Pretraga

Trik za uštedu na grijanju: Kako povećati učinkovitost radijatora uz pomoć alu folije

A- A+

Početak sezone grijanja za kućanstva s centralnim sustavima zagrijavanja znači bitan rast režijskih troškova, za jakih zima i do 400 eura mjesečno. Stoga je svaki trik za uštedu u ovome kontekstu zlata vrijedan, posebno ako može prepoloviti spomenuti trošak i do 50%. Jedan od njih je povećanje učinkovitosti radijatora uz pomoć obične kuhinjske alu folije. Kućevlasnici se zaklinju kako savršeno funkcionira.

ušteda na grijanju

ušteda na grijanju | foto: screen shot you tube

Aktiviran radijator smješten na vanjskim zidovima, bez obzira na kojoj jačini, emitira toplinu u svim smjerovima. To znači da se velika količina topline, i do 40%, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Na taj se način bespotrebno gubi toplina koja zagrijava zidove, te potom izlazi van i ‘grije ulicu’. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora mogu se postaviti reflektori koji svojom površinom vraćaju toplinu natrag u prostor.

Riječ je o tankim panelima s aluminijskom površinom koji se postavljaju između radijatora i zida. Danas se na tržištu mogu pronaći već za približno 50 eura. No, ako želite povećati učinkovitost više radijatora kupovina ovakvih panela može biti značajan trošak. Zato je dobro znati kako reflektirajući panel za uštedu na grijanju možete napraviti/postaviti i sami! Na raspolaganju su dvije tehnike, ovisno o vašoj DIY vještini.

Mobilni reflektirajući panel

Najjednostavniji način za povećanje učinkovitosti radijatora uz pomoć alu folije bez puno DIY iskustva je napraviti reflektirajući panel koji se umeće između radijator i zida. Za to vam je potrebna daska ili komad kartona u dimenzijama radijatora, samoljepljiva traka, super ljepilo, škare, skalpel ili pila. Postupak je jednostavan, ali zahtjeva preciznost i strpljenje.

Najprije treba izmjeriti radijator i u točnim gabaritima prenijeti dimenzije na dasku ili komad kartona, te pažljivo izrezati panel odgovarajućeg oblika. Kada je u pitanju karton to možete učiniti lako uz pomoć skalpela, dok će za oblikovanje daske trebati pila. Ako ste se odlučili za dasku, kako bi izbjegli rezanje (ako nemate pilu ili niste vješti u piljenju), treba znati da daska može biti nešto veća od dimenzija radijatora, ali ne bi trebala biti puno manja.

ušteda na grijanju | foto: screwfix

ušteda na grijanju | foto: screwfix

Kada je podloga pred vama treba duboko udahnuti i uzeti u ruke kuhinjsku alu foliju (široka rola u komadu) i polako ju razvući preko panela. Ako je potrebno pokriti površinu iz dva dijela učinite to tako da ostavite približno jedan centimetar za preklapanje na spoju. Mat površina folija ide na donju stranu, a sjajna na gornju. Slijedi najteži dio – učvršćivanje folije. Naime, kuhinjska alu folija je jako tanka i lako puca, posebno pri pokušaju da se savršeno izravna, a upravo to trebate učiniti. Nemojte spajati više komada folije u jedan pa onda krenuti s učvršćivanjem na podlogu, tako je pucanje zajamčeno! Treba na podlogu lijepiti jedan po jedan komad.

Na gornji rub panela nanesite super ljepilo i učvrstite rub folije. Foliju potom polako razvlačite od gornjeg prema donjem rubu površine. Zatim foliju treba pažljivo upeglati, a onda rubove učvrstiti samoljepljivom trakom. Preporuka je da ovaj posao obavljaju dva para ruku. Dok jedan drži foliju čvrsto priljubljenom uz površinu, drugi ju spaja trakom na podlogu. Kada ovaj posao radi samo jedna osoba velika je šansa će folija puknuti ili da će imati mjehuriće jer neće biti dovoljno zategnuta. Ako mislite da u razvlačenju folije možete biti dovoljno brzi, dobar je savjet super ljepilo staviti na nekoliko ključnih točka na podlozi prije razvlačenja.

Fiksanje panela za bolju učinkovitost

Drugi način podizanja učinkovitosti radijatora uz pomoć alu folije nešto je kompliciraniji, ali se preporučuje ako živite u području gdje je potreba za njihovim korištenjem izražena veći dio godine. Naime, ovaj način uključe skidanje radijatora.

Prema ranije opisanom postupku treba izraditi reflektirajući panel s kartonom kao bazom. Zatim treba običnom olovkom ocrtati položaj radijatora, te skinuti radijator. Tomu prethodi zatvaranje ventila koji ga kontrolira i ispuštanje vode. Reflektirajući panel potom se lijepi unutar ocrtanog položaja, a za ovaj posao treba pripremiti jače adhezivno sredstvo. Potom se radijator vraća na mjesto. Također, postupak možete izvesti i bez da izrađujete panel. Možete ravno na zid nalijepiti kuhinjsku foliju. No, postupak je nezgodan jer se folija jako gužva i puca kada se postavlja okomito.

Ako se odlučite na ovaj potez treba znati da ovako postavljen reflektirajući panel ne traje vječno. S vremenom aluminijska folija oksidira zbog izloženosti uvjetima okoline u kojoj se nalazi, čime se dodatno umanjuje njezina reflektivna snaga. Stoga je preporuka za maksimalan učinak promijeniti panel s vremena na vrijeme. No, s druge strane, na ovaj je način moguće uštedjeti puno više energije s obzirom na to da se na zid fiksirana ploča ne pomiče i uvijek ravnomjerno širi toplinu u unutrašnjost prostora.

ušteda na grijanju | foto: screwfix

ušteda na grijanju | foto: screwfix

Copy link
Powered by Social Snap