Pretraga

Kućno kantiranje rubova panela uz pomoć jednostavnog alata koji ima svatko

A- A+

Kantiranje ili lijepljenje rubnih traka na rubove panela za konstrukciju namještaja je uobičajen majstorski zahvat kada je u pitanju estetika namještaja i nastojanje da se plohe spase od utjecaja vode, vlage, dodatne topline i mehaničkog oštećenja. Ovaj postupak mnogi plaćaju u hobi centrima pri kupnji građe za DIY projekte. No, to nije nužno. Kantiranje nije teško obaviti u kućnoj radinosti uz malo vještine i pomoć obične pegle.

kantiranje peglom | foto: screen shot you tube

kantiranje peglom | foto: screen shot you tube

Kantiranjem se nosiva ploča štiti od mehaničkih oštećenja, ali i atmosferskih utjecaja pogotovo u kuhinjama i kupaonicama. Kantiranje se obično obavlja strojno, sve češće laserski, a u srži zapravo podrazumijeva utiskivanje PVC ili ABS traka u površinu iverice ili medijapana. Nakon kantiranja rubovi ploha su zaglađeni i zatvoreni. Kantirati plohe može svatko, posao nije niti zahtjevan, niti dugotrajan.

Potreban alat

Kantiranje se može može obaviti u sklopu DIY projekta. Za taj posao potrebno je samo imati ispravnu kućnu peglu, skalpel i kant traku koja se može kupit u svakoj za alat specijaliziranoj trgovini.

Izdvojeni članak

Samoljepljiva folija – jeftino i jednostavno rješenje za ‘šminkanje’ površina bez obzira na teksturu

Prilikom kupovine kant trake treba znati da postoje tanke i debele trake ili kako ih majstori zovu PVC (tanke) i ABS (debele). Također, za samu montažu, je bitna i podjela na samoljepljive i one koje nemaju sloj ljepila odozdo.

Također, treba spomenuti kako se umjesto skalpela može koristiti ‘U’ rezač, odnosno skalpel u obliku slova U dizajniran posebno za kantiranje. Cijena mu iznosi približno 12 eura. Isto tako umjesto kućne pegle može se koristiti i mini ručna pegla za kantiranje koja košta približno 50 eura. No, kupovina ovog DIY alata za kućno kantiranje preporučuje se samo ako imate dugoročne planove za učestalo kantiranje ploha.

pegla za kantiranje

pegla za kantiranje | foto: hudek.hr

Kantiranje PVC trakom

PVC tanka traka obično ima s jedne strane ljepilo, te se učvršćuju po principu zagrijavanja tog ljepila sa suprotne strane. Kako možete pretpostaviti to je u kućnoj varijanti najbolje napraviti peglom.

Obična kućna maksimalno se zagrije, početak trake se zalijepi na početak plohe, traka se razvuče i potom prelazi peglom  odnosno presvlačenje rubova. Preporučuje se rub svake ploče kantirati u jednom potezu.

Izdvojeni članak

Transformacija ružnog susjedovog zida u bezvremensku vrtnu školsku ploču

Nakon kantiranje bočne viškove treba ukloniti skalpelom ili dugim, oštrim, tankim nožem. Ovdje na scenu stupa i već spomenuti ‘U’ rezač koji ovaj potez radi brzo i efikasno u jednom potezu.

trake za kantiranje | foto: screen shot you tube

trake za kantiranje | foto: screen shot you tube

ABS traka zahtjevnija

ABS trake za kantiranje su deblje (približno 2 mm), te nemaju već naneseno ljepilo. U profesionalnim radionicama za kantiranje apliciraju se tako da se površine na koje treba ići traka strojno prekrivaju industrijskim ljepilom, te se nakon toga u ljepilo trake utiskuju.

Kada se kantiranje sa ABS trakom radi u DIY aranžmanu dobar je preporuka koristiti univerzalno Neostick ljepilo koje se nanosi na plohu koju treba kantirati i onda se ABS traka utiskuje na lijepilo. Za dodatnu čvrstinu može se s gornje strane prijeći zagrijanom peglom. No, samo ako je riječ o tamnijim trakama na kojim neće biti uočljivo preslikavanje tragova ljepila s donje plohe.

Pogledajte ovdje kako samostalno restaurirati stare stolice.

Copy link
Powered by Social Snap