Pretraga

Kuhinjske nape – vrste i tipovi

A- A+

Svi se dobro sjećamo mirisa hodnika iz djetinjstva, kad smo mogli već na ulazu u zgradu znati što se to kuha na drugom katu. Nekad to i nije toliko loše, ali nemoraju uvijek susjedi imati uvid u vaš tjedni meni.

kuhinjska napa | izvor: unsplash

Kuhinjske nape postale su nezaobilazan element suvremenih kuhinja, a izvode se u nekoliko varijanti. Pridonose uklanjanu zaostalih misrisa, smanjuju temperaturu kuhinje, a osim toga i pomažu u prevenciji trovanja ugljičnim monoksidom. Po principu rada dijele se na filtracijske i ventilacijske, a po tipu ugradnje na ugradbene i samostojeće.

Filtracijska ili ventilacijska napa?

Ventilacijska napa funkcionira na principu ventilacije pa usisani zrak odvodi van iz prostora kroz ventilacijski otvor. Ako u kuhinji postoji ventilacijski otvor preporučuje se korištenje ventilacijske nape. Ovisno o udaljenosti ventilacijskog otvora od same nape trebati će vam napa jače ili slabije usisne snage. Suvremena riješenja cijevi za odvod zraka iz nape omogućuju da cijev diskretno uklopite u svoju kuhinju.

Kako bi ispravno procijenili koja jačina nape vam je potrebna prvo je nužno odrediti volumen kuhinje. Izmjerite širinu, dužinu i visinu kuhinje te pomnožite rezultate kako bi izračunali ukupni volumen. Dobiveni iznos je volumen vaše kuhinje. Volumen pomnožite sa 6, a potom i s 12 kako bi izračunali najmanju i najveću brzinu usisavanja zraka. Preporuča se odabrati napu čija usisna snaga se nalazi između tih parametara za optimalan omjer ventilacije i potrošnje struje.

kuhinjska napa | izvor: unsplash

Glasnoća nape također je faktor koji pridonosi kvaliteti i ugođaju kuhanja pa pri izboru nape obratite pažnju na njenu propisanu decibelažu. Kod ventilacijskih napa glasnoća je direktno povezana s duljinom odvodne cijevi, što je ona duža to više energije treba kako bi se zrak odvodio kroz nju to ventilacijskog otvora pa time i raste razina glasnoće.

Izdvojeni članak

Kako organizirati kuhinju: Uz nekoliko savjeta možete ju učiniti funkcionalnom i učinkovitom

Filtracijske (recirkulacijske) nape ne zahtjevaju ventilacijski odvod pa ih je češto lakše ugraditi i pozicionirati po želji. Funkcioniraju na principu filtera kroz koje prolazi zrak, koji se potom vraća u prostoriju. Iako i ventilacijske nape imaju određene filtere, razlika između njih i recirkulacijskih upravo je u tome gdje odlazi usisani zrak. Filteri recirkulacijskih napa opremljeni su aktivnim ugljenom za uklanjanje mirisa te ih je potrebno svakih mijenjati svakih nekoliko mjeseci.

Filteri za masnoću koji su dio svake kuhinjske nape mogu biti jednokratni ili višekratni, s time da je jednokratne nužno promijeniti nakon određenog vremenskog perioda dok su višekratni uglavnom metalni ili plastični te ih je moguće izvaditi i oprati.

kuhinjska napa | izvor: pexels

Stilovi kuhinjskih napa

Ovisno o načinu ugradnje i stilu, kuhinjske nape dijele se na: ugradbene, otočne,  zidne, izvlačne (pultne), i takozvane “podgradne”. Udaljenost kuhinjske ploče od nape bitan je faktor pri odabiru tipa nape pa će sukladno tome neke od njih biti primjereniji odabir za specifične uvjete.

Otočna napa
U slučajevima kada se kuhinjska ploča nalazi na “otoku”, otočna napa je najbolje rješenje. Iako u tom slučaju potencijalno možete ugraditi i izvlačnu (pultnu) napu koja se izvlači iz pulta direktno pokraj kuhinjske ploče, takva rješenja donose dodatne komplikacije po pitanju odvoda zraka. Otočna napa sigurno je i praktično rješenje, koje ne nosi nužno sa sobom kompromise kao kad je u pitanju izvlačna napa.

otočna napa | izvor: pexels

Ugradbena napa

Iako je kuhinja prostor namjenjen prvenstveno kuhanju, velik dio vremena se u njoj zapravo i ne kuha. Prednost ugradbenih napa je neupadljivost, jer ju možete diskretno ugraditi u kuhinjski ormarić. Na taj način kuhinju u potpunosti možete prilagoditi svom željenom stilu.

ugradbena napa | izvor: pixabay

Zidna napa
Najčešći tip nape je zidna napa, a karakteristična je po tome da se postavlja direktno na zid bez zatvaranja ili oblaganja. Kada postoje zadovoljavajući preduvjeti, zidna napa predstavlja najjednostavnije i najpraktičnije rješenje te ih možete naći u raznim izvedbama i cjenovnim kategorijama.

zidna napa | izvor: pexels

Podgradbena napa

Ako se borite s nedostatkom prostora, podgradbena napa potencijalno je najbolje rješenje za vas. Podgradbena napa u pravilu je tanjih dimenzija te recirkulacijskog tipa, a ugrađuje se ispod kuhinjskog ormarića. Iako takvom tipu nape nedostaje usisna snaga kojom se mogu pohvaliti neki drugi tipovi nape, ona predstavlja solidno rješenje za sve one kojima je bitnije estetika i praktičnost, od visokih performansi.

podgradbena napa | izvor: unsplash

Izvlačna (pultna) napa

Još jedna opcija koja štedi prostor je i izvlačna ili pultna napa. Ovaj tip nape ugrađuje se u samo kuhinjsku ploču ili se izvlači iz pulta neposredno pokraj nje i time osigurava više prostora za kuhinjske ormariće. Pošto je taj tip nape u neposrednoj blizini kuhinjske ploče, zahtjeva i manju usisnu snagu pa može biti manjih dimenzija i kapaciteta nego kod drugih tipova napa.

pultna napa | izvor: pixabay

Kuhinjska napa nužan je dio kuhinjske opreme ako ne želite da vaša kuhinja bude stalno zadimljena i puna zaostalih mirisa. Širok izbor vrsti kuhinjskih napa osigurava da se one mogu prilagoditi svakoj kuhinji, koliko god imali mjesta ili kavim god stilom uređenja se vodili. No, nužno je uklopiti ju u planiranje već od najranijih stadija projektiranja i uređivanja kuhinje kako bi osigurali da kuhinjska napa bude funkcionalno i estetski ugodno rješenje.

Kuhinjske nape – vrste i tipovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap