Pretraga

Kako pronaći idealan stan: Najvažnija je lokacija i tlocrt objekta

A- A+

Kupnja vlastite nekretnine spada u najbitnija životna ulaganja. U desetoj epizodi Bauštela.hr podcasta, inženjerka građevine Mia Krolo istaknula je atraktivnu lokaciju i dobro osmišljen tlocrt objekta kao ključne faktore pri odabiru stana. Dodatno se trebaju razmotriti i korišteni materijali, detalji oko izvođenja radova, količina prirodnog svjetla u interijerima te dostupnost parkirnog mjesta. Sadašnje cijene na tržištu nekretnina su strahovito visoke. Kupci često prihvaćaju različite kompromise jer je u praksi uglavnom vrlo teško realizirati njihove vizije stanova.

Mia Krolo u Bauštela.hr podcastu3

Mia Krolo u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

Jedna od najbitnijih životnih investicija svakako je kupnja vlastite nekretnine. Za gošću desete epizode Bauštela.hr podcasta, inženjerku građevine Miju Krolo, prioriteti kod traženja stanova su atraktivne lokacije i dobro osmišljeni tlocrti objekata. Međutim, to nisu jedini kriteriji za odabir adekvatnih stambenih prostora.

– Kada pričamo o materijalima, rješenjima i izvedbi, tome bih isto posvetila pažnju. Sve je nekako bitno kod kupnje stana, izjavila je inženjerka Krolo te je kao elemente vrijedