Pretraga

Okupili se arheolozi iz cijelog svijeta zbog velikog otkrića u Istri

A- A+

Proizvodnja maslinovog ulja nije djelatnost novijeg datuma. Dapače, prema nalazima arheoloških istraživanja, ulje se proizvodilo i u stoljećima prije nove ere. U Rimskom Carstvu, otkrilo se, ulje se naveliko proizvodilo i u Istri, a na jugu regije, pronađeni su ostaci ogromnog gospodarskog kompleksa s uljarom velikog proizvodnog kapaciteta. Ulje se očito tražilo, jer su arheolozi utvrdili da se ondje proizvodilo i do trostruko više ulja u odnosu na tipični proizvodni pogon tog doba. Taj podatak ne čudi jer se na istom području masline i danas uzgajaju te se od njih i danas pravi ulje.

proizvodnja maslinovog ulja | foto: YouTube screenshot, unsplash

Uzgoj maslina i proizvodnja ulja nisu ‘izumi’ novog vijeka što znamo iz iskustva, a isto su potvrdili i arheološki nalazi. Kao jedno od vrlo plodnih tala za uzgoj maslina pa samim time proizvodnju ulja pokazalo se ono Južne Istre, a još u Rimskom Carstvu, ondje proizvedeno ulje bilo je vrlo cijenjeno. Tako su potvrdila istraživanja provedena još polovicom prošlog stoljeća kada je za lokalitet nedaleko od Fažane utvrđeno da je baš ondje bio smješten velik gospodarski kompleks na kojemu se ulje od maslina pravilo više stoljeća.

Prvo pronađena uljara

Nakon što su prije okvirno 70 godina u uvali kod Barbarige pronađeni arheološki ostaci antičke uljare iz doba Rimskog Carstva, cijeli prostor na neko vrijeme bio je ‘zanemaren’, da bi se arheolozi ondje vratili 2008. Te godine, uvalu Marić podvrgli su probnom sondiranju kako bi za prostor sjeverno i zapadno od uljarne ustvrdili postoje li i ondje ostaci arheološke baštine.

Izdvojeni članak

Nevrijeme u Poreču otkrilo arheološko nalazište iz 1. stoljeća

Sjeverno i zapadno od postojećeg nalazišta, pokazala su istraživanja, u antičko doba je djelovao golem gospodarski kompleks. Za lokalitet koji je projektom bio predviđen za gradnju turističkih objekata, arheološkim istraživanjem pronađeni su ostaci jednim dijelom iz klasičnog rimskog razdoblja, dok je većina nalaza ipak datirala iz kasnoantičkog perioda, prenosi znanstveni rad o nalazištu kod Fažane.

Sedam stoljeća aktivnosti

Istraživanja na lokalitetu nastavljaju se, te na njima rade timovi iz više zemalja. Ondje je dosad pronađeno čak 12 preša za ulje, a budući da su velike uljare u isto doba imale četiri do šest preša, riječ je o uljari dva do tri puta većeg kapaciteta od tipične uljare u tom razdoblju. Kao period djelovanja, prema rezultatima istraživanja, uljara je radila od 1. stoljeća prije Krista, sve do 6. stoljeća naše ere, navodi magazin.hrt.

– Sudeći po veličini rimske uljare možemo okvirno dobiti dojam i u krajolik rimskog doba koji je zasigurno bio obilježen maslinicima na čitavom području Južne Istre, rekao je Davor Bulić, profesor na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta Jurja Dobrile.

Uzimajući u obzir veličinu i značaj kompleksa za to doba, može se zaključiti kako je potražnja bila iznimno velika. Sadili su se hektari maslina i gradile uljare velikih kapaciteta. Ipak, podatak da su Rimljani u davninama na tom predjelu pravili ulje nije neobičan, jer se tradicija uzgoja maslina na istom području zadržala do danas.

Na proljeće 2023. pokraj Korčule je otkriveno značajno arheološko nalazište. Riječ je o 7.000 godina staroj cesti i povijesnom naselju, a više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap