Pretraga

Top 10 najljepših hotela na Jadranu za maksimalno uživanje u ljetovanju

A- A+

U posljednjih pet godina, na Jadranu se dogodio boom novih luksuznih hotela, od kojih svaki nudi ponešto za određeni profil gosta. Od hotela u Istri koji su prilagođeni obiteljima, do hotela s vinarijom za ljubitelje finih vina, sve do vile na osami smještenoj u blizini jednog od najljepših parkova prirode… No, budući da je Jadranska obala biser koji je gradnjom puno teže uljepšati nego nagrditi, pri osmišljavanju i realizaciji novih hotela, vrhunski arhitekti i građevinci nametali su se tko će ponuditi najluksuznije i inovativno rješenje u skladu s mediteranskom vegetacijom i plavetnilom mora. Istražili smo što se nudi od Istre do Dubrovnika, te smo odabrali deset novijih hotela i resorta koji su nam se svaki na svoj način učinili vrhunski, a sami odlučite koji je vama top.

10 top hotela na Jadranu | Foto: Booking, Canva

Luksuzni hoteli nerijetko su prilika arhitektima i građevinarima da u dogovoru s investitorima pokažu sva svoja znanja i vještine. Pogotovo unazad proteklih nekoliko godina, povećani zahtjevi kako za inovativnim idejama, tako i za okolišnom osviještenosti taj posao čine težim, ali utoliko zanimljivijim. Gradnje nekih hotela popraćene su kontroverzom jer stanovnike nerijetko brine nagrđivanje mediteranske prirode i krčenje šume pa su najprihvatljivija upravo najmanje invazivna rješenja koja se što više uklapaju u okoliš.

U Hrvatskoj, razdoblje između 2017. i 2019. godine može se opisati kao vrlo plodno za nove hotele, jer su u tom vremenu izgrađeni i otvoreni neki od najzanimljivijih novih hotela. No, ima i novijih koji su osvojili i svjetska tržišta. Proučili smo novoizgrađene hotele na Jadranu, a deset smo izdvojili kao najljepše.

10. Hotel Royal Blue, Dubrovnik (2018.)

Hotel Royal Blue koji je u sastavu hotelske grupe Importanne Hotels & Resort proglašen je najboljim hotelom za 2018. godine. Hotelske sobe, njih ukupno 81, odlikuju vrhunski dizajn i visoka razina implementacija tehnologije. Prilikom otvorenja, hotel je bio prvi s otvorenim bazenom na krovnoj terasi, a može se pohvaliti i ‘pametnim sobama’, sustavom koji sa recepcije hotela omogućuje upravljanje temperaturom individualnih soba.

Izdvojeni članak

Zelena građevina godine u Hrvatskoj je hotel inspiriran prirodom usred slavonske ravnice

Između ostalog, sustav putem info kanala na TV prijemnicima gostima pruža i status o njihovoj potrošnji u hotelu. Pritom, nakon otvaranja, ovo je bio jedini hotel kompletno sačinjen od luksuznih apartmana površine veće od 50 kvadrata. U hotelu, gostima je dostupno čak devet bazena, dva wellness i spa centra te drugi sadržaji. Hotel je udaljen 4 kilometra od stare gradske jezgre Dubrovnika, s kojom je povezan frekventnom autobusnom linijom.

Hotel Royal Blue Dubrovnik | Foto: Booking

Hotel Royal Blue Dubrovnik | Foto: Booking

9. Obiteljski hotel Amarin, Rovinj (2019.)

Obiteljski hotel Amarin u Rovinju otvoren je 2019. godine. Krenuo se graditi u rujnu 2018. godine, nakon što su srušeni stari hotel i kamp Valdaliso. Za projekt je odgovoran Studio UP s timovima suradnika, među kojima se našao i Damir Gamulin, prepoznati grafički dizajner i dizajner interijera. Hotel je bio nominiran za nagrade Piranesi i Mies van der Rohe.

Gamulin je u uređenju hotela bio zadužen za prostorne grafike, signalizaciju i zvučne instalacije u totemima. Nenad Vukušić je radio na tekstovima signalizacije, Numen/For Use su izradili instalaciju u lobbyju hotela, Ksenija Jurčić Diminić potpisuje hortikulturni grafizam, dok hotel gradila tvrtka Kamgrad. Građevina je fascinantnog oblika, sa tri, takoreći ‘kraka’. U gustoj je borovoj šumi na istočnom rubu područja ugostiteljsko-turističke zone ‘Monsena-Valdaliso’, na poluotoku, s pogledima na otočić Figarola, Rovinj i na Veneciju.

