Pretraga

Zamjena ugradbene slavine kada ne ide kroz ormarić

A- A+

Slavine na kupaonskim umivaonicima prema poziciji ugradnje dijele se na zidne i ugradbene, odnosno one koje su po ugradnji integrirane u umivaonik. Dok je zamjena zidne slavine posao za vodoinstalatera, ugradbenu slavinu nije tako zahtjevno promijeniti ukoliko je prostor ispod umivaonika lako dostupan. No, što kada to nije slučaj? Od iskusnog majstora doznajmo kako unatoč ovom kamenu spoticanja ipak samostalno zamijeniti slavinu. I to u samo 30 minuta.

zamjena slavine

zamjena slavine | foto: Ivana Solar

Ugradbena slavina na umivaoniku treba zamjenu. Kupili ste novu, oboružali se alatom, ali udarili u zid – donji dio slavine je nedostupan zbog konstrukcije ormarića. Pitate se da li ipak možete zamijeniti slavinu sami? Naravno da možete!

Stara slavina

Kao što logika nalaže, ako proces ne može ići od ispod, mora započeti s druge strane. Što u ovom slučaju znači odvajanje umivaonika s ormarića. Iako ovo možda zvuči kao kompliciran potez zapravo je poprilično jednostavno.

Izdvojeni članak

Kućno kantiranje rubova panela uz pomoć jednostavnog alata koji ima svatko

S rubova umivaonika se ukloni silikon, a iz zida šarafi za učvršćivanje. Zatim treba skinuti crijeva slavine s priključka vodu i odvoda. Potom se element oprezno izvadi iz kalupa ormarića i polaže bočno na ravnu plohu.

Slijedeći korak je odgovarajućim ključem ukloniti matice slavine s donje strane, učvrsnu pločicu i gumu. Potom je s druge strane slavinu dovoljno povući prema gore i tako ju cijelu ukloniti.

zamjena slavine | foto: Ivana Solar

zamjena slavine | foto: Ivana Solar

Nova slavina

Ugradnja nove slavine predstavlja pak obrnut proces. S vanjske strane umivaonika crijeva se provlače prema unutrašnjoj, postavljaju se učvrsni elementi. Kada je sustav fiksan umivaonik se vraća na mjesto, također učvršćuje i silikonira. Za kraj nova se slavina spaja na priključak za vodu.

Cijeli proces ne traje duže od 30 minuta, a ako imate par dodatnih ruku, vjerojatno i manje. No, kako ipak nije riječ o poslu koji se često obavlja preporuka je u fazi kada je umivaonik ‘slobodan’ dobro ga očistiti od kamenca i prljavštine prije postavljanja nove slavine.

zamjena slavine

zamjena slavine | foto: Ivana Solar

Pronađite ovdje vodič za ugradnju lustera i naučite kako ugraditi bazu, sigurno spojiti žice i koristiti indikatorski vijak.

Copy link
Powered by Social Snap