Pretraga

‘Crveni asfalt’: Jednostavno i učinkovito rješenje za ceste bez nogostupa

A- A+

Prometovanje zavojitim ulicama bez nogostupa u kvarnerskim urbanim sredinama, posebno kada padne mrak noćna je mora za vozače. Kako tomu doskočiti rješenje su pronašli u Gradu Opatiji koji je odlučio u jednoj ulici, koja je po ovom pitanju u najgoroj poziciji, dio ceste namijenjen pješacima označiti posebnim materijalom. Riječ je protukliznom sloju crvene boje kakav se inače koristi za označavanje državnih cesta. Rezultatom su svi zadovoljni.

Kumičićeva Opatija

Kumičićeva Opatija | foto: Grad Opatija

Na zahtjev građana, u Kumičićevoj su ulici, u središtu Opatije, izvršeni su zanimljivi građevinski radovi na podizanju sigurnosti pješačkog prometa, inače rezervirani za vidljivost na velikim prometnicama. Riječ je o ulici kojom svakodnevno prolazi velik broj građana, te dolaze u kontakt s automobilima.

Izdvojeni članak

Bauštela.hr anketa: Odlučili ste koji je materijal najbolji za uređenje okućnice

Iz Grada Opatije izvještavaju kako je na dio kolnika je postavljen protuklizni sloj kojim se osigurava veće prianjanje i time smanjuje rizik od proklizavanja i padova, posebice u kišnim uvjetima. Riječ je protukliznom sloju, poznatom kao  ‘tyregrid‘, tipične crvene boje kakva se koristi i na državnim te županijskim javnim cestama kako bi se na sudionike u prometu djelovalo upozoravajuće.

Kumičićeva Opatija

Kumičićeva Opatija | foto: Grad Opatija

U ulici su postavljena i dva nova rasvjetna tijela obzirom da su se građani požalili na nedovoljnu vidljivost noću. Postavljanje rasvjete nije bilo jednostavno izvedivo jer ulica nema pločnik te privatne okućnice sežu skroz do ceste. Radovi su, kao što je i najavljeno, završeni prije početka ljetne sezone.

Pogledajte ovdje kako izgleda velika obnova pločnika u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Copy link
Powered by Social Snap