Svega nekoliko metara od mora, hotel raspolaže s 280 smještajnih jedinica, za gotovo 1.000 gostiju. Iz hotela se pruža pogled na more i na starogradsku jezgru Rovinja. Budući da je usmjeren na obitelji, sobe su većinom ‘family’ jer su dvokrevetni kreveti smješteni u odvojenim prostorijama spojenim vratima da bi članovi obitelji imali privatnost. Hotel karakteriziraju brojna dječja igrališta i igraonice kreirane prema različitim dobnim skupinama. Na raspolaganju je sedam unutarnjih i vanjskih bazena, wellness i spa zona veličine 1.500 četvornih metara, šest ugostiteljskih objekata i još mnogo toga.

Obiteljski hotel Amarin Rovinj | Foto: Booking

Obiteljski hotel Amarin Rovinj | Foto: Booking

8. Hotel Bellevue, Dubrovnik (2019.)

Iako hotel nije nov, Bellevue u Dubrovniku je ‘dizajnerski osvježen i potpuno renoviran’. Nakon renovacije, svoja je vrata otvorio u proljeće 2019. godine, a zbog posebne pozicije, odnosno zbog toga što je uklesan na vrh stijene zaljeva Miramare na visini od 30 metara, s koje nudi čaroban pogled na more, neizostavan je na listi najljepših. Kompletno rekonstruiran hotel sa stijene se nadvija nad zaljevom, a od stare gradske jezgre udaljen je 10-ak minuta minuta šetnje, točnije 1,4 kilometra.

Prošavši kompletnu renovaciju, hotel je dobio sobe s dizajnerskim ‘štihom’, a ukupno raspolaže s 115 soba, 14 luksuznih apartmana, te jednim predsjedničkim apartmanom Lovor.  U obnovu koja je trajala nekoliko mjeseci, samo po svakoj sobi je bilo uloženo po 400 tisuća kuna, što obnovu čini značajnijom investicijom od otvaranja hotela 2006. godine, piše journal.hr.

Izdvojeni članak

Čudo kod Jastrebarskog: Kako je građena vinarija nominirana za najbolju arhitekturu od opeke

Obnovom su apartmani i sobe potpuno rekonstruirani, a u nju je uložila tvrtka Jadranski luksuzni hoteli. Izmjene su obuhvatile značajne promjene na smještajnim kapacitetima i interijeru hotela, a na projektu je radio portugalski dizajn studio Tereza Prego, specijaliziran za dizajn interijera ekskluzivnih hotela i rezidencija. Preoblikovanjem, hotel se potpuno uklopio u mediteranski okoliš kroz sofisticiran, suvremen dizajn.

Hotel Bellevue Dubrovnik | Foto: Booking

Hotel Bellevue Dubrovnik | Foto: Booking

7. Briig Boutique Hotel, Split (2020.)

Briig Boutique Hotel prekrasan je novi hotel u Splitu, nadomak starog grada. Nalazi se ponad jedne od najpoznatijih plaža Bačvice. Ideja je krenula u realizaciju 2019., a nastao je 2020. godine. U pitanju je hotel ne previše nametljivog izgleda, djelo autorskog dvojca Maje Tedeschi i Damira Raka. Dok se u elegantnom interijeru izmjenjuju skandinavski, talijanski i ostali dizajnerski namještaj i umjetnine velikana poput Knifera i Bućana.

Budući da hotel djeluje istovremeno robusno i vrlo suvremeno, geometrijski, nalik na brijeg, ime ne čudi. U svom djelovanju ne oslanja se na položaj na plaži, već se hotel bezbrižno može posjetiti i zimi. U samom srcu hotela ‘izlomljeni’ je atrij, kao što je slučaj i s vanjskom fasadom, a u pitanju je posveta japanskom umjetniku Noguchiju koji je poznat po svojoj izlomljenoj lampi. Taj atrij obogaćen je crnim stubištem lijevanim ‘u komadu’.

Otvor u samom središtu, odmah nakon ulaska u hotel penje se u visinu, do vrha zgrade, do staklenog krovnog prozora na vrhu. Sam hotel rapolaže s 59 prostranih soba različitih tlocrta, jednom deluxe sobom s terasom te dva apartmana na zadnjem katu. Dok neke smještajne jedinice gledaju prema moru, a druge na grad, na svakom od katova po jedna je soba s panoramskim pogledom kroz prozor dimenzija 5×2,7 metara.

Briig Boutique Hotel, Split | Foto: Booking

Briig Boutique Hotel, Split | Foto: Booking

6. San Canzian, Buje (2019.)

U godini koja je, primijetili ste već, donijela otvaranje brojnih hotela, otvoren je i spektakularni hotel San Canzian s restoranom Noel u Istri. Hotel se nalazi u selu Mužolini Donji kod Buja u kojem inače stanuju samo tri stanovnika. Projekt hotela osmislila je mlada arhitektica Nika Serdar iz Studija Siniše Bjelice, a o svom radu rekla je da hotel bilo vrlo važno projektom očuvati duh mjesta, te ga istovremeno arhitektonski oplemeniti, prenosi telegram.hr.

