Pretraga

[VIDEO] Privilegija pitke vode iz vodovoda: Donosimo načine kako ju jednostavno i svakodnevno filtrirati

A- A+

Mogućnost pijenja vode iz vodovoda svakako se treba smatrati jednom od privilegija područja na kojem živimo. No, bez obzira na činjenicu da nam je pitka voda dostupna nadohvat ruke to ne mora značiti da je uvijek riječ o vodi koja je apsolutno čista, a time i prikladna za piće. Upravo zato donosimo vam jednostavne načine kako svakodnevno i jednostavno filtrirati vodu iz vodovodne opskrbe.

Voda za piće, ilustracija | foto: Pexels

Podatke o kvaliteti vode na području grada Zagreba svakog mjeseca na svojoj službenoj stranici objavljuje Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. U objavljenoj tablici mogu se provjeriti fizikalno-kemijski, kemijski i mikrobiološki parametri, poput boje, temperature, mirisa i koncentracije određenih tvari u vodi.

Za provjeravanje i brigu o kvaliteti vode za piće u Republici Hrvatskoj zadužen je Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa svojim županijskim podružnicama. Važno je napomenuti da vodu iz vodoopskrbe ne koristi cijelo stanovništvo države. Dio još uvijek ovisi o bunarima, lokalnim vodocrpilištima, takozvanim gusternama i sličnim izvorima pitke vode.

No, iako je voda u Hrvatskoj u većini slučajeva prikladna za piće, sve veći broj osoba odlučuje se na dodatnu filtraciju vode iz vodovodnog sustava. Opcije za to su brojne, a mi vam donosimo neke od najpopularnijih, ali i dvije pomalo neuobičajene.

Jednostavne metode filtracije

Jedna od metoda filtriranja vode za piće u kućanstvu korištenje je vrčeva za filtraciju. Riječ je o metodi koja u posljednjih nekoliko godina sve više dobiva na popularnosti, a to definitivno omogućuje i sve veći izbor u trgovinama.

Vrčevi za filtriranje vode, ovisno o modelu, brandu i zapremnini, variraju u cijenu. Prilikom kupovine ovog tipa vrča važno je provjeriti koliko često je potrebno mijenjati njegove filtere te kolika je njihova cijena.

Vrč za filtriranje vode | foto: MALL.HR

Vrč za filtriranje vode danas se može kupiti po cijeni od 70 do 400 kuna, a u ponudi je moguće pronaći i boce zapremnine do jedne litre koje u sebi sadrže filter pa nije potrebna prethodna filtracija vode koju ne planiramo odmah konzumirati. Ovaj tip boca uglavnom se može pronaći po cijeni od otprilike 100-ak kuna. Prosječna cijena promjenjivih filtera za vodu iznosi otprilike 100 kuna za tri filtera.

No, osim ove metode filtracije moguće je odabrati i nastavak za slavinu. Riječ je o nešto skupljoj opciji, no dugoročno potencijalno isplativijom s obzirom na to da jedan priključak za pročišćivanje može filtrirati otprilike 4000 litara vode.

Filter za vodu za slavinu | foto: Ozon

Sam svoj majstor filtracije

S obzirom na to da je filtracija zapravo proces koji se u prirodi provodi svakodnevno ne čudi činjenica da su se mnogi odvažili na brojne ‘sam svoj majstor’ projekte u kojima su taj proces pokušali rekreirati u svojim domovima.

Jedan od načina jest korištenje aktivnog ugljena. Za ovu metodu potrebna je jedna velika boca, staklena posuda ili druga boca koja će služiti kao spremnik filtrirane vode, vata i tablete ili prah aktivnog ugljena koji je moguće kupiti u svakoj ljekarni.

Velikoj boci odrežite donji dio, a na čepu napravite što je više moguće rupica te ga potom vratite na bocu. U područje pri samom čepu boce potom dodajte običnu pamučnu vatu u nekoliko slojeva. Na prvi sloj vate potom pospite prah tableta aktivnog ugljena, otprilike njih dvadesetak. Na sloj aktivnog ugljena zatim dodajte još jedan sloj vate i vaš filter za vodu je spreman.

Drugu ‘sam svoj majstor’ metodu filtracije pronašli smo na Instagramu i odmah se javili autoru. U ovoj metodi za filtriranje vode koristi se vata za filtraciju vode akvarija koju je potrebno, u što je većoj količini moguće, nagurati u nastavak slavine poznat kao aerator.

O ovoj metodi razgovarali smo sa stručnim osobama s područja veterine koji su nam otkrili da je riječ o metodi koja će ukloniti samo mehaničke nečistoće vode, poput pijeska. Riječ je o relativno jeftinoj metodi s obzirom na to da je cijena vrećice ove vate uglavnom 20-ak kuna.

U videu našeg čitatelja Dina Tremensa pogledajte njegov detaljan opis ove metode filtracije vode.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dino Tremens (@dinotremens)

Copy link
Powered by Social Snap