Pretraga

Priprema doma za zimu: Savjeti za očuvanu drvenariju, oluke, opločnjake i klima uređaje

A- A+

Na izmaku ljeta vrijeme je za pripremu nekretnina za zimu. Znaju to svi kućevlasnici za koje ovaj posao obuhvaća puno više zadataka od tek spremanja vrtnih garnitura u garaže. Treba zaštititi vanjsku drvenu stolariju odgovarajućim premazima i očistiti krovne oluke, a tko ima okućnicu pokrivenu opločnjakom mora se uhvatiti čišćenja i popunjavanja fugi. Također, valja spomenuti da oni koji pak zatvaraju svoje vikendice i apartmane na duže vrijeme trebaju adekvatno zaštititi vanjske jedinice klima uređaja za razdoblje kada neće biti korišteni. Posla je puno, ali dobra je vijest kako je riječ o DIY pothvatima koje uz malo truda i vještine može obaviti svatko.

stambena četvrt

stambena četvrt | foto: Pexel

Da na kući uvijek ima posla nije samo prazna uzrečica. Naime, sa svakim prelaskom iz jednog godišnjeg doma u sljedeće kućevlasnici imaju pred sobnom niz sezonskih poslova koji su neizbježni kada je u pitanju kvalitetno održavanje nekretnine. Jesen je pred vratima, a to znači da je vrijeme za kupovinu premaza za vanjske drvene površine i tzv. ‘fug’ pijeska za opločnjake, te balansiranje na ljestvama prilikom čišćenja oluka. Tu je i zaštita klima uređaja. Donosim pregled jesenskih ‘uradi sam’ pothvata.

Izdvojeni članak

Ako se bavite DIY popravcima, ovo će vam zatrebati: Kako napraviti rez na iverici, bez krhotina?

Zaštita drveta

Kada se pravilno održava, vanjski drveni elementi, poput ograda, pergola i platoa, mogu trajati desetljećima. Osnova redovnog održavana ovih površina je nanošenje premaza za zaštitu drveta. Na tržištu ih je puno, pa prvi odabir može biti poprilično zbunjujući. Preporuka je da se vodite s dvije stavke – kakav izgled želite postići i u kojem podneblju živite. Izgled, određuje boja premaza, dok podneblje određuju razinu zaštite. Nije isto bojati ogradu na vikendici u Zagorju ili drvarnicu u Gorkom kotaru.

Prije nanošenja premaza dobro pripremite podlogu. Gornji sloj treba izbrusiti, brusnim papirom ili brusilicom. Nakon završne mehaničke obrade slijedi nanošenje zaštitnog premaza, a na raspolaganju imate: lazurne i emajlirana premaze, te lakove.

Ako želite da tekstura drva ostane vidljiva, a boja što prirodnija, najbolje je odlučiti se za lazure. To su manje pigmentirani premazi koji stvaraju tanak film na drvu i transparentno toniraju površinu drva. Lazure su vodoodbojne i vrlo propusne, pa omogućuju drvu da ‘diše’. Kada je pak namjera potpuno prekriti teksturu drva i njegove eventualne nedostatke, onda su najbolji izbor emajli, premazi koji sadrže veliku količinu pigmenata. Oni su također vodoodbojni, ali i slabo paropropusni, što je i vrlina i mana.  Naime, zbog izloženosti atmosferilijama, emajl premaz s vremenom propada, stvaraju se mikropukotine u tankom sloju kroz koji vlaga prodire u drvo. Kada količina nakupljene vlage postane prevelika, film premaza postaje labav, puca i ljušti se. Slični se problemi javljaju i s lakovima, koji su emajli bez pigmenata. Pri njihovoj uporabi posebnu pozornost treba obratiti na zaštitu od UV zračenja jer ne sadrže pigmente niti punila pa im treba dodati UV apsorbere.

bojenje drvene ograde

bojenje drvene ograde | foto: Freepik

Čišćenje oluka

Čišćenje oluka nije zahtjevan posao, ako se do njih može sigurno doprijeti. Potrebno je samo obaviti dobro pripremu alata. Za ovaj DIY pothvat potrebne su čvrste i stabilne ljestve, dvije kante, metalne hvataljke ili savitljiva poluga, vrtno crijevo ili mini wash. Za slučaj jačih začepljenja ili oštećenja oluka na koje se prilikom čišćenja može neočekivano naići, nije loše pripremiti i sajlu, te silikon koji namjenski odgovara materijalu od kojega je oluk napravljen.

Ljestve treba postaviti na čvrstu i ravnu površinu, te na vrh ljestava s obje strane postaviti po kantu. Jedna je namijenjena za alat, a druga za smeće iz oluka. Iz oluka se lišće i granje može vaditi ručno ili uz pomoć hvataljki/poluge, koliko god je to moguće.

Nakon toga treba spustiti kante na tlo i pripremiti vrtno crijevo. Idealna je situacija ako uz njega postoji nastavak koji može regulirati jačinu mlaza. U tome slučaju treba podesiti mlaz na ‘full’ odnosno na najjaču opciju. Popnite se na ljestve i krenite s ispiranjem. Ako u oluku nije zaglavljen veći, čvrsti predmet, jak mlaz vode trebao bi brzo izbaciti kroz donji otvor sve nečistoće, lišće i granje koji se nisu mogli ukloniti ručno.

