Pretraga

Što kada na niskim temperaturama fasada dobije neobičan uzorak?

A- A+

Izaći van iz toplog doma u rano zimsko jutro kada su temperature u minusu i ugledati vlastitu fasadu na kojoj se ocrtavaju ‘kvadratići’, odnosno forma EPS ploča, neugodno je iznenađenje za svakog kućevlasnika. Je li tu riječ o problemu koji je nerješiv ili nečemu čemu bi vješt majstor ipak mogao doskočiti, odgovor nudi Miro Čaržavec, obrtnik sa 30 godina iskustva.

 

ocrtavanje EPS ploča na fasadi

ocrtavanje EPS ploča na fasadi | foto: Ivana Solar

Pravi šok za svakoga je otkriti da je jednobojna fasada koju ste upravo dali postaviti na kuću, preko noći dobila neobičan uzorak, odnosno da se na fasadi ocrtava forma EPS ploča. Ova se pojava uočava u situacijama velikog raspona temperatura u unutrašnjosti kuće i vani, karakterističnim za zimske mjesece kada se vani temperature spuste ispod nule, a unutrašnjost se intenzivno grije.

Izdvojeni članak

Kako prepoznati i popraviti oštećenja fasade otkiva iz prve ruke obrtnik s više od 30 godina iskustva

Što se tu zapravo događa i da li ima lijeka za ovaj problem odgovara iskusan majstor, Miro Čaržavec. Kaže, za početak, ova je pojava dobar znak da fasader nije dobro obavio posao.

ocrtavanje EPS ploča na fasadi

ocrtavanje EPS ploča na fasadi | foto: Ivana Solar

– Ima više faktora ocrtavanja EPS-a. Primjerice, kada ploče EPS-a nisu dovoljno zbijene, fuge između ploča EPS-a nisu zapunjene elastičnom pjenom za brtvljenje nego popunjeno s ljepilom, kada ima previše ljepila na pločama EPS-a pa u fazi stezanja ljepilo povuče ploču u svim smjerovima. A tu se pojavljuje i ocrtavanje pričvrsnica odnosno tipli na fasadi. Uzrok je postava bez toplinskih mostova ili ako se glave tipli  postave pogrešno, objašnjava Čaržavec.

Savjetuje, majstora koji je postavljao fasadu treba pozvati ‘ na red’. No, ako se ne odazove, treba znati da svaki popravak fasade može biti zahtjevan proces.

Izdvojeni članak

Bojenje fasade: Zašto, kako i kada je pravo vrijeme za radove

– Ako se radi o manjim popravcima, poput popravka pukotina, to može biti jednostavan proces koji ne zahtijeva puno vremena i truda. Međutim, ako se radi o većim popravcima, kao što je zamjena cijele fasade, to može biti vrlo zahtjevan proces koji zahtijeva puno vremena, truda. Treba znati da se ne može predvidjeti plan sanacije i troškovi sanacije dok se ne pristupi samoj sanaciji, zaključuje Čaržavec.

Doznajte ovdje sve o novoj boja za završne radove u građevini koja štedi energiju i izgleda odlično!

Copy link
Powered by Social Snap