Pretraga

Vodič za održavanje vanjskog namještaja

A- A+

Provodite puno vremena na otvorenom? To od sada možete i bez da se brinete o kvaliteti svog vanjskog namještaja. U nastavku donosimo trikove od odabira izdržljivih materijala do dodatne zaštite od vremenskih uvjeta.

Namještaj od materijala koje je jednostavno održavati

Namještaj od aluminija, plastike, plastičnog ratana i čelika gotovo da i ne morate održavati. Trebate ga samo očistiti blagim sapunom. Preko zime ga pokrijte ili odložite na hladnom i suhom mjestu, poput garaže ili podruma – pogotovo ako se radi o namještaju od plastike ili plastičnog ratana koji može popucati na temperaturi ispod ništice, savjetuju stručnjaci iz IKEA-e.

Namještaj od materijala koji zahtjeva dodatnu njegu

Namještaj od akacije, eukaliptusa i drugog punog drva treba njegovati s vremena na vrijeme. Očistite ga blagim sapunom i pokrijte kad ga ne koristite. Sav IKEA-in drveni namještaj već je tretiran bajcom ili bojom te preporučuju da ga se s vremena na vrijeme ponovno bajca i tako mu produži životni vijek. Koliko ga često treba bajcati ovisi o lokaciji i načinu na koji se koristi, kao i izloženosti vremenskim uvjetima. Na primjer, namještaj koji stoji na otvorenom trebalo bi ponovno bajcati kad počne upijati kapljice kiše umjesto da se one zadržavaju na površini. Ako se boja s namještaja počne guliti ili izgledati istrošeno treba se prebojiti ili premazati bojom za vanjsku upotrebu.

Izdvojeni članak

Sam svoj majstor: U nekoliko koraka do modernog blagovaonskog stola

Održavanje suncobrana

Suncobran se treba sklopiti kada se ne koristi te dobro očistiti samo jednom godišnje, prateći upute koje se nalaze na etiketi. Preporučujemo da se suncobran zaštiti od prljavštine, prašine, peludi i kiše uz pomoć TOSTERÖ navlake za suncobran iz IKEA-e te da ga se odloži na hladno i suho mjesto ispod krova. Pripazite da suncobran bude suh prije nego se na njega stavi navlaka.

Održavanje vrtnih paviljona

Uklonite krov paviljona kad je vani vjetrovito ili kad jako kiši. Čistite ga redovito i izvana i iznutra te pratite upute koje se nalaze na etiketi.

Redovito bajcajte drveni okvir paviljona da se spriječi nastajanje pukotina. Sam čelični okvir jednostavnije je održavati jer je dovoljan samo blagi sapun. Naime, prije odlaganja očistite tkaninu i pustite da se dobro osuši, a zatim odložite na hladno i suho mjesto.

Izdvojeni članak

Renovacija stana: Savjeti i trikovi koje morate znati prije upuštanja u avanturu bojenja zidova

Održavanje ukrasnih jastuka i jastuka za ležaljku

Redovitim čišćenjem možete produljiti životni vijek svojim vanjskim ukrasnim jastucima i jastucima za ležaljku. Pospremite ih kada ih ne koristite, po mogućnosti na hladno i suho mjesto u svom domu. Isto tako pripazite da svi jastuci budu potpuno suhi prije nego što zatvorite vreću ili kutiju.

Copy link
Powered by Social Snap