Pretraga

Kako ukloniti nekoć popularni, a danas omraženi, ‘popcorn’ strop

A- A+

Kokičasti ili ‘popcorn’ strop jedno je vrijeme mnogima predstavljao idealan, a možda i jedini, način dekoriranja stropa. Iako je trend zaživio u mnogim kućanstvima, suvremeni dizajn ipak ga nije prihvatio. Donosimo korake kako ga jednostavno i trajno ukloniti sa zidova.

popcorn strop

Popcorn strop | foto: Unsplash

Kokičasti zidovi lakše i brže promijene boju zbog utjecaja poput dima cigarete, kuhanja i dima peći na drva.

Popcorn strop zbog svog izgleda često se uspoređuje i s teksturom svježeg zrnatog sira. Postoje mnoge usporedbe za ovaj tip bojanja zidova, a sve su nastale u periodu od sredine do kraja 20. stoljeća kada je ova opcija dekoracije zidova postajala sve manje popularna.

Često su razlozi teksturiranja zidova bili eliminacija buke ili prekrivanje nepravilnosti zidova, piše Architectural Digest, ali i ušteda novca preskakanjem koraka prilikom izvođenja završnih radova na zidovima.

Proces uklanjanja popcorn teksture na zidovima ne zahtijeva mnogo, nešto vremena, alata i odlučnosti.

diy

Sam svoj majstor | foto: Unsplash

1. Prikupite potreban alat

Velika je vjerojatnost da sve što je potrebno za uklanjanje popcorn teksture već posjedujete u vlastitom domu. Potrebni alati su:

  • raspršivač vode
  • špahtla
  • folija ili tkanina za prekrivanje namještaja
  • ljestve
  • zaštitna oprema (maska s filterom, zaštitne naočale).

2. Zaštita namještaja u prostoriji

Prije radova obavezno je zaštiti namještaj i podove prostorije u kojoj se radovi obavljaju. Za zaštitu koristite folije koje je moguće kupiti u trgovinama za prodaju boja i lakova ili stare tkanine kako ne bi oštetili ono što u prostoriji nakon radova ostaje. Također, osim namještaja potrebno je zaštititi i sebe, posebice oči i usta od prašine koja u njih može upasti ili ju možete tijekom radova udahnuti.

3. Početak uklanjanja ‘popcorn’ teksture

Kao prvi korak uklanjanja ‘popcorn’ teksture sa stropa ili zida potrebno je po njima raspršiti vodu kako bi postali vlažni. U ovom koraku važna je umjerenost, jer zidove nije potrebno previše natopiti vodom. Također, preporučen je rad po dijelovima, a ne na cijeloj površini odjednom.

Nakon ovog koraka uklanjanje ‘popcorn’ teksture može započeti. Lagano ju sastružite koristeći špahtlu pri tom obraćajući pozornost na to da ne oštetite zidove ili gipsane ploče koje se nalaze ispod slojeva.

4. Bojanje zidova

Nakon što ste uklonili ‘popcorn’ teksturu zidove se po potrebi može lagano prebrusiti te očistiti od mogućih ostataka prašine. Nakon ovog koraka zidove obojite bojom prikladnom za prostor.

bojanje zidova

Bojanje zidova | foto: Unsplash

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap