Pretraga

Završen je Pelješki most: Nakon 1277 dana gotovi svi radovi, kreće tehnički pregled

A- A+

U srijedu, 26. siječnja, završeni su svi građevinski radovi na mostu Pelješac, a dan kasnije, u srijedu, započeo je tehnički pregled mosta. Formalni završetak radova bit će nakon završetka tehničkog pregleda  jer se tijekom pregleda mogu utvrditi neki nedostaci koje treba dodatno ispraviti, međutim, to ne bi trebali biti veliki radovi.

Pelješki most | Foto: Hrvatske ceste

Kineska tvrtka CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. srpnja 2018. godine. Tog dana je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima CRBC-a u Stonu predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog izvođača u posao. Rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda može reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog, piše Jutarnji.

Pelješki most | Foto: Hrvatske ceste

Prije nego što je krenuo tehnički pregled, na mostu se testiralo opterećenje, a za tu je priliku na gradilište stigao 21 kamion težine do 40 tona, kojima su provoditi ispitivanje u suradnji sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Prizori su bili nevjerojatni.

Dobre vijesti za lokalce

Lokalno stanovništvo se opravdano veseli početku ‘rada’ mosta što nikako ne čudi. Po podacima Državnog zavoda za statistiku zamjećujemo kako Dubrovačko-neretvanska županija iz godine u godinu bilježi povećan broj gostiju. Ne računajući pandemijsku 2020. godinu, svake je godine prisutan zamjetan rast pa je tako 2019. godine ostvaren ukupan broj od 2.237.036 zabilježenih noćenja domaćih i stranih turista. Ne sumnjamo kako će pozitivan rast biti još više iskazan u godinama koje dolaze.

Budući da će do poluotoka Pelješca biti još lakše doći zahvaljujući gradnji Pelješkog mosta, situacija će se odraziti i na veći broj turista koji će od tamo jednostavnije cirkulirati i do okolnih mjesta, kao npr. do otoka Korčule. Novonastala situacija pogodovat će i domaćim ljudima koji će tada jednostavnijim putem odlaziti na posao, ali i obavljati različite privatne stvari u okolnim većim mjestima.

Brojne su druge prednosti ovog mosta o čemu smo ranije pisali na našem portalu:

Izdvojeni članak

Kako će dugoočekivani Pelješki most utjecati na turizam okolnih područja

 

Copy link
Powered by Social Snap