Pretraga

Kako će dugoočekivani Pelješki most utjecati na turizam okolnih područja

A- A+

Nakon nešto više od tri godine kada je započela gradnja Pelješkoga mosta, radovima se konačno nazire kraj. Iako spomen i ideja o gradnji mosta koji bi povezao presječeni teritorij Republike Hrvatske postoji još od kraja 20. st., tek je u srpnju 2021. godine spojena i posljednja čelična konstrukcija ovoga mosta. Promet mostom trebao bi započeti tijekom 2022. godine, a mi smo se zapitali kako će ova situacija utjecati na okolicu.

Pelješki most

U tijeku je opremanje Pelješkog mosta | foto: YouTube, EdoStuff Aviation

Poznato je kako su se brojni turistički djelatnici, a osobito vlasnici neumskih trgovina i sličnih objekata smještenih na prometnici izražavali negodovanje oko Pelješkog mosta. Oni su vjerovali kako će gradnja mosta nepovoljno utjecati na njihove biznise. Naime, upravo su se na tim dijelovima turisti zadržavali prije nego li prijeđu granicu i punili blagajne usputnih uslužnih objekata. Prije je Neum bio usputna stanica za turiste prilikom prelaska granice pa bi često navratili i usput obavili kratak shopping. Problema je još bilo vezanih i uz prolazak brodova u i iz luke Neum, ali je pitanje riješeno na zadovoljstvo svih uključenih. Poluotok Pelješac gradnjom mosta konačno će biti još dostupniji znatiželjnim turistima, a vjerojatno će se utjecaj osjetiti i na okolnim mjestima.

Osim što će se zasigurno barem donekle promijeniti i situacija u pogledu turizma, dobro je pitanje i kako će Pelješki most utjecati na cijene nekretnina i boravka u okolici. Sasvim je sigurno da će most u nekom smjeru ostaviti i svoj utjecaj na raznim poljima djelatnosti jer će prostori njime postati povezaniji i lakše dostupniji brojnim posjetiteljima, turistima, ali i domaćim ljudima iz različitih privatnih i poslovnih razloga. Budući da i sami svjedočimo velikom porastu cijena nekretnina, za očekivati je kako se taj rast zamjećuje i na okolnom području Pelješkog mosta. Dubravko Ranilović je za Dnevnik.hr komentirao kako je primijećen rast cijena nekretnina u Zagrebu, a osobito novogradnje nakon potresa 2020. godine, a razumno je zaključiti kako su i cijene nekretnina na obalnom području u rastu. Zapitali smo se kako će se u cijela situacija oko Pelješkog mosta odraziti na grad Neum te poluotok Pelješac i okolicu, kao i utjecaj na cijene nekretnina spomenutih prostora te njihovu turističku ponudu.

Izdvojeni članak

Pristupne ceste oko Pelješkog mosta: Brodosplit opremio vijadukt Prapratno s 2.580 tona čelika

Širok razmjer utjecaja Pelješkog mosta

U studiji iz 2007. godine objavljenoj na službenoj stranici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, prof. dr. sc. Ivan Lovrinović navodi kako su cijene nekretnina na Pelješcu i Korčuli skočile čak i do šest puta nakon same najave o izgradnji mosta.

U istoj je studiji prof. dr. sc. Drago Jakovčević prognozirao kako će gradnja mosta utjecati na povećanje gospodarskoga rasta Pelješca i Korčule, kao i veće stope zaposlenosti tamošnjega stanovništva.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin tada je komentirao kako bi Pelješki most mogao povoljno utjecati i na povećanje stanovništva najjužnije hrvatske Dubrovačko-neretvanske županije. Utjecaja gradnje Pelješkoga mosta moglo bi biti zaista mnogo, a vrijeme će pokazati koji od njih će biti najvidljiviji i najzastupljeniji.

Izdvojeni članak

U tijeku brojni radovi na opremanju Pelješkog mosta koji bi za promet trebao biti otvoren sljedeće godine

Turistički boravak

Za početak smo provjerili turističku ponudu Neuma i Pelješca. Zanimalo nas je koliku svotu novca bismo trebali izdvojiti za najjeftiniji i najskuplji hotel ponuđen na Booking.com, aplikaciji koje ova mjesta nude za jednodnevni jesenski boravak. U Neumu pronalazimo hotele s cijenom noćenja od 270 do 399 kn, a svi se nalaze u relativnoj blizini plaže i centra. Također, u cijenu je uglavnom uključen i doručak. Najskuplje noćenje u hotelu platili bismo 604 kn, sam se hotel nalazi u neposrednoj blizini plaže.

Turistički ured Neum kratko nam odgovara kako Pelješki most nije negativno utjecao na turističku ponudu Neuma te nije zamijećeno žaljenje turista oko povećanja cijena. Ostane li takva situacija i u narednom periodu, zasigurno će Neum i dalje imati uspješne turističke sezone.

Na poluotoku Pelješcu promatrali smo ponudu okolice Brijesta – naselja općine Ston, jedna od dvije točke premošćivanja Pelješkog mosta. Iako je ponuda cijeloga poluotoka poprilično šarolika i mnogo veća od neumske, najbliži hotel udaljen od mjesta Brijesta pronalazimo na tek nešto više od 11 km. Cijena noćenja bez popusta iznosi nešto više od 400 kn, a u cijenu je uključen i doručak te gosti mogu slobodno boraviti i u hotelskom baru.

Izdvojeni članak

Pelješki most spasili hrvatski ronioci i bivši rukometaš: Nadljudskim naporima izvukli ključan dio težak 2 tone

Rast broja gostiju

Po podacima Državnog zavoda za statistiku zamjećujemo kako Dubrovačko-neretvanska županija iz godine u godinu bilježi povećan broj gostiju. Ne računajući pandemijsku 2020. godinu, svake je godine prisutan zamjetan rast pa je tako 2019. godine ostvaren ukupan broj od 2.237.036 zabilježenih noćenja domaćih i stranih turista. Ne sumnjamo kako će pozitivan rast biti još više iskazan u godinama koje dolaze.

Budući da će do poluotoka Pelješca biti još lakše doći zahvaljujući gradnji Pelješkog mosta, situacija će se odraziti i na veći broj turista koji će od tamo jednostavnije cirkulirati i do okolnih mjesta, kao npr. do otoka Korčule. Novonastala situacija pogodovat će i domaćim ljudima koji će tada jednostavnijim putem odlaziti na posao, ali i obavljati različite privatne stvari u okolnim većim mjestima.

Copy link
Powered by Social Snap