Pretraga

Pločice ili laminat u dnevnom boravku: Što odabrati?

A- A+

Malo toga utječe na estetiku prostora više od poda. Prostoriju može vizualno povećati ili smanjiti, učiniti ju hladnijom ili toplijom, luksuznijom ili udobnijom, glasnijom ili tišom. Dnevni boravci su prostorije u kojima provodimo najviše vremena, stoga nam je njihov izgled posebno važan. Istražili smo razliku između popularnog laminata i suvremenih pločica, a inspiraciju smo pronašli u novoj kataloškoj ponudi Pevexa.

pločice ili laminat

Istražili smo prednosti i nedostatke popularnog laminata i suvremenih pločica. Koje odabrati za dnevni boravak? | Foto: Unsplash

Najmanje vremena i novca oduzima postavljanje pločica i laminata, stoga će oni biti dobar izbor za većinu. Oba materijala su izdržljivi i povoljni, a u njihovo postavljanje možemo se upustiti i sami, što znači da štedimo i na trošku majstora.

No, postavljanje poda posao je koji ne trpi greške, pogotovo ako postavljamo pločice. Iskusni keramičari za svoje su zanimanje posebno obrazovani, razumiju materijal i uvjete postavljanja te su obučeni za rukovanje alatom koji, ako ne znate što radite, može biti opasan. Ako sumnjate u svoju vještinu, najsigurnija opcija je pozvati majstora.

Što treba znati prije postavljanja poda?

Laminat ili pločice mogu se postaviti na gotovo sve podloge. Preduvjet za to jest da je podloga čista, suha i ravna. Neravne podloge dovest će do pucanja pločica ili škripanja laminata, dok će vlaga podići laminat, a pločice oštetiti. Prije postavljanja neravan pod potrebno je nivelirati masom za ravnanje.

Laminat se postavlja suhom metodom uz korištenje podne izolacije što ga čini jednostavnijim za uradi sam kućne projekte, za razliku od pločica za koje koristimo vezivno sredstvo. Prilikom postavljanja pločica važno je, stoga, obratiti pozornost i na kvalitetu vezivnog sredstva, a u slučaju laminata na izbor podne izolacije. Podna se izolacija koristi kako laminat ne bi škripao, ali i za povećavanje njegove izdržljivosti.

Neovisno o materijalu za koji se odlučite, u izračun količine potrebnog materijala ubrojite dodatnih 10%. Dio materijala se može oštetiti prilikom dostave ili postavljanja, a za to želite biti spremni. Što vam ostane, spremite. Bit će korisno ako se pod ošteti prilikom korištenja, a materijal kojeg ste kupili ne bude više u prodaji.

pločice ili laminat

Laminat koji oponaša izgled betonskog poda | Foto: Pevex

Koje faktore uzeti u obzir prije odlučivanja?

Najvažniji faktor većini ljudi bit će budžet. Keramičke pločice su u pravilu jeftiniji materijal, no uračunate li i cijenu majstora koji će ih postaviti, za njih ćete u konačnici platiti više. Porculanske pločice, primjerice, kakve ekskluzivno nudi Pevex u svojoj aktualnoj kataloškoj ponudi, su nešto skuplje. No, one su prikladnije za korištenje u prostorima s više vlage, tako da će i vaši uvjeti utjecati na cijenu koju ćete u konačnici morali platiti.

O izdržljivosti materijala jednako je važno dobro promisliti. Dnevni boravci su prostorije s većom frekvencijom nego, primjerice, spavaće sobe, stoga pod to mora biti u stanju podnijeti. Imate li ljubimce ili malu djecu, računajte na nestašluk i zaigranost koji mogu dovesti do ogrebotina na drvenim podovima, ali i na potrebu za većom higijenom. To je posebno važno u slučaju alergija kod djece ili drugih ukućana – željet ćete odabrati tvrde i glatke površine koje ne privlače prašinu i lako se čiste, a drvo i keramika su za to najbolji izbor.

Naposlijetku, svakako razmislite o podu koji se estetski uklapa u ostatak prostora. Nije svejedno niti koju veličinu laminata ili pločica odabirete. Primjerice, premalene pločice će u velikim prostorijama stvoriti vizualnu ‘gužvu’.

Evo što trebate znati o laminatu

Laminat, suprotno uvriježenom mišljenju, nije napravljen od plastike. Svaki se laminat sastoji od sloja drvene podloge od iverice prekrivene dekorativnim slojem s printom te prozirnim slojem koji štiti od habanja. Riječ je o izdržljivom i lijepom materijalu koji je jednostavan za čišćenje, pa je pogodan i za obitelji s malom djecom i ljubimcima.

Laminat je, u pravilu, jeftiniji i izdržljiviji od parketa, no parket dozvoljava obnovu, dok ćete oštećeni laminat morati mijenjati. Postaviti ga možete i sami – većina laminata se postavlja ‘klik’ metodom koja je jednostavna, ali zahtjeva određenu pripremu. Osnovni alat za postavljanje laminata uključuje traku za mjerenje te alat za mjerenje kutova, polugu, gumeni čekić te alat za rezanje, primjerice ubodna ili ručna pila. Kao što je prethodno spomenuto, morat ćete pripremiti pod u slučaju da je vlažan ili neravan, a trebat ćete i podnu izolaciju.

Laminati dolaze u različitim teksturama, a pronaći ćete one koji vjerno imitiraju drvo, beton ili kamen. Mogu biti sjajnog, polu-sjajnog ili mat finiša, a izbor će ovisiti isključivo o vašim preferencijama. Laminat je sad već tradicionalan izbor za dnevne boravke, a izborom laminata koji oponaša druge materijale, primjerice beton ili pločice, unijet ćete dašak inovacije.

Prije nego se odlučite za pločice, pročitajte ovo

Pločice su moderan izbor za dnevne boravke. Budući da se one teže oštećuju nego laminat, bit će sjajan izbor za one koji na umu imaju dugotrajnost. Dodatna prednost pločica je lako održavanje higijene, posebno ako se odlučimo za one s gotovo nevidljivim fugama. Odlučite li se za podno grijanje, ne morate brinuti niti o hladnim nogama.

Odlučite li se sami upustiti u postavljanje, trebat ćete, osim dovoljne količine samih pločica, i kvalitetno ljepilo za keramiku, masu za fugiranje te sredstvo za impregnaciju. Od keramičarskog alata ćete svakako morati imati rezač pločica, alat za obradu fuga te križiće za niveliranje pločica (obratite pozornost na veličinu križića koja vam je potrebna).

Danas ćete pronaći i pločice koje imitiraju izgled drveta. One će zadovoljiti sve koji žele prednosti pločica uz tradicionalni izgled drvenih podova na kakve smo naviknuti u dnevnim boravcima. Ako u dnevnom boravku težite modernoj i luksuznoj estetici, pločice, posebno porculanske kakve je u novoj kataloškoj ponudi predstavio Pevex, idealan su odabir.

Neovisno o tome za kakav pod se odlučite, u Pevexu ćete pronaći sve od materijala i alata što vam je potrebno. Aktualni katalog Pevexa možete pronaći ovdje.


_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa.

Copy link
Powered by Social Snap