Pretraga

Fotogalerija: Pogledajte kako je ‘Nada Dimić’ simbolično ispraćena u povijest

A- A+

Slovo po slovo uklonjen je legendarni natpis s oronulog pročelja tekstilne tvornice sjajne prošlosti ‘Nada Dimić’. Pothvat je organizirao Tehnički muzej Nikola Tesla s ciljem očuvanja djelića zagrebačke industrijske povijesti. Prepoznatljiva slova i metalna kruna postat će restaurirani izložbeni primjerci, a kakva sudbina čeka tvorničku zgradu i dalje je nepoznato.

Preplavljeni nostalgijom Zagrepčani su u povijest ispratili natpis s nekadašnje tekstilne tvornice ‘Nada Dimić‘ u Branimirovoj. Iako je tvornica prestala s radom prije više od 20 godina za neke je ovaj čini upravo sada označio kraj ere diva koji je doživio procvat 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća. Dobra je vijest da legendarni natpis nije završio na otpadu, bit će restauriran u radionici Tehničkog muzeja Nikola Tesla gdje će potom postati dio zbirke koja svjedoči o bogatoj industrijskoj prošlosti Zagreba.

Složen pothvat

Pothvat skidanja natpisa s pločnika je izgledao, koliko tužno, toliko i impresivno. Prostor je najprije ograđen, a potom se uz pročelje pozicionirala dizalica iz koje su radnici demontirali slovo po slovo i logo tvornice. Sve je prethodila složena organizacija s obzirom na to da je Muzej za skidanje natpisa trebao ishoditi potrebna odobrenja i dokumentaciju.

Kako objašnjavaju iz Muzeja, ideja za skidanje i restauraciju natpisa rodila se nakon izložbe Sanje Iveković  ‘Nada Dimić File 2023 – rekonstrukcija industrijskog nasljeđa’ posvećenoj Nadi Dimić – osobi i istoimenoj tvornici.

– Demontirali smo reklamni natpis i logo sa zgrade tvornice “Nada Dimić” kako bi ih spasili od propadanja i sačuvali kao dio industrijske baštine Zagreba. Natpis i logo bit će restaurirani u muzejskoj restauratorskoj radionici i uvršteni u zbirku Tekstilna tehnika, poručuju iz Muzeja.

Izdvojeni članak

Foto: Pogledajte kako izgledaju splitske znamenitosti prije, a kako nakon restauratorskih radova

Sudbina zgrade nepoznata

Danas napuštena zgrada kao tvornički kompleks izgrađen je 1910. godine po projektu arhitektonskoga studija Hönigsberg i Deutsch. Rudolf Lubynski je devet godina kasnije napravio preinake po kojima je tvornica dobila sadašnji oblik. U objektu je bio namijenjen tvornici Penkala, a u pedesetima je prepuštena novoformiranoj tekstilnoj industriji Nada Dimić, koja je ondje ostala sve do stečaja početkom 2000.

Zgrada od tada propada i mijenja vlasnike, a prije petnaestak godina urušen je njen dvorišni dio koji je tako ustupio mjesto novom kompleksu. Prema posljednjim dostupnim podatcima sada je u nadležnosti tvrtke za otkup potraživanja B2 Kapital, koja je oglasila prodaju kompleksa. Čeka se investitor koji je spreman za ulaganje na atraktivnoj lokaciji.

Zgrada tvornice ‘Nada Dimić’ nije jedina ruševina u Zagrebu koja čeka investitora, pogledajte ovdje ruševine na atraktivnim lokacijama u metropoli.

Copy link
Powered by Social Snap