Pretraga

Od komode bake i djeda napravili kuhinju: Trebalo im je sedam dana i par stotina eura

A- A+

Renoviranje stana ili kuće je vrlo zahtjevan posao, čak i da vi sami ništa konkretno ne radite. Ako svemu tome još nadodate i neki DIY projekt, očekuje vas vrlo zahtjevno razdoblje. Pogotovo kada odlučite staru komodu pretvoriti u kuhinju. Još je i izazovnije nego što zvuči. Ali ako se potrudite, sve stignete u samo sedam dana, uz minimalne troškove.

Prije i poslije renovirana komoda u kuhinju

Komodu pretvorili u kuhinju | foto: Zrinka Krištof

Prenamjena starog namještaja je sasvim sigurno jedan od najljepših poslova koje si možete priuštiti. Znači jako puno posla, ali isto tako vas iščekuje ogromno zadovoljstvo kada ugledate finalan proizvod. Pogotovo kada je u pitanju komad namještaja s velikom sentimentalnom vrijednošću.

Na takav pothvat se odlučila i naša današnja sugovornica, Zrinka Krištof, koja je renovirala kuću u kojoj je odrasla. Prilikom renoviranja kuće u kojoj je odrasla, naišli su na komodu koja je za svaku prostoriju bila prevelika. Rekla nam je kako ju željela negdje uklopiti jer je to dio namještaja koji joj je ostao od djeda i bake i bilo joj je žao samo tako se od nje rastati.

– Jedan dan sam se probudila i došla na ideju da zapravo od toga napravimo kuhinju. Imati ćemo zaista poseban komad namještaja, kvalitetan, a opet sačuvati ću nešto što me podsjeća na baku i djeda. Rekla sam zaručniku kako to sve zapravo zamišljam, a on je rekao da je moguće tu ideju pretvoriti u djelo, prisjetila se Krištof.

Izdvojeni članak

[FOTO] Uzeo stvar u svoje ruke i obavio posao: Kako izgleda proces renovacije kupaonice?

Proces renoviranja

Objasnila nam je kako su prvi koraci bili demontaža stare komode – odvajanje gornjeg dijela od donjeg. Nakon toga su gornji element postavili na zid i poskidali sve ručkice kako bi ju pripremili za brušenje i bojanje. Zatim su donji element precizno odmjerili te napravili rupe za indukcijsku ploču, ugradbenu pećnicu, sudoper i slavinu.

– Radnu površinu smo u više navrata palili malim bremenom te brusili finim brusnim papirom kako bi postigli željeni dizajn. Na ostatak drveta nanosili smo temeljni ventilacijski premaz na bazi vode, proizvođača Maxima. Potrebno je bilo 4 sloja premaza da bi se postigao željeni rezultat, objasnila nam je Krištof.

Nakon svega toga je uslijedio akrilni lak za drvo, s kojim su premazali i unutrašnjost komode. Donju lajsnu su iskoristili od srednjeg dijela komode i pričvrstili za nogice, a nakon toga su postavili ugradbene elemente. Za cijeli projekt im je trebalo otprilike sedam dana.

Ukupan trošak

Najveći problem im je stvarala ugradnja uređaja zbog manjka prostora. Kako nam je Krištof priznala, nisu očekivali takve probleme, ali su se morali snaći. Kao najlakši dio posla je izdvojila paljenje radne površine malim brenerom – to je bilo brzo i zabavno. Zanimljivo je i da je ukupni trošak bio relativno nizak. Troškovi materijala i uređaja koje su morali kupiti dodatno iznose otprilike 280 eura.

– Ovo nam je prvi ovakav projekt i definitivno mislimo zadnji, zbog opsega posla i težine istoga. Definitivno mislim da za ovakav tip prenamjene treba imati ideju, znanje, vrijeme i kreativnost, zaključila je Krištof.

Copy link
Powered by Social Snap