Pretraga

Životinje s tavana stopirale sanaciju vile iz 19. stoljeća na dva mjeseca

A- A+

Restauratori Vile Allnoch u Samoboru naišli su na neočekivane stanare. Kolonija šišmiša, inače strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj, nastanila se u tavanskom prostoru vile. Zbog toga su svi bučni radovi na tavanu zabranjeni do 1. rujna. Grad je sukladno propisima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije poduzeo potrebne korake kako bi osigurao optimalne uvjete za šišmiše i prilagodio sanaciju objekta. Mjere zaštite uključuju praćenje temperature i vlažnosti zraka, postavljanje neobrađenih drvenih greda za proširenje skloništa i slično.

Vila Allnoch u Samoboru

Vila Allnoch u Samoboru | Foto: Grad Samobor

Obnova unutrašnjosti samoborske Vile Allnoch našla se u neobičnoj situaciji. U tavanskom prostoru pronađena je kolonija šišmiša, strogo zaštićena životinjska vrsta u Hrvatskoj. Nakon stručnog uviđaja koji je provelo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, Grad je bio dužan podnijeti Zahtjev za izuzeće od zabranjenih radnji nad strogo zaštićenim vrstama šišmiša Upravi za zaštitu prirode Ministarstva.

Izdana je zabrana izvođenja bučnih radova u tavanskom prostoru vile sve do 1. rujna kako bi se kolonija šišmiša zaštitila. Do onda je ulazak u sklonište dozvoljen samo istraživačima šišmiša i djelatnicima nadležnih javnih ustanova. Životinjski stanari primijećeni su još u svibnju. Kao strogo zaštićenu vrstu, zabranjeno ih je hvatati ili ubijati, namjerno ih uznemiravati, uništavati njihova legla ili područja za razmnožavanje i odmaranje.

Izdvojeni članak

Parni val nostalgije: Obnavlja se legendarna lokomotiva ‘Samoborček’

– Prioritet nam je zaštititi ove zaštićene vrste, koje su ključni dio našeg ekosustava. Mi kao grad moramo poštivati propise koji osiguravaju njihovu sigurnost i dobrobit. Stoga smo odmah poduzeli potrebne korake kako bismo se uskladili s preporukama i pravilima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, rekla je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

Dodala je da im, osim zaštite šišmiša, ova situacija pruža priliku da podignu svijest o važnosti očuvanja prirodnih staništa. Vila Allnoch sada postaje dom jednoj od najvažnijih ekoloških priča njihovog grada. U međuvremenu će nastaviti pažljivo planirati i koordinirati radove kako bi minimizirali kašnjenja i nastavili s projektom čim to bude moguće.

Optimalni uvjeti za šišmiše

Iz Grada Samobora naglašavaju da su svi radovi na tavanu objekta završeni i preostaju samo unutarnji. Sve aktivnosti moraju se provoditi uz niz specifičnih mjera kako bi se osigurali optimalni uvjeti za šišmiše. Među tim mjerama su praćenje temperature i relativne vlage zraka u skloništu.

Nadalje, mjere uključuju postavljanje neobrađenih drvenih greda za proširenje skloništa te ograničavanje ventilacije kako bi se izbjeglo postavljanje uređaja koji emitiraju ultrazvuk u rasponu do 200 kHz. Prozori na tavanskom dijelu tornjića moraju biti otvoreni tijekom cijele godine kako bi šišmiši mogli nesmetano ulaziti i izlaziti.

Pri zaštiti drvenih greda u skloništu, ne smiju se koristiti sredstva otrovna za toplokrvne životinje, a rasvjeta se mora prilagoditi tako da ne ometa šišmiše. Dekorativna rasvjeta se neće postavljati, a vegetacija u okolici vile mora se očuvati. U krugu od tri kilometra, zabranjeno je korištenje sredstava za zaštitu bilja kako bi se dodatno zaštitilo stanište šišmiša.

Životinje nisu jedino iznenađenje

Šišmiši nisu jedini razlog usporavanja izvođenja radova na ovoj staroj vili u Samoboru. Tijekom pripremnih radova na konstrukcijskoj obnovi, u jednoj prostoriji unutar objekta pronađene su neeksplodirane bombe koje su se tamo nalazile godinama. Na teren su izašli pirotehničari i uspješno riješili ovu situaciju bez ikakvih posljedica.

Izdvojeni članak

Grad nadomak Zagreba gradit će novu školu i sportsku dvoranu na prostoru bivše vojarne

Vila Allnoch koja se nalazi u Starogradskoj ulici, sagrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća i sa svojim okolišem je primjer reprezentativne gradske vile. Ustrojbena je jedinica Samoborskog muzeja i vodi se kao Otvorena galerija. Vila je stradala u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko – moslavačke županije.

U budućnosti, Samoborski muzej bi u potpunosti mogao kvalitetno oplemeniti sve kapacitete objekta, koristeći ga kao depoe, arhivu, knjižnicu i karantenu za muzejske predmete koji ulaze u muzej. S obzirom na kulturnu tradiciju i iskustvo, kvalitetnu primjenu našao bi i prostor za izučavanje građe, fotografski studio, kao i galerijski prostor u kojem bi se mogla održavati i tematska predavanja.

Pogledajte ovdje kako je zbog monitoringa šišmiša prolongirana gradnja nizinske pruge od Rijeke preko Zagreba pa sve do mađarske granice.

Copy link
Powered by Social Snap