Pretraga

Kako velika jugoslovenska tvornica cijevi ipak nije propala, preživjeli i stečaj, sada izvoze u EU

A- A+

Tvornica Unis iz Dervente koju je prije godinu dana za približno 6 milijuna eura kupila kompanija Fructa Trade, s radom je ponovo počela početkom studenog 2023., a do sada je na mjesečnoj razini uspjela proizvesti 2.000 tona cijevi. Jedan je ovo od rijetkih primjera uspješne revitalizacije industrije s dugom tradicijom na prostori bivše Jugoslavije.

željezne cijevi

Cijevi | Foto: Ilustracija, Pixabay/ davindersangha1

Tvornica cijevi UNIS Derventa ima dugu tradiciju u proizvodnji čeličnih uzdužno zavarenih cijevi. Osnovana je 1974. godine kao radna organizacija u sastavu SOUR UNIS Sarajevo. Okosnica proizvodnje od osnutka bile su okrugle precizne cijevi, crne colovske cijevi, ovalne cijevi, kvadratne cijevi i pravokutne cijevi različitih dimenzija.

Do kraja 70-tih godina asortiman proširen je uvodeći proizvodnju žarenih hladnovučenih cijevi, šavnih preciznih cijevi, te prerađenih cijevi. Tvrtka je 2002. postala dioničko društvo, te nastavila proizvodnju, da bi krajem 2019. završila u stečaju. I već kada se činilo da se toliko puta viđen scenarij propasti velikih tvornica iz bivše države ponavlja našao se kupac, tvrtka Fructa Trade.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Pogledajte kako je ‘Nada Dimić’ simbolično ispraćena u povijest

Vlasnik kompanije Fructa Trade, Dušan Reljić, danas za glassrpske.com poručuje kako je zadovoljan dinamikom razvoja Unisa. U vidu ima plan razvoja tvornice prema kojemu bi do kraja 2024. godine u rad trebali biti pušteni i dodatni kapacitete zahvaljujući kojima bi samo u jednoj smjeni tvornica mogla mjesečno proizvoditi oko 4.000 tona cijevi.

– Naše cijevi su uveliko prisutne na domaćem tržištu, kupci su trgovački lanci koje se bave prodajom metala. Tako da konačno mogu reći da je proizvodnja i prodaja zaživjela u dobroj mjeri. Ono što je najvažnije, Unis, koji je prije slovio za jednu od najboljih tvrtki u Europi, zadržao je staru kvalitetu, kaže Reljić. Dodao je da je početkom ovog mjeseca Unis izvezao 100 tona cijevi za tržište Slovačke, čiji su kupci prezadovoljni kvalitetom robe.

Izdvojeni članak

Na starom zemljištu TOZ Penakle inozemni holding planira veliku rezidencijalnu izgradnju

U Hrvatskoj stare tvornice uglavnom postaju ugositeljski objekti, posebno duž Jadrana. Pogledajte ovdje kako je će zgrada tvornica boja i lakova u Dubrovniku postati luksuzna zgrada s privatnim parkom i bazenom.

Copy link
Powered by Social Snap