Pretraga

Nevrijeme u Poreču otkrilo arheološko nalazište iz 1. stoljeća

A- A+

Nevrijeme koje je nedavno pogodilo zapadnu obalu Istre uzrokovalo je pad nekoliko stabala i na širem porečkom području. Djelatnici Zavičajnog muzeja Poreštine obišli su teren na nekoliko lokacija kako bi utvrdili ima li mogućih arheoloških nalaza među korijenjem srušenih borova. Otkrili su arheološki nalaz koji datira iz 1. stoljeća.

stare grobnice

stare grobnice | foto: Freepik

Kako izvještavaju iz Muzeja, prilikom obilaska terena na brežuljku u blizini Osnovne škole Poreč utvrđeno je postojanje groba ritusa incineracije (spaljivanja pokojnika), s predmetima koji se mogu preliminarno datirati u 1. st. U plitku, okruglu raku, iskopanu u živoj stijeni, bila je položena urna s pepelom i ostatcima kostiju pokojnika.

Izdvojeni članak

Veliko arheološko otkriće: Pokraj Korčule otkrivena cesta stara 7.000 godina i povijesno naselje

Uz pokojnikove ostatke bili su položeni predmeti njemu važni za života, priloženi uz njega kao popudbina. Nažalost, ističu iz Muzeja, korijenje borova poremetilo je i doslovce iščupalo predmete iz originalne pozicije te detaljniji opis i odnosi u grobu nisu mogli biti preciznije utvrđeni.

Iz Grada Poreča ističu kako ovakvi slučajevi nisu rijetkost. Naime, još je 2006. godine sličan događaj, pad stabla, na svjetlo dana donio više ukopa ritusa inhumacije, polaganja tijela pokojnika u živoj stijeni iskopane rake, grobove koji su pripisani kasnoantičkom ili ranosrednjovjekovnom razdoblju.

Tijekom arheoloških iskapanja u Gorjanima pronađeni su temelje kuće iz kamenog doba. Pogledajte ovdje kako je nekoć izgledala.

Copy link
Powered by Social Snap