Pretraga

Novi val izgradnje lokalnih cesta, nogostupa i uređenja javnih površina

A- A+

U cilju poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda na područjima jedinica lokalne samouprave, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisuje natječaj za sufinanciranje projekata gradova i općina koji imaju kao cilj razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2024. godini. Prilika je ovo za sve lokalne zajednice u Hrvatskoj da osiguraju sredstava kojima će poboljšati komunalni standard u zajednici.

izgradnja nogostupa gradilište

izgradnja nogostupa gradilište | foto: Freepik

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poziva lokalne zajednice da prijave svoje projekte za poboljšanje komunalne infrastrukture. Projekti će biti sufinancirani do 30 do 80 posto ukupne vrijednosti, a natječaj se odnosi na aktivnosti koje se provode od od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine. Maksimalni iznos koji je može povući iznosi 60.000 eura po projektu.

Izdvojeni članak

‘Crveni asfalt’: Jednostavno i učinkovito rješenje za ceste bez nogostupa

Poticanjem razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanjem komunalnog standarda smatraju se aktivnosti na projektima koji će potaknuti ili pridonijeti boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga. Kao i aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Tko se može prijavi?

Pozivaju se svi zainteresirani prihvatljivi podnositelji na dostavu zahtjeva za sufinanciranje projekata koji će poticati ili pridonositi boljem obavljanju kako komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, tako i aktivnosti na realizaciji svih drugih projekata koji će pridonijeti poboljšanju javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su jedinice lokalne samouprave I. do VI. skupine (prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine, broj 3/2024). Prihvatljivi projekti su pak oni čija realizacija potiče ili pridonosi boljem obavljanju kako komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, tako i svih drugih aktivnosti koje pridonose podizanju razine javnih usluga i kvalitete življenja stanovništva na području prihvatljivih podnositelja.

Što se financira?

Kroz natječaj je moguće financirati izvođenje radova i ugradnja uređaja komunalne infrastrukture, izvođenje radova na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture te uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i drugih javnih prostora i drugih objekata koji pridonose podizanju razine javnih usluga i poboljšanju kvalitete življenja u naseljima jedinice lokalne samouprave. Kao i nabavu opreme i strojeva kojom će se znatno poboljšati kvaliteta isporuke komunalne usluge, komunalnog standarda odnosno obavljanje određene komunalne djelatnosti te nabavka druge komunalne opreme za javne površine naselja.

Također, moguće je i financiranje izrade projektne i druge tehničke dokumentacije za izvođenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i izvođenje većih zahvata na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture. Kao i troškove stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Doznajte ovdje sve o projektu izgradnje biciklističke magistrale u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap