Pretraga

Kako održavati bazen: Za čistu vodu cijelo ljeto 5 vrsta kemikalija, dva mehanička čistača i led

A- A+

Kada visoke ljetne temperature pritisnu nema bolje situacije nego imati bazen u dvorištu. Zbog toga su montažni bazeni, koji su priuštivi široj populaciji u Hrvatskoj, posljednjih godina sve popularniji. U njima bi voda, baš kao u zidanim, trebala ‘izdržati’ cijelu sezonu, uz tek povremena djelomična pražnjenja za slučaj pregrijavanja. No, održati vodu čistom i zdravstveno ispravnom za kupanje cijelo ljeto za mnoge je nemoguća misija. Zato donosimo top savjete za održavanje bazenske vode.

održavanje bazena

održavanje bazena | foto: Ivana Solar

Ljeto se zakuhalo, a uživanje u dvorišnim montažnim bazenima okupiralo je internet. No, ne samo to. Puno je onih koji se žale na prljavu, mutnu ili zelenkastu vodu zbog koje već nakon tjedan dana kupanja dolaze u situaciju da moraju ispuštati bazen.

Nakon što smo s obitelji iz Osijeka sastavili i za sezonu kupanja pripremili kružni montažni bazen od 9.500 litara, u njihovom smo dvorištu potražili i savjete za održavanje vode čistom i zdravstveno ispravnom. Oni to čine već sedmu godinu za redom, te su u ovome poslu postali pravi profesionalci. Najbolji dokaz za to je činjenica da ne pamte kada su morali kompletno mijenjati vodu nakon prvog punjenja.

Presudno prvo tretiranje vode

Kako se ne bi dogodilo da ubrzo nakon punjenja voda u bazenu postane mutna i zelenkasta, a površina na osjet skliska, prije nego li se u bazen ulije voda treba se uliti algicid. Ili, točnije, cijela unutrašnjost bazena treba se premazati algicidom. Tek onda u bazen ide voda.

Nakon što se bazen prvi put napuni vodom u nju se, proporcionalno volumenu, ulijeva: Ph –, algicid i kolor. U ovom slučaju, na 9.500 litara vode uliveno je 2,7 litara Ph minus tekućine, 1 decilitar algicida i 8 decilitara klora. Tekućine se ulijevaju odvojeno, te je između ulijevanja svake potrebno vodu promiješati. Na prvo kupanje treba pričekati 24 sata unutar kojih je idealno da voda bude 6 do 8 sati izložena suncu.

Treba reći i da je za kvalitetu vode važno nakon pražnjenja po završetku sezone osnovni dio bazena u koji dolazi voda prije demontaže oprati sredstvom za čišćenje i dezinfekciju. Nakon pranja, te prije skladištenja, sve se mora i osušiti, do posljednje kapi.

Kvalitetan filter

Naš DIY majstor kaže kako je uz bazen dobio standardni, kartonski filter. No i kako on definitivno nije dovoljan da se u bazenu koji sadrži 9.500 litara vode učinkovito održava čistoću. Stoga je dodatno kupio bazenski filter na pijesak. Filter treba raditi uvijek kada je bazen prazan, odnosno isključuje se za vrijeme kupanja.

Filter se sastavlja, te potom puni kvarcnim pijeskom. U ovaj je išlo približno 8,5 kilograma pijeska što će osigurati čistu vodu za cijelu sezonu kupanja. Treba reći da je kod punjenja filtera pijeskom važno prethodno zaštiti ulaz centralne cijevi sustava u koju ne bi trebalo dospjeti niti zrnce. Za to može poslužiti kakav učvršćen komad folije ili pak, kao u ovom slučaju, lateks rukavica.Filter se potom PVC cijevima spaja na bazensku konstrukciju kroz za to predviđene utore.

Svakodnevno održavanje kemikalijama

Osnova za održavanje vode u bazenu čistom je svakodnevan provjera vrijednosti ph i klora u vodi nakon završetka kupanja. To se čini uz pomoć seta za ovu namjenu koji sadrži kutijicu sa skalom i dvije vrste testnih tableta – Phenol Red (za ph) i DPD No.1. (za klor).

Kutijicom se zgrabi voda s dna bazena, a potom se u pregradu obilježenu ph skalom stavlja tableta Phenol Red, a u pregradu obilježenu klor skalom tableta DPD No.1. Uz napomenu kako se tablete ne smiju ubacivati golom rukom već rukavicama jer ph s kože može uzrokovati pogrešnu vrijednost.

