Pretraga

Spojen je most Cetina: Jedinstveno spajanje mosta u Hrvatskoj

A- A+

Napokon je spojen most Cetina. Sada će se pristupiti uređenju i opremanju tunela i mosta koji je dio omiške obilaznice. Prema ugovorenom roku, sve bi trebalo biti završeno do 30. lipnja ove godine.

Most Cetina

Most Cetina | Screenshot: Youtube

Opremanje tunela i mosta je zaseban ugovor za koji se provodi postupak nabave, a u Hrvatskim cestama očekuju kako će dionica biti u prometu od jeseni ove godine. U Hrvatskim cestama objašnjavaju kako će se prilikom spajanja mosta izvršiti varenje centralnog spoja te postavljanje mosta na konačne ležajeve, prenosi Večernji list.

Po završetku spajanja, izvodit će se radovi na odvodnji u tunelima koji nisu mogli biti završeni prije nego što se spoji most. Nakon toga započet će asfaltiranje tunela i mosta, kao i opremanje. Na spojnoj cesti DC70 trenutno se izvode radovi na zaštiti pokosa.

Detalji rada na spajanju

Prije samog spajanja je bilo potrebno izvesti rezanje krajnjeg dijela segmenta KE1, kao i dovesti platformu te nagurati oko 200 milimetara. Poravnao se i centralni spoj iznutra i s gornje ploče te zavario centralni spoj i provelo ispitivanje, a to znači spajanje mosta.

Uz to, napravilo se i i betoniranje ostatka kontrautega, spuštanje na privremenim ležajevima u konačni položaj, podlijevanje ležajeva, montaža pješačkih staza E9 i zavarivanje. Slijedilo je spuštanje na konačne ležajeve, zatim demontaža opreme ispod mosta te dolazak i montaža revizionih kolica.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Iz Hrvatskih cesta pojasnili tehnologiju izvođenja mosta Cetina

Najzahtjevniji građevinski projekt u Hrvatskoj

Podsjetimo, ovdje je riječ o jednom od najzahtjevnijih građevinskih projekata u Hrvatskoj. Most Cetina se nalazi na 70 metara nadmorske visine te ‘izvire’ iz dviju stijena. U njima se, pak, nalaze tuneli Omiš i Komorjak, koji zajedno s mostom čine dio omiške obilaznice. Također, ovo je prvi put u Hrvatskoj da se neki most gradi tehnologijom potiskivanja slobodne konzolne konstrukcije promjenjive visine presjeka.

Dovršetkom mosta i dvaju tunela, dio omiške obilaznice će biti privremeno priključen na državnu cestu D70 kroz tunel Komorjak. Tako će se prometovati dok se u potpunosti ne okonča izgradnja brze ceste Split – Omiš, vrijedne 358 milijuna eura. Vrijednost radova na mostu i u tunelima je 180 milijuna kuna ili 23.890.105 eura. Detalje o radovima, izvođačima i tehnologiji mosta pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap