Pretraga

Suzbijanje energetskog siromaštva: Obnova 11 zgrada u Benkovcu, dvije već pri kraju

A- A+

U sklopu državnog programa suzbijanja energetskog siromaštva u Benkovcu je predviđena obnova 11 zgrada. Trenutno su aktivna gradilišta vezana uz dva projekta obnove po završetku kojih će kvalitetniji energetski presjek imati obitelji u 35 stambene jedinice. Na područjima od posebne državne skrbi programom suzbijanja energetskog siromaštva ukupno je pokriveno 370 stambenih zgrada.

Benkovac obnova | foto: Ministrastvo prostornog uređenja

Benkovac obnova | foto: Ministrastvo prostornog uređenja

Jedna benkovačka višestambena zgrada koja se energetski obnavlja smještena je u ulici Ante Starčevića, nasuprot ureda Turističke zajednice Ravnih kotara. U njoj ima 27 stanova.  Druga se pak nalazi u stotinjak metara udaljenoj zgradi, u Ulici Ivana Meštrovića, te ima osam stanova. Na obje je zgrade izmijenjena stolarija, postavljene su grilje te je napravljena fasada i krov, a u Meštrovićevoj ulici skele se već polako skidaju i posao se privodi kraju. Primjer je ovo realizacije programa suzbijanja energetskog siromaštva u Hrvatskoj koji se provodi u 2023. godini kroz energetsku obnovu stambenih zgrada na područjima od posebne državne skrbi.

Izdvojeni članak

Gotovo polovica kućanstava energetski siromašno, najugroženiji stari, samohrane majke i samci

Obnovit će se 370 stambenih zgrada

Gradilišta u Benkovcu obišao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, istakavši kako se uskoro očekuje i aktivacija novih gradilišta.

– Programom suzbijanja energetskog siromaštva predviđena je obnova 370 stambenih zgrada, od čega ih je u Benkovcu 11. Kada se kraju privedu ove dvije zgrade s 35 stanova u najužem centru Benkovca, a za to treba još uložiti oko 60 tisuća eura u narednih mjesec dana, nastavit ćemo s obnovom preostalih devet zgrada, što će koštati oko pet milijuna eura, rekao je ministar Bačić dodavši kako se u Benkovcu uskoro počinje graditi i nova višestambene zgrada s 20 stanova koja je namijenjena mladima, čija je projektantska vrijednost 2 milijuna eura, a za koju se upravo provodi javna nabava.

Ušteda energije najmanje 50%

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od približno 20 milijuna eura za projekt ‘Ublažavanje energetskog siromaštva na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi’ sklopljen je krajem prosinca 2022. godine. Riječ je o sredstvima koja se ulažu na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi provedbom mjera energetske obnove zgrada.

Izdvojeni članak

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva: ‘Skupite račune za vodu, struju i grijanje i dođite do nas’

Po realizaciji, program bi trebao rezultirati uštedom godišnje potrebe toplinske energije za grijanje od najmanje 50% (QH,nd) u odnosu na stanje prije obnove za svaku pojedinačnu zgradu. Kao i uštedom godišnje primarne energije od najmanje 30% (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove na razini svih obnovljenih zgrada.

Doznajte ovdje sve o državnom programu suzbijanja energetskog siromaštva.

Copy link
Powered by Social Snap