Pretraga

Nova stambena zgrada na potpomognutom području: Država ulaže 2 milijuna eura

A- A+

Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za sklapanje ugovora o javnim radovima izgradnje još jedne višestambene zgrade. Projektirat će se sljedeće godine u Benkovcu na teret državnog proračuna i temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Zgrada će imati 20 katova, a korisnici stanova bit će u statusu najmoprimaca. Izvođenje radova teško je 2,3 milijuna eura.

Grad Benkovac iz zraka

Grad Benkovac iz zraka | Foto: screenshot My Perspective/YouTube

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi međuresornu suradnju s jedinicama lokalne uprave i drugim tijelima državne uprave. U dogovoru s Vladom RH i kroz Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, za sljedeću je godinu dogovorena izgradnja nove višestambene zgrade od 20 katova u Benkovcu. Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura sredstava iz državnog proračuna.

Resorni ministar Branko Bačić na sjednici Vlade obrazložio je da ovogodišnja dinamika radova ne omogućava izvršavanje svih sredstava predviđenih za realizaciju i izgradnju nove zgrade u Benkovcu. Stoga im je Vlada osigurala proračunska sredstva za iduću godinu. Korisnici stanova imat će status najmoprimaca, a useljavat će se prema listama prvenstva jedinica lokalne samouprave.

– Grad Benkovac osigurao je zemljište i sve komunalne priključke za zgradu čija izgradnja po metru kvadratnom iznosi 1.505 eura što je iznimno prihvatljiva cijena, rekao je ministar Bačić.

Izdvojeni članak

Stol koji je postao medijska zvijezda: Razgovarali smo s čovjekom koji je napravio Benkovački stol

Iz Ministarstva poručuju da je cilj provedbe programa izgradnje novih stambenih jedinica kroz međuresornu suradnju povećanje stambenog fonda za zbrinjavanje obitelji u potrebi koje svojim ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim statusom nisu u mogućnosti osigurati primjeren smještaj.

U okviru ovog programa, do sada je završena i useljena jedna takva zgrada u Belom Manastiru. Prvi stanari ubrzo će ući u svoje nove stanove i u Drnišu. Trenutno se državnim novcem gradi zgrada u Novskoj, a u planu je, osim u Benkovcu, projektiranje još jedne u Kninu.

U sklopu državnog programa suzbijanja energetskog siromaštva, Benkovac je prošle godine predvidio obnovu 11 zgrada. Više saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap