Pretraga

Godišnji servis klima uređaja – obaveza ili luksuz?

A- A+

Na servis klima uređaja često se gleda kao na dodatni trošak, koji se može preskočiti kada nemate dovoljno novaca ili vremena. No, redoviti servis klima uređaja nije bitan samo zbog održavanja funkcionalnosi, nego i zbog zdravlja.

vanjske jedinice klima uređaja | izvor: Unsplash

Klima uređaji vrlo su praktično rješenje za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, ali i kao dodatan izvor grijanja u zimi koji vrlo brzo može podići temperaturu zraka u prostoriji. Klima uređaj najbolje bi bilo preventivno servisirati jednom godišnje, pogotovo ako ga često koristite. U protivnom, potencijalni negativni efekti mogu se vrlo lako odraziti na vašu financijsku situaciju, ali i na zdravlje.

Servis klima uređaja možemo podijeliti na “mail” i “veliki” servis, ovisno o opsegu radova pri servisu. “Mali” servis preporuča se raditi bar jednom godišnje, dok bi “veliki” ili generalni servis trebao biti na repertoaru svakih 3 do 5 godina. Prednosti redovitog servisiranja odnose se na zdravlje, higijenu, funkionalnost i potrošnju električne energije.

Izdvojeni članak

Kuhinjske nape – vrste i tipovi

Godišnji ili “mali” servis klima uređaja

Mali servis klima uređaja preporučljivo je raditi jednom godišnje (ili po potrebi češće), a najčešće se radi u jesen ili proljeće nakon perioda intenzivnijeg korištenja klima uređaja. Radi se na funkcionalnim uređajima kako bi se osiguralo njihovo daljnje pravilno funkcioniranje i otklonile eventualne manje poteškoće. Uključuje dezinfekciju i čišćenje filtera, odmaščivanje lamele izmjenjivača na unutarnjoj jedinici i provjeru protočnosti odvoda kondenzata. Redovita dezinfekcija i čišćenje posebno su bitni ako patite od alergija, a ako se dobro informirate i imate sredstva potrebna za dezinfekciju možete ga napraviti i sami. No iako samostalnim godišnjim čišćenjem možete uštediti nešto novaca, mnogi proizvođači u slučaju popravaka od strane nelicencirane osobe oduzimaju pravo na garanciju.

“Veliki” ili generalni servis klima uređaja

Kao što smo napomenuli ranije u tekstu, generalni servis klima uređaja dobro je raditi svakih 3 do 5 godina. Za razliku od godišnjeg servisa u kojem se uglavnom servisira i čisti unutarnja jedinica klima uređaja, generalni servis uključuje i rad na vanjskoj jedinici pa je zbog njenog često nepovoljnog položaja na vanjskim djelovima objekta generalni servis bolje prepustiti profesionalnom osoblju. Kod generalnog servisa unutarnja jedinica se u potpunosti rastavlja kako bi se izvadila aksijalna turbina na kojoj se skuplja najviše grinja, virusa i bakterija. Često se čiste i lamele izmjenjivača vanjske jedinice koja se zbog meteroloških utjecaja često zaprlja vrlo brzo.

prljava vanjska jedinica klima uređaja | izvor: Unsplash

Uz redovito i pravilno održavanje i servisiranje klima uređaja može se produljiti njen vijek trajanja i osigurati da udišete čist i svjež zrak. Ako još niste, provjerite kad je zadnji puta servisiran vaš klima uređaj kako bi se kad dođe potreba se mogli grijati i hladiti bez nepotrebnih problema.

Godišnji servis klima uređaja – obaveza ili luksuz?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap