Pretraga

Rast cijena nekretnina: Poskupljuje i radna snaga, građevinski materijal, zemljišta…

A- A+

Građevinski sektor u Hrvatskoj i svijetu suočava se s velikim i naglim poskupljenjima. Potaknuta su različitim čimbenicima, poput rasta cijena radne snage, građevinskog materijala i zemljišta. Kao posljedica toga, skuplje su i nekretnine. U desetoj epizodi Bauštela.hr podcasta, inženjerka građevine Mia Krolo razotkrila je kompleksnost ovog recentnog problema. Naglasak je stavila i na prerano prodavanje stanova zbog čega se raskidaju predugovori, a rezultat je vraćanje dvostrukih kapara. Neprimjerene političke mjere, po njezinom mišljenju, dodatno kompliciraju cijelu situaciju.

Mia Krolo u Bauštela.hr podcastu3

Mia Krolo u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

Splet jako puno faktora utjecao je na velika poskupljenja u građevinskom sektoru. Cijene čega su otišle u nebo i što je sve utjecalo na to? Odgovore na ova kompleksna pitanja o nikad aktualnijoj temi, dala je inženjerka građevine Mia Krolo u desetoj epizodi Bauštela.hr podcasta.

Kada je tek počela raditi, jedan od poslova inženjerke Krolo bio je ispunjavanje troškovnika za projekte javne nabave privatnih investitora. Shvatila je da ako uzmete ‘podlogu’ nekog projekta starog šest mjeseci, ona u tom trenutku više neće važiti. Sve ćete morati raditi ispočetka, a to su opet dodatni troškovi. U takvim situacijama, iznimno je važno zaštititi se ugovorima.

Uz konstantno povećanje cijena radne snage, sve je skuplji i građevinski materijal, čija vrijednost praktički uopće ne stagnira. Pošto se povećavaju i cijene građevinskih zemljišta, inženjerka Krolo kaže kako se na gradilištima znaju šaliti da su zbog toga na dobitku jedino vlasnici takvih zemljišta.

– Nama je problem što imamo dosta VTR-ova koji nisu predviđeni u troškovnicima. Puno je takvih nekakvih stavki koje onda unesu razliku u cijele projekte pa investitori na pola ili pred kraj hoće dići cijene nekretnina jer nisu imali te ulazne podatke na početku kad su ulazili u to, primijetila je inženjerka Krolo.

Izdvojeni članak

Strani radnici u Hrvatskoj: Dođu, osposobe se i nakon toga krenu dalje

Poteškoće stvaraju i stanovi koji su se prerano prodavali. Raskidali su se predugovori, što je rezultiralo vraćanjem dvostrukih kapara. U obzir se moraju uzeti neki investitori koji su htjeli iskoristiti priliku i to treba, kaže Krolo, shvatiti kao poduzetnički pothvat. Uloženi novac svakako želite vratiti i pritom zaraditi. U sve se uplela i politika s mjerama koje se nisu pokazale najbolje.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu podcasta u kojoj je gostovala magistra i inženjerka građevine Mia Krolo pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap