Pretraga

[VIDEO] Na Pelješkom mostu krenulo ispitivanje opterećenja mosta, prizori su spektakularni

A- A+

Na Pelješkom mostu od četvrtka traju probna ispitivanja opterećenja mosta, a nastavit će se kroz cijeli sljedeći tjedan. U Hrvatskim cestama ističu da su na završetku ugradnje asfalta i opreme mosta, u obliku zaštitnih ograda i opreme unutar rasponske konstrukcije, ostvareni uvjeti za probno opterećenje mosta.

Pelješki most, ispitivanje opterećenja | Foto: Screenshot, YT

Za tu priliku na gradilište je stigao 21 kamion težine do 40 tona, kojima će se provoditi ispitivanje u suradnji sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Probno opterećenje provodi se na ciljanim točkama konstrukcije u pokretu brzinama 20/40/60 km/h te pri naglom kočenju, piše Jutarnji list.

Pelješki most, ispitivanje opterećenja | Foto: Screenshot, YT

Pelješki most, ispitivanje opterećenja | Foto: Screenshot, YT

Cilj ispitivanja je pokazati je li ponašanje konstrukcije pod pokretnim i nepokretnim opterećenjem u skladu s projektiranim vrijednostima. Za potrebe ispitivanja koristit će se postojeći sustav monitoringa, poput senzora već ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima fakulteta.

Most će biti spreman do ljetne sezone

U Hrvatskim cestama naglašavaju da će Pelješki most u promet biti pušten ovo ljeto, kao i dionica pelješke ceste Duboka – Sparagovići koju gradi tvrtka Strabag. Također će u promet biti pušten i dio dionice koju gradi grčki Avax, osim stonske obilaznice čiji je dio i most Ston. Stonska obilaznica, otkrivaju u Hrvatskim cestama, bit će gotova na jesen, najkasnije do kraja 2022, piše Jutarnji.

Kako to izgleda možete pogledati na video snimci koju su objavile Hrvatske autoceste:
Mi smo ranije pisali o Pelješkom mostu. Ako vas zanima kako će ovaj dugoočekivani most utjecati na turizam okolnih područja, kliknite ovdje:
Copy link
Powered by Social Snap