, tako i kod čišćenja u timskim uvjetima, odnosno kada napada snijeg.

Bez soli i metalne lopate

Kada snježni pokrivač prekrije okućnicu, a uz to su vani dugotrajno temperature u minusu okućnicu pod opločnjakom treba očistiti, ali ne kao svaku drugu. Poželjno je koristiti plastični alat, jer upotrebom metalnog, može doći do površinskog oštećenja kocki. Što znači da ako imate okućnicu prekrivenu opločnjakom metalne lopate za čišćenje snijega veliku su ‘ne’. No, danas u specijaliziranim trgovinama postoje kvalitetne PVC lopate koje će dobro poslužiti.

Ako pak otapanje snijega i prevenciju nastanak leda želite koristiti kemikalije, onda u obzir dolazi samo magnezijev klorid i to u malim količinama. Klasična sol za ceste ne smije upotrebljavati jer oštećuje opločnjak.

Izdvojeni članak

Čišćenje oluka: Samostalni zahvat za koji je potreban jednostavan alat i puno opreza

Veliko ‘ne’ za ralice

Također, veliko ‘ne’ vrijedi i za čišćenje opločnjaka od snijega strojno, odnosno uz pomoć bilo kakvog uređaja koji ima metalne nastavke. Na žalost, to uključuje i odbijanje usluge ralice, taman da ju za gradsku tvrtku vozi prvi susjed i parkira ju ispred kuće.

Izdvojeni članak

Asfaltiranje okućnice: Jeftino i dugotrajno rješenje za prilaz ili parking

Poznat je slučaj velikog trgovačkog lanca koji je prije nekoliko godina bio prisiljen na više lokacija u kontinentalnoj Hrvatskoj izvaditi opločnjake sa svojih parkirališta koja su potom asfaltirana. Zašto? Procjepi između opločnjaka jako su osjetljivi. Na prvom mjestu nisu čvrsto i trajno spojeni pa ih oštar rub, primjerice, ralice, po određenim kutom, može izbaciti iz položaja. A kada nastane ovakva šteta popravak je skup. Dodatno, snijeg između opločnjaka ne moguće je učinkovito na ovaj način očistiti, tako da nikada ne možete sigurni da netko neće proklizati.

Impregnacija

Većina opločnjaka su u srži obrađene betonske kocke koje su dugoročno osjetljive na promjenu vremenski uvjeta. Stoga je preporuka opločnjake impregnirati barem jednom godišnje, idealno u ranu jesen, u kada je vani još suho.  No, učestalost impregniranja betonskih kocki ovisi o vrsti impregnacije.

Većina ljudi odluči se za običnu varijantu opločnika, a onda betonsku galanteriju trebaju impregnirati. Pri odabiru impregnacije treba se dobro informirati je li vodoodbojna, štiti li od UV zraka i mraza, te prvenstveno za koje je površine namijenjena.

Sredstva za impregniranje su obično bezbojna, no mogu biti i u boji. Premazi se uglavnom nanose četkom, valjkom ili prskalicom. Najčešće u ‘dvije ruke’. Impregnacija u boji se upotrebljava kod kocki koje nisu tvornički obojene ili za poboljšanje boje starih i oštećenih opločnika. Dugotrajni premazi su na bazi silikona i polimerni koji traju i do nekoliko godina. Također, danas na tržištu postoji niz tvornički impregniranih opločnjaka, što znači da se u fazi njihove proizvodnje koristi dodatna zaštita, zbog koje su one otporne na upijanje vlage, smrzavanje, pojavljivanje plijesni.

Pogledajte ovdje top savjete za pripremu doma za zimu.

Copy link
Powered by Social Snap