Izdvojeni članak

Jedini hotel u hrvatskom nacionalnom parku oglašen za prodaju

Tako se pazilo na očuvanje postojeće rute malog sela i koristili su se za podneblje tipični materijali. I to ne samo sveprisutni istarski kamen, već i beton koji su Istrijani koristili u vlastitim dvorištima, jer si nisu mogli priuštiti popločavanje. Hotel ima 25 soba, infinity bazen, bar s terasom. Boris Ružić bio je zadužen za interijer i dizajn hotela i restorana. U ovom je projektu spajao suvremene i tradicionalne elemente, zadržavajući prepoznatljivost okružja Bujštine.

San Canzian, Buje | Foto: Booking

San Canzian, Buje | Foto: Booking

5. Grand Park Hotel, Rovinj (2019.)

Projekt ovog fascinantnog hotelskog zdanja s pogledom na stari grad potpisuje zagrebački arhitektonski studio 3LHD. Kao posebnost hotela iz studija ističu činjenicu da gdjegod u hotelu se nalazio, gostu se nudi pogled prema rovinjskoj staroj jezgri. Inače, Grand Park smješten je uz otvoreni prostor šetališta, od kojeg je funkcionalno oblikovanjem odvojen, a zamišljen je kao prostor za okupljanje, nadopunjen raznim sadržajima.

Da bi se što bolje uklopio u postojeću šumu, hotel je maksimalno prilagođen kosom terenu. Etaže se, međusobno izmaknute, postupno spuštaju do gradske šetnice stvarajući terase koje su ispunjene mediteranskim vrtovima, vodenim površinama, bazenima, ali i sunčalištima. U vizuri hotela posebno mjesto zauzima pet stabala pinija koje su stare više od pola stoljeća.

Kongresna dvorana uokviruje pogled na poluotok kroz najveće staklo u Europi, a wellness prostor nudi pogled na šumu i na grad. Cilj projekta bilo je posebno preplitanje interijera, šume i mora. Na projektu se radilo između 2015. i 2018. godine, dok je hotel građen između 2017. i 2019. Izgrađen je na parceli površine 35.361 metra kvadratnog, a površina same građevine iznosi 46.813 kvadrata.

Grand Park Hotel, Rovinj | Foto: Booking

Grand Park Hotel, Rovinj | Foto: Booking

4. Boutique Hotel Alhambra, Mali Lošinj (2015.)

Još jedan koji nije u cijelosti nov, ali je dograđen i kompletno renoviran između 2014. i 2015. je Hotel Alhambra u Malom Lošinju. Mora biti poseban jer su ga čitatelji Luxury Lifestyle Magazinea, stručne publikacije za otkrivanje novih luksuznih destinacija 2020. uvrstili su u deset najboljih hotela u Europi.

Smješten u neposrednoj blizini mora, hotel je kombinacija tipične mediteranske vile koju je 1912. projektirao ugledni bečki arhitekt Alfred Keller, i dijela dograđenog prilikom opsežne rekonstrukcije hotela. Rekonstrukcija i dogradnja izvedene su u razdoblju između studenog 2014. i kolovoza 2015. godine. Za vrijeme radova, kao jedan od problema nametnuo se dovoz materijala na otok, a objekti su unaprijeđeni Sika rješenjima za hidtoizolaciju temelja, unutarnjih prostora i krovova.

Rekonstrukcija i dogradnja izvedene su investicijskim ciklusom od 20 milijuna eura, u uvali Čikat. Iako su vila izvornog hotela, Vila Augusta i dogradnja funkcionalno povezani, zapravo su odvojene cjeline. Smještaj obuhvaća 36 deluxe soba i 15 suita u kojima se spaja carsko austrougarsko i moderni luksuz. Dogradnja je inače podignuta na mjestu gdje se nekada nalazio aneks naslonjen na hotel. Ispod novog dijela sagrađena je podzemna garaža, a u ‘gornjem’ dijelu 22 su smještajne jedinice, pisao je novilist.hr.

Boutique Hotel Alhambra, Mali Lošinj | Foto: Booking

Boutique Hotel Alhambra, Mali Lošinj | Foto: Booking

3. Roxanich Winery & Design Hotel, Motovun (2019.)

U listopadu 2017. godine počeli su radovi na Roxanich Winery & Design Hotelu u Motovunu. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 80 milijuna kuna, točnije 79.327.696,33 kune, dijelom sufinanciranom sredstvima EU. Gradnja hotela planirana je na ukupno 3.000 kvadrata, a smještani kapaciteti uključuju 28 klasičnih soba, četiri apartmana, kao i dodatne sadržaje poput maloprodajne trgovine za vina, ali klub, wellness, te garažu za 36 vozila.

