Pretraga

Tijekom arheoloških iskapanja pronašli temelje kuće iz kamenog doba: Evo kako je nekoć izgledala

A- A+

Kako su izgledale kuće u kamenom dobu otkriva nam vizualizacija nastala prema ostatcima jedne od njih pronađene za vrijeme arheoloških iskapanja na lokalitetu Gorjani. Pronađeni ostatci datiraju u mlađe kameno doba, a pogled iz zraka otkriva mnogo o izgledi nekadašnjih domova.

Arheološki lokalitet Gorjani | foto: Screenshot Facebook

Tijekom snimanja arheološkog lokaliteta Gorjani istraživači su otkrili velik broj ostataka kuća i kanala iz mlađeg kamenog doba.

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološki muzej Osijek još od 2015. godine provode istraživanja arheoloških lokaliteta Gorjani Kremenjača. Tijekom arheoloških iskapanja na lokalitetu tim pod vodstvom izv.prof. Rajne Šošić Klindžić pronalazi ostatke kuće koji datiraju iz mlađeg kamenog doba.

Temeljem pronađenih ostataka rupa od drvenih stupova i greda nastala je vizualizacija mogućeg izgleda kuće iz mlađeg kamenog doba na položaju Gorjani Topole.

Prapovijesna naselja Slavonije

Istraživanje lokaliteta u Gorjanima dio su projekta Hrvatske zaklade za znanost naziva ‘Modeliranje mreže prapovijesnih naselja Slavonije’. Vizualizaciju nekadašnje kuće kreirao je Marin Mađerić, a njome otkriva kako se nekada živjelo na ovom području.

Glavni je cilj projekta u Gorjanima razumjeti dinamiku života u kasnom neolitiku Slavonije i to kroz računalne simulacije i izradu modela društvene dinamike. Nastali modeli temelje se na podacima prikupljenim tijekom terenskih i laboratorijskih istraživanja, kao i rezultatima prethodnih istraživanja.

Na temelju ostataka rupa od drvenih stupova i greda pronadjenih tijekom arheoloskog iskopavanja, izradili smo…

Objavljuje Arheološki lokalitet Gorjani – KremenjačaSrijeda, 5. svibnja 2021.

Copy link
Powered by Social Snap