Pretraga

Kako srediti istrošene i neuredne fuge između pločica? Rješenje je tu i košta samo 10 eura

A- A+

Tragovi na fugama između pločica u kuhinji i kupaonici koje je nemoguće ukloniti standardnim sredstvima za čišćenje često su izvor frustracija, te potiču na razmišljanje da bi keramiku u prostoriji trebalo promijeniti. No, postoji alternativa koja košta tek desetak eura, a može problem doslovno obrisati. Riječ je o specijaliziranim osvježivačima fuga koje je tako lako koristiti da nema sumnje kako su vrijedni ‘sam svoj majstor’ testa.

čišćenje pločica

čišćenje pločica | foto: Freepik

Kada keramika u kuhinji povrh štednjaka ili pak u tuš kabini već nakon nekoliko godinama izgleda isluženo mnogi se zapitaju što je pošlo krivo i jesu li žrtve majstorskog ‘fuša’. Kao i trebaju li investirati u zamjenu pločica.

Dobra je vijest kako je u većini slučajeva riječ samo o nakupljenoj prljavštini koju je nemoguće ukloniti standardnim sredstvima za čišćenje zbog velike poroznosti materijala. Naravno, za ovaj problem postoji rješenje koje ne uključuje radove od par tisuća eura.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica u kupaonici stare gradnje: Posao od 5 dana i 900 eura

Na tržištu su dostupni osvježivači fuga, sredstava koja se mogu kupiti u svim specijaliziranim trgovinama s građevinskog opremom. Cijena im se kreće oko 10 eura za pakiranje, a rezultat koji postižu je zadivljujući.

Osvježivač fuga može se kupiti u setu sa spužvicom, ili kao sprej. No, prema recenzijama bolja je opcija spomenuti set, a kao top brand u ovoj kategoriji DIY majstori navode Knauf.

Proceduru za osvježavanje fuga je jednostavna. Sredstvo se mekanom stranom spužvice nanosi na fuge, te se dobro utrlja. Potom se ostavi da upije i osuši se za što je potrebno minimalno 30 minuta, dok za najbolji rezultat ne treba više od dva sata.

Nakon toga sredstvo se uklanja uz pomoć grube strane spužvice i potom ispire običnom vodom. Ukoliko sva nečistoća ne nestane odmah, postupak je moguće ponoviti još jednom bez čekanja.

Ako se odlučite za osvježivač fuga u spreju postupak se bitno ne razlikuje. Jasno, morate pripremiti svoju spužvicu, a preporučuje se upotreba kvalitetnije, čija je grublja strana deblja i kompaktnija. Na fuge se sredstvo poprska, ostavi da djeluje, te se potom uz pomoć spužvice i vode ukloni.

Doznajte ovdje aktualne cijene fleksibilnog ljepila za pločice u hrvatskim trgovinama i koji su brandovi majstorima najdraži.

Copy link
Powered by Social Snap