Nakon desetak minuta rezultati se očitavaju prema skali. Normalna razina ph iznosi između 7.4 i 7.6. Ako je manja od 7.4 treba u vodu proporcionalno volumenu uliti ph+ tekućinu, a ako je viša od 7.6, treba uliti ph- tekućinu. Uputa za izračunavanje točne količine nalazi se na pakiranjima. No, za primjer, za očitanje ph od 8.2 na 9.500 litara naš majstor u svoj bazen ulijeva 3 dcl ph-, a za očitanje od 6.8 ulijeva 2 do 3 dcl ph+.

Očitavanje vrijednosti klora u vodi radi se prvenstveno kao provjera da li je voda sigurna za kupanje u odnosu na koncentraciju kemikalija. Dakle, provjerava se ima li klora u vodi previše, jer ako ga je premalo to je po zamućenju vidljivo golim okom.

Ako skala pokazuje da je klora više od 1.5 voda nije za kupanje i treba se zračiti na suncu dva do tri sata. Kada je u pitanju klor, koji je presudan za održavanje kvalitete bazenske vode, treba znati da se bez obzira na očitanje skale u vodu treba ulijevati svaki dan nakon kupanja. Kada je dnevna temperatura zraka oko 30 Celzijevih stupnjeva, dovoljno je dnevno, na 9.500 litara, uliti 2 dcl klora. No, kada živa u termometru prijeđe 34 stupnja, i takva situacija potraje danima, a bazen se pojačana koristi, dnevno se u vodu, u spomenutom volumenu ulijeva između 4 do 6 dcl klora.

održavanje bazena

održavanje bazena | foto: Ivana Solar

Aduti iz rukava

Voda u bazenu može nakon kupanja ostati mutna. Uz već sve spomenuto, tada se u dolijeva i Flokulant. Ova će tekućina pomoći da se voda razbistri. Na 9.500 litara vode sipa se oko pola decilitra tekućine.

Svakih 7 dana nakon prvog punjenja bazena, u vodu se mora stavljati algicid, u ovom slučaju u količini od jednog decilitra. Njegova je funkcija, kako je već spomenuto, sprječavanje razvoja algi u vodi i na stijenkama bazena.

Kada voda u bazenu postane intenzivno zelenkasta, obično je prekasno da se išta poduzme. Najčešće je to znak da bazen prije punjenja nije premazan algicidom ili da se dodatne količine nisu redovno ulijevale.

Kada se voda pregrije, što ovoga ljeta nije ništa neobično, postoje dvije opcije. Ispuštanje jedne četvrtine vode i ulijevanje nove količine. No, kada je danima bazen izravno izložen suncu na ekstremnim temperaturama, i temepratura vode dođe do 30+ stupnjeva umjesto nove količine vode preporučuje se ubaciti led. Na 9.500 litara idealno je ubaciti 50 kilograma leda. Naravno, toliku količinu leda ne moguće je napraviti u vlastitom frižider, pa se za ovu svrhu koristi industrijski led ili led za ugostiteljstvo.

Mehaničko čišćenje

Rekli bi oni koji su mislili da je bazen u dvorištu mačji kašalj, kao da ovo nije dovoljno, vodu i bazensku konstrukciju treba svakodnevno i mehanički čistiti. Ujutro i nakon kupanja teleskop mrežicom izvaditi sve ono što je u bazen zalutalo, poput insekata ili lišća.

Ako se bazen koristi svaki dan treba nabaviti i električni usisavač kojim se čisti dno i unutarnja stijenka bazena. Dok je kvalitetna mrežica investicija od približno 20 eura, za usisavač treba izdvojiti oko 70 eura. No, kaže naš majstor, vrijedi svaki cent.

Čistoći vode uvelike će pomoći i postavljanje ‘nogopera’ podno stepenica za ulaz i redovno mijenjanje vode u njem. Na taj način bitno će se smanjiti količina prljavštine koja u bazen ulazi.

Također nije loše imati PVC pokrivač za bazen, posebno za situacije kada neće biti korišten nekoliko dana ili za najave ljetnih oluja. No, treba znati da voda neposredno nakon tretiranja kemikalijama, a posebno, klorom, treba ‘disati’ tako da nije preporučljivo, primjerice, nakon kupanja u vodu uliti kemikalije i odmah bazen prekriti za preko noći.

održavanje bazena

održavanje bazena | foto: Ivana Solar

Doznajte ovdje kako srediti istrošene i neuredne fuge između pločica? Rješenje je tu i košta samo 10 eura.

Copy link
Powered by Social Snap