Ako prilikom ispiranja voda ne izlazi kroz donji otvor u punom mlazu, to znači da je u cijevi nešto zaglavljeno. Pročistite odvode oluka sajlom ili pokušajte u tu svrhu također iskoristiti vrtno crijevo. Ako ste nakon ovoga poteza sigurni da začepljenja nema, a voda se i dalje zadržava, provjerite da li oluci imaju odgovarajući pad. Oluk bi trebao “visiti” približno jedan centimetar na svaka 3 metra, prema odvodnom oluku.

Kada je u pitanju čišćenje oluka, bilo da je riječ o potrebi ili redovnom održavanju važno je napomenuti kako se čišćenje preporučuje za suhih dana kako bi nečistoće u olucima bile suhe. Mokro lišće i granje lijepi se uz unutrašnje stijenke oluka i predstavljaju velik problem za uklanjanje.

čišćenje oluka

čišćenje oluka | foto: getty images

Dopuna fuga između opločnjaka

Površine popločene opločnjacima treba redovno održavati, te dva puta godišnje, a uoči zimskih mjeseci obavezno, provjeriti stanje fugi. ‘Zdravlje’ fugi između opločnjaka garancija je za trajnost okućnice. One moraju uoči sezone jačih padalina biti adekvatno očišćene i popunjene. Za ovaj posao potreban je vrtni nožić ili štapna kolotura, gumeni čekić, kvarcni pijesak i četkasta metla. Svi ovi artikli mogu se nabaviti u specijaliziranim trgovinama za građevinu.

Fuge se mogu čistiti ručno, kakvim manjim/oštrim alatom poput vrtnog nožića ili, što je puno praktičnije štapnim alatom dizajniranim točno za ovu namjenu. Iz fuga treba odstraniti prije svega mahovinu i druge travke, ali i sva strana tijela. Jednom kada je ovaj posao obavljen treba provjeriti da li se koji opločnjak nakrivo. Ako se uoči takav potrebno ga je nabiti na mjesto. To se radi gumiranim čekićem.

Nakon što je površina ravna slijedi popunjavanje fuga kvarcnim pijeskom. Za ovaj posao najbolje je koristiti kvarcni pijesci granulacije 0,3 – 0,6 mm, 0,3 – 1,2 mm ili 0,1 – 1,3 mm. Pijesak se posipa po površini i potom četkastom metlom raspoređuje po fugama. Nakon što se na ovaj način obradi cijela površina, treba se vratiti na početak i provjeriti gdje su ostale rupice te ta mjesta dodatno posipati. Posebnu pažnju trebate obratiti na opločnjake koje ste morali ravnati. Njih ćete vjerojatno morati posipati pijeskom više puta.

Iako će nakon ovoga posla površina izgledati poprilično neuredno, te će vam prva pomisao biti da ostatke pijeska pometete i uklonite nemojte to učiniti odmah. Pričekajte 24 sata da se pijesak slegne. Iznenadit ćete koliko ćete malo ostataka u konačnici imati.

Zaštita klima uređaja

Vanjske jedinice klima uređaja poprilično su otporne na sve vremenske prilike umjerenog intenziteta. No, jak vjetar, posebice bura u morskom predjelima može ih oštetiti. Kao i jači nanosi snijega i dugotrajne niske temperature u gorskim krajevima. Stoga ih uoči zimskih mjeseci treba fizički zaštiti, posebno ako su dio objekta koji se u tim mjesecima ne koristi ili ako se sam uređaj zimi ne koristi (služi samo za hlađenje ljeti).

Kada je u pitanju zaštita od bure i kiše za objekte u zimskom mirovanju preporučuju se specijalizirane navlake koje su napravljene od posebnih zaštitnih materijala, te ih je moguće kupiti u nekoliko standardnih dimenzija koje prate standardne dimenzije klima uređaja. Dobro je izabrati one koje s donjem strane imaju opciju skupljanja na špagu ili zip lock s manjim otvorom. Prije postavljanja navlake na uređaj, treba ga isključiti iz struje, te očistiti od prljavštine, prašine i paučine.

Druga opcija zaštite, koja je bolja kada se vanjska jedinica klima uređaja želi zaštiti od većih nanosa snijega ili jakih kiša, su metalni okviri s pregradama. Također, ovo je opcija koja se preporučuje ako planirate klima uređaj koristiti u zimskim mjesecima za grijanje. Na tržištu dolaze u različitim oblicima i standardnim dimenzijama, a ako ste spremni izdvojiti nešto više novca tu su i dizajnerski modeli koji imaju i dekorativnu funkciju. U svakom slučaju montirati ih je lako. Za to su vam potrebni bušilica, odgovarajući vijci i ljestve. Ovo je dugoročno rješenje, stoga morate imati na umu kako metalni okvir treba redovno čistiti, a ako ga ne želite pri svakom čišćenju demontirati čistiti možete ispuhivanjem.

zaštita klima uređaja

zaštita klima uređaja | foto: screenshot You Tube

Pogledajte ovdje sve o omiljenom DIY materijalu – dekorativnoj samoljepljivoj foliji.

Copy link
Powered by Social Snap