Realiziran je nadogradnjom na stari motovunski zadružni podrum. Tada je planirano da će ostati samo zidovi i prozorska okna, dok je podrum napravljen na pet etaža. U hotelu je planiran prostor za evente kulturnog sadržaja, dok je u sklopu podruma predviđen i dio za likovne umjetnike. Projekt hotela dosegao je vrijednost od 48.030.633,11 kuna, a EU sufinanciranje iz strukturnih i investicijskih fondova je bilo 9.644.124,59 kuna, navodi poslovni.hr.

Ulaganje u podrum koji se prostire na 3.000 kvadratnih metara još su 31.297.069,22 kune, dok je za ovaj dio EU sufinanciranje temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina između 2014. i 2018. godine iznosilo 9.962.931,83 kuna. Hotel predstavlja novu, višu ljestvicu turizma u Motovunu, a ističe se unaprijed zadanom tematikom zbog vinskih podruma koji su uključeni u projekt.

Roxanich Winery & Design Hotel | Foto: Roxanich Winery & Design Hotel

Roxanich Winery & Design Hotel | Foto: Roxanich Winery & Design Hotel

2. Maslina Resort, Stari Grad (2020.)

U Starom Gradu na otoku Hvaru, 2020. na vrhuncu pandemije, otvoren je luksuzni Maslina Resort. Sami vlasnici opisuju projekt kao slika i prilika ‘mindful luxuryja’, a izveden je principom pažljivog uklapanja luksuznih elemenata i domaćih prirodnih materijala. Najam najluksuznije vile ‘Uvala s pet soba’ nevjerojatnom cijenom od nekoliko tisuća eura po danu pokazuje o kakvom je smještaju riječ.

Jedan od posebnih detalja kamen je od dvanaest toma, dopremljen s Brača na Hvar kako bi se oko tog kamena izgradio cijeli resort. Prilikom gradnje, još jedna posebnost hotela jest da su prilikom gradnje sva stabla sačuvana i premještena na nove lokacije unutar kompleksa, piše yacht.hr.

Hotel je odjeven u drvo, a dizajnerski stil interijera dopunjen odabranim prirodnim materijalima. Resort se prostire na skoro 11 i pol tisuća četvornih metara, sadržavajući pet luksuznih vila i 12 smještajnih jedinica koje su ukomponirane s ostalim sadržajima resorta. U izgradnji su se koristili drvo, kamen i ostali prirodni materijali kojima se u prostorima dobiva osjećaj ugode i povezanosti s prirodnim materijalima. U budućnosti se planira nastavak gradnje na parcelama uz onu gdje se nalaze postojeći objekti.

Maslina Resort, Stari Grad na Hvaru | Foto: Maslina Resort

Maslina Resort, Stari Grad na Hvaru | Foto: Maslina Resort

1. Villa Nai 3.3, Žman (2021.)

Ovaj čaroban smještaj nakon otvaranja je proglašen ‘jednim od najotmjenijih u svijetu’. Villa Nai 3.3. u Žmanu na Dugom utoku svoja vrata je otvorila prije samo tri godine, u svibnju 2021. godine. No, dugo je bila u planu. Idejno je rješenje akademika Nikole Bašića iz 2013. godine. Neobičnog je geometrijskog oblika, jer se prilikom izgradnje pratilo teren na kojem je vila okružena s tisuću maslina i stablima voća.

U neposrednoj je blizini Telašćice i Zadra te je već dosad osvojila više prestižnih nagrada. Smještena u stoljetnom ekološkom masliniku, jedinstvenim konceptom se ne nameće prirodi već joj se prilagođava, jer je prilikom izgradnje praćena izohipsa terena. Zbog velike količine maslina koja ju okružuje, osim smještajnih kapaciteta Villa Nai sadrži i prostor za proizvodnju maslinovog ulja, ali i kušaonicu.

U izgradnji su korišteni kamen iz iskopa za proizvodnju betona i kamena podloga zbog čega se prilikom građenja nije povećavala emisija ugljikova dioksida, a hotel je projektiran na način da zadovoljava energetski standard A+. Villa Nai raspolaže sa osam smještajnih jedinica – točnije pet deluxe soba i tri deluxe suite, ima vanjski infiniti bazen i unutarnji bazen te wellness i spa zonu sa saunama i tretmanima baziranim na proizvodima iz maslinika, piše poslovni.hr.

Villa Nai 3.3 u Žmanu na Dugom otoku | Foto: Booking

Villa Nai 3.3 u Žmanu na Dugom otoku | Foto: Booking

Uživate li u prekrasnim arhitektonskim i građevinarskim umotvorinama, pogledajte ovdje pobjednike ovogodišnje izložbe hrvatskih arhitekata i arhitektica.

Copy link
Powered by Social Snap