Pretraga

Samostalno renovirao spavaću sobu i postavio podno grijanje: Uštedio je barem 3.500 eura

A- A+

Zbog velike potražnje i male ponude, usluge majstora se vrlo skupo naplaćuju. Upravo zato je naš današnji sugovornik, Aleksandar Đurić, odlučio samostalno krenuti u kompletnu renovaciju spavaće sobe. Napravio je drvenu konstrukciju na zidovima na koje je potom stavio gips, a uspio je postaviti i podno grijanje. Za cijeli projekt mu je trebalo oko mjesec dana.

renovirana spavaća soba_prije i poslije

Renovirana spavaća soba,_prije i poslije | foto: Aleksandar Đurić

Izvođenje građevinskih radova je postalo iznimno skup sport – što zbog visokih cijena materijala, ali i samog plaćanja majstora. Aleksandar Đurić živi u Norveškoj, gdje stolari naplaćuju sat u prosjeku oko 70 eura. Upravo zbog toga, odlučio se samostalno upustiti u renovaciju spavaće sobe.

– Ovo mi nije prvi puta da sam nešto tako radio. Prvi projekt mi je bio renoviranje dnevne sobe, kuhinje, hodnika i stubišta. Kada sam krenuo s tim projektom, doslovno nisam znao zakucati čavao. Uzeo sam i razrušio sve i počeo. Nisam znao u što se upuštam, ni koje alate koristiti, ni kako koji koristi, prisjetio se Đurić.

Prva stvar koju je napravio prije nego što je počeo sa samim radom u sobi jest bila drenaža oko kuće, zato što je u jednom zidu imao vlagu. Kada je završio s time, sve iz sobe je izvadio i bacio jer je i dalje u tome bila velika količina vlage – soba se morala sušiti još dva tjedna nakon.

– S odvlaživačem zraka (to se ovdje često koristi) kada se sve dobro temeljno osušilo, napravio sam drvenu konstrukciju da bih poslije mogao na nju stavljati gips. U konstrukciju sam stavljao izolaciju debljine od 5 do 10 cm, a poslije toga je kolega  odradio struju, rekao nam je Đurić.

Izdvojeni članak

Od komode bake i djeda napravili kuhinju: Trebalo im je sedam dana i par stotina eura

Rigorozna pravila

Kako nam je objasnio, u Norveškoj postoje rigorozna pravila koja se moraju poštovati kada su u pitanju građevinski radovi. Jedno od njih uključuje i to da radove na instalacijama, poput struje i vode, ipak mora raditi ovlaštena osoba. Zbog toga mu je kolega električar pomogao sa strujom. Nakon toga je postavio gips na sve zidove i na plafon, a nakon toga je postavio električno grijanje, u čemu je također pomogao električar.

– Zatim smo postavljali košuljicu od 2 cm koja se mora staviti preko podnog grijanja, a u međuvremenu sam montirao vrata. Kada se košuljica osušila, došao je red na gletanje pa zatim na farbanje svega. Na kraju sam postavio laminat debljine 10 mm s posebnom podlogom koja je namijenjena samo za podna grijanja. I na samom kraju su došle ukrasne lajsne kao i utičnice i sva ostala električna oprema u crnoj boji, objasnio nam je Đurić.

Većinu radova je uspio napraviti sam, uz pomoć električara. Kolega mu je pomogao i prilikom izlijevanja košuljice preko podnog grijanja, ali i prilikom gletanja. Kako nam je priznao – u tome stvarno nije vješt.

Izdvojeni članak

[FOTO] Uzeo stvar u svoje ruke i obavio posao: Kako izgleda proces renovacije kupaonice?

– Najveći problem mi je predstavilo mijenjanje drvene konstrukcijske grede koja je bila skroz vlažna, nekih tri metra u dužinu. Morao sam jako paziti kako ću je premjestiti kako ne bih narušio statiku kuće. Cijeli projekt je trajao oko mjesec dana – samo 2 tjedna je otpalo na sušenje i izvlačenje vlage iz zida i ostatka drvene konstrukcije, rekao nam je Đurić.

Velika ušteda

Kada su u pitanju troškovi, Đurić je izračunao da je na materijal potrošio oko 2.500 eura. Veliku je uštedu ostvario na samim radovima – na cijelu sobu je potrošio oko 50-60 radnih sati, a kako smo već spomenuli, sat stolara je oko 70 eura. To znači da je u najgorem slučaju, uspio uštedjeti oko 3.500 eura, a vjerojatno je u pitanju još veća cifra. No, je li ovo projekt u koji se bilo tko može upustiti?

– Kao što sam rekao, sve se može kada se hoće! Krenuo sam od 0 s nikakvim predznanjem, ali s vremenom sam se upoznao sa svime i počeo kupovati skuplje, profesionalne alate i sada uživam to raditi. Kada uživate u radu, sve je lako. Sve je ovo hobi, nije moje primarno zanimanje, zaključio je Đurić.

Copy link
Powered by Social Snap