Pretraga

Veliko arheološko otkriće: Pokraj Korčule otkrivena cesta stara 7.000 godina i povijesno naselje

A- A+

Istražujući lokalitet Soline, arheolozi su otkrili uredno poredane kamene ploče koje su dio ceste stare 7.000 godina. S druge strane otoka Korčule, u uvali Gradina otkriveno je gotovo istovjetno neolitičko naselje kao u Solinama.

Arheolozi su na lokalitetu Soline pronašli cestu široku četiri metra koja je spajala neolitičko naselje s obalom Korčule. | Foto: Facebook/Sveučilište u Zadru

Podvodna arheološka istraživanja potopljenog lokaliteta Soline na Korčuli dovela su do velikog otkrića. Arheolozi su, naime, ispod naslaga mulja otkrili cestu koja je spajala potopljeno naselje s obalom otoka Korčule.

Riječ je o uredno poredanim kamenim pločama koje su bile dio prometnice široke četiri metra. Ta je prometnica spajala naselje na umjetno stvorenom otočiću iz doba Hvarske kulture s korčulanskom obalom.

Široka cesta iz doba Hvarske kulture

Ranijom radiokarbonskom analizom očuvanog drva s iste lokacije, cijelo je povijesno naselje datirano na oko 4.900 godina prije Krista, što znači da su ljudi hodali novootkrivenom cestom prije gotovo 7.000 godina, ustvrdili su stručnjaci sa Sveučilišta u Zadru.

https://www.facebook.com/unizd/posts/pfbid02sn75brvNKh4JPfReAgDDrvJ6B93tY6uoKwAd71FLKLBrSLZn3KatnbniwPapMUunl?__cft__[0]=AZX-yaJyyoKLNPjSMhL-Cz5pJVCbmEvSpSl0KuYCY2YiC2cH8JYMgkTLIM35wCYrqiVhnxIPo0Ij7NHyjoGH2SfjY9qnKGXfauaxj2QH0VmQd6-t3gEim-pO4kKs0l7soGxiBNQS8tfTnBmhGvBYuX88wuUujNds69DrIy-21z7oERLJ49DzyQ68z_h5mVTRF1o&__tn__=%2CO%2CP-R

Oni su istovremeno na drugom kraju Korčule, u blizini uvale Gradina, vršili kopnena istraživanja. Voditelj istraživanja, Igor Borzić primijetio je čudne strukture u podmorju uvale.

Na drugoj strani otkriveno slično naselje

Arheološki tim koji je ronio na Solinama, obavio je pregled središnjeg dijela uvale i utvrdio da se na četiri do pet metara dubine nalazi gotovo istovjetno naselje kao na Solinama. Tijekom ronjenja pronađena su kremena sječiva, kamene sjekire i ulomci žrvnjeva iz doba neolitika.

Arheološko istraživanje koje je urodilo ovim otkrićima plod je suradnje više institucija i tvrtki. Vodi ga Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru, a među istraživačima je njegova Kolegica Katarina Batur, zatim Ivan Šita i Vedran Katavić iz Muzeja grada Kaštela, Marta Kalebota iz Gradskog muzeja Korčula, Domagoj Perkić iz Dubrovačkog muzeja, Eduard Visković iz Kantharosa te Dalibor Ćosović iz ronilačkog kluba Lumbarda Blue.

Copy link
Powered by Social Snap