Pretraga

Vodič za ugradnju lustera: Kako ugraditi bazu, sigurno spojiti žice i koristiti indikatorski vijak

A- A+

Kada je u pitanju stvaranje ugođaja u prostoriji rasvjeta je nezamjenjiv element o kojemu treba dobro promisliti. Iako se danas mnogi odlučuju za moderne varijante ugradbenih svjetala i LED traka, bezvremenski lusteri ne gube na popularnosti. Doznajte kako ugraditi luster kao centralno rasvjetno tijelo uz malo spretnosti i puno opreza.

Luster | foto: Freepik

Luster | foto: Freepik

Ne ugrađuje se svaki luster na isti način,  neke osnovne podjele postoje. One se prije svega odnose na bazu lustera koja može biti kuka ili šipka, te na način na koji se luster spaja sa izvorom električne energije. Također, treba znati i da uz klasične lustere postoje i oni s halogenim žaruljama, kao i da je za spajanje nekih vrsta lustera potreban poseban alat.

Ugradnja baze – kuka ili šipka

Najpopularniji način montiranja lustera je uz pomoć kuke. On se pričvršćuje u strop sidrom ili plastičnim tiplama. Uz napomenu kako luster na kuku nije adekvatno rješenje za strop obložen knaufom zbog sigurnosnih razloga. Lusteri dizajnirani za ugradnju na kuku uključuju strukturni element poznat kao ‘staklo’. Položaj stakla na središnjoj cijevi lustera podesiv je po visini tako da staklo može sakriti rupu na stropu i priključke kabelskih jezgri.

Izdvojeni članak

Rasvjeta nije samo izvor svjetlosti, ona može promijeniti izgled prostora: Evo kako izvući ono najbolje

Lusteri se mogu postavljati na šipke, ako su tako dizajnirani. Riječ je o krutim konstrukcijama za čiju ugradnju prvo treba ugraditi na strop standardnu šipku koja služi za osiguranje težine lustera. Šipka se ugrađuje prema prethodnom označavanju, s dva tipla i par samoreznih vijaka. Bazu lustera učvršćuju i vijci, u kojima su skriveni žičani priključci. Na taj se način mogu prikriti eventualni estetski nedostatci koji nastanu na stropu u procesu montiranja. Također, niti ovaj tip lustera ne savjetuje se ugrađivati u strop od gipsanih ploča.

Spajanje na struju

Najčešći modeli lustera su oni kojim upravlja prekidač s jednim gumbom. Njihovo spajanje na izvor električne energije nije zahtjevno uz poznavanje osnovnih električarskih principa. Fazni i neutralni vodiči lako se uočavaju i apsolutno se ništa ne mijenja od promjene njihova mjesta. Pri spajanju žica treba samo paziti da se nulti zaštitni vodič ne učvrsti na tijelo lustera.

Lusteru čiji rad obuhvaća uključivanje jednog reda svjetiljki jednom od tipki prekidača s dvije tipke i uključivanje drugog reda s druge tipke, spajaju se nešto kompliciranije. Mogućnost promijene razine intenziteta svjetlosti u sobi ovisno o trenutnim potrebama bitno mijenja pristup.

Imaju trožični vod, u kojem je predviđen zaštitni vodič od PE, a kabel za spajanje lustera s prekidačem mora imati četiri jezgre. Dvije od njih su fazne, a druge dvije su nula, od kojih jedna nula radi, a druga je nula zaštitna. Nulti vodič ima plavu izolaciju (bijelu s plavom prugom), drugi nulti zaštitni vodič bit će žuto-zeleni, a fazni vodiči najvjerojatnije crni i smeđi. Žice koje izlaze iz lustera trebale bi imati istu boju. Žice treba povezati prema bojama.

luster | foto: Pexel

luster | foto: Pexel

Lusteri s halogenim žaruljama

Lusteri s kompaktnim halogenim žaruljama, koji mogu sadržavati elektronički silazni transformator, ugrađuju se nešto drugačije. Takvi lusteri ne trebaju priključne blokove, odnosno terminali transformatora su im dovoljni.

Uz napomenu kako neki od ovih lustera imaju mogućnost upravljanja transformatorom s daljinskog upravljača. A to znači da će čak i za postupno uključivanje lustera biti dovoljan prekidač s jednim gumbom. Što je u konačnici beznačajno s obzirom na to da se sva kontrola rasvjete obavlja putem bežične linije.

Kada i kako koristiti indikatorski vijak

Aluminijsko ožičenje u starijim zgradama u pravilu ne uključuje nikakvu zaštitnu nulu, a dodatni je problem što se žice obično uopće ne razlikuju u boji. Kada se prilikom spajanja lustera na struju nađete u takvoj situaciji, to znači da povezivanje žica mora biti obavljeno uz pomoć indikatorskog odvijača.

Kad su obje tipke prekidača uključene, moraju postojati dvije ‘faze’ i jedna ‘nula’ koja ne reagira na treptanje žaruljice. Pri ovome poslu treba osigurati mjere elementarne električne sigurnosti. Tek kada su provjerene jezgre označene, treba ići na spajanje žica koje dolaze od lustera.

luster

luster | foto: Freepik

Pronađite ovdje savjeti za odabir kupaonske rasvjete, te kako zadovoljiti sigurnost i estetiku u ovom slučaju.

Copy link
Powered by Social Snap