Pretraga

Renovacija stana: Savjeti i trikovi koje morate znati prije upuštanja u avanturu bojenja zidova

A- A+

Sunčani i topli dani, pelud u zraku i pomicanje sata znakovi su da je proljeće došlo na naša vrata. A s dolaskom proljeća dolaze i dani u kojima često poželimo u domove unijeti dašak svježine nakon tmurne i hladne zime. Opcija za kojom brojni posegnu je bojanje zidova, a mi vam donosimo trikove i savjete koje morate znati prije nego li se upustite u avanturu s bojom i kistom.

Bojanje zidova, ilustracija | foto: Unsplash

Proljetni dani mnoge potaknu na osvježavanje doma, a s malo boje za zidove prostor će dobiti nov i očaravajući izgled.

Upuštanje u avanturu bojenja zidova možda zvuči kao lak pothvat, ali to ne mora uvijek biti tako. Prije ove ‘proljetne akcije’ dobro razmislite kakav efekt želite postići u prostoriji, a novu boju uskladite s bojom namještaja i podnih obloga.

Uz naše savjete i trikove u samo nekoliko koraka prostoru ćete dati novi izgled i to bez imalo muke.

Bojenje zidova, ilustracija | foto: Pexels

Prije svega dobra priprema

Kao i u svakom postupku tijekom renovacije doma najvažniji je nulti korak, priprema. U trgovinama za opremanje doma, na odjelu boja i lakova, prvo pronađite zaštitu za namještaj i pod u vašem domu. Najlonske obloge su najjeftinija opcija, a broj koji ćete odabrati odredite prema površini prostora kojeg renovirate.

Osim zaštite za namještaj i pod važne su i poneke sitnice koje se ponekad mogu zaboraviti. Zato, kupnji potrebnog materijala pristupite polako, najbolje s popisom u rukama. Neka se na njemu nađe i rešetka za skidanje viška boje s valjka ili kista, ali i kanta većih dimenzija u kojoj ćete boju, prema potrebi, moći razrijediti s vodom.

U odabiru valjka i kistova razmislite o površini zidova koje planirate bojati. Uvijek kupite minimalno dva velika valjka, ali i nekoliko valjaka manjih dimenzija kojima ćete doseći uske i manje dostupne površine. Pri odabiru valjaka i kistova pripazite i na finoću vlakana koja će osigurati bolje nanošenje boje. Osim njih, neka se u vašoj košarici nađu i trake za zidove kojima ćete označiti linije do kojih zid bojite, ali i zaštititi letvice na parketu, laminatu ili pločicama.

Bojenje zidova, ilustracija | foto: Pexels

Kada ste u košaricu ubacili sav potreban alat vrijeme je za najvažniji korak, kupovinu boje. Nijansu odaberite prema vlastitim preferencijama, veličini prostora i njegovoj osvijetljenosti. Boju možete sami zamiješati ili odabrati neku od već gotovih nijansi. Odluka je na vama, ali i vašem budžetu. Ipak, važno je naglasiti da će se već gotovom bojom postići ujednačen efekt u prostoriji. A, ako se ne možete odlučiti o nijansi, u trgovinu ponesite primjerke fotografija prostorija čija vam se boja dopada prema kojima ćete lakše moći odabrati jednu od nijansi ponuđenih paleta, ali i lakše objasniti što želite.

U nekim trgovinama moći ćete zatražiti i uzorke boja koji će vam proces odabira mnogo olakšati. Uzorke nanesite na zidove koje planirate obojiti i vidite kako koja boja pristaje, a i kako nijanse izgledaju nakon sušenja.

Prvi koraci su najvažniji

Prvi koraci su uvijek najvažniji. Zato neka prvi korak prije bojenja zida bude provjera njegovog trenutnog stanja. Vrlo je važno provjeriti hoće li se novi sloj boje ljuštiti, a to možete napraviti soboslikarskom trakom koju ćete nalijepiti i odlijepiti sa zida. Ako se dio boje ljušti tada je potreban prvi sloj temeljne boje kako bi odabrana boja dobro prianjala uz zid.

Ako na zidu primijetite određena oštećenja, poput rupe od čavla, popunite ih masom za gletanje, a prije nanošenja sloja boje pustite da se ona u potpunosti osuši kako bi zid, ako je potrebno, poravnali.

Izdvojeni članak

DIY influenceri otkrivaju: Ovo su ‘must have’ predmeti za uređenje doma

U kuhinji i blagovaonici bojenje zidova može biti itekakav izazov. Razlog tome – masnoća. Ako ste prije bojenja primijetili masne tragove na vašim zidovima u trgovini na odijelu boja i lakova kupite sprej koji će masnoće u potpunosti ukloniti. Ovaj korak napravite minimalno dan prije bojenja zidova kako bi se sprej mogao osušiti, a i kako bi se prostor provjetrio od njegova intenzivna mirisa.

Ako u prostoriji imate takozvani popcorn strop, o kojem smo već pisali, predlažemo da krenete od njega. Bojenje ovog tipa stropa nije lagan zadatak, posebice ako je riječ o prostoriji u kojoj je dozvoljeno pušenje. Vjerojatno ćete trebati nanijeti nekoliko slojeva boje, zato se oboružajte strpljenjem i dobrim produživim valjcima.

Trikovi za novi izgled prostora

Opcije bojenja zidova su bezbrojne, a kao što smo već pisali svaka od njih ima posebno značenje. Bojom se mogu postići teksture, prostor vizualno povećati ili smanjiti, omogućiti bolju refleksiju svjetla. Ako ste se odlučili za opciju dodavanja teksture vašem zidu u trgovini odaberite bijelu i boju koju ćete na nju nanijeti. Naravno, nemojte zaboraviti i posebnu četku kojom ćete boji i dati teksturu.

Još vlažan prvi sloj boje prijeđite četkom kojom ćete kreirati dojam teksturiranosti zida. Neka pokreti budu lagani kako bi se efekt što bolje kreirao. Nakon sušenja boje na nju nanesite sloj nove kojom će se teksture maksimalno naglasiti.

Na zidovima možete kreirati i trenutno vrlo popularne geometrijske oblike. Odaberite minimalno dvije boje, ili jednu boju uz bijelu, pa soboslikarskom trakom označite oblike koje želite na vašem zidu. Kombinaciju boja odaberite prema vlastitom ukusu, kao i redoslijed bojanja zida prije i nakon postavljanja trake.

Bojenje zidova, ilustracija | foto: Pexels

Važno je ne zaboraviti odmah nakon bojenja ukloniti soboslikarsku traku. Radite to pažljivo, ali dovoljno brzo, kako se boja ne bi osušila i oštetila skidanjem trake.

Nakon bojenja, a prije korištenja, prostor dobro provjetrite i dopustite boji da se osuši. Nakon toga uživajte u radu svojih ruku i starom-novom prostoru vašeg doma.

Copy link
Powered by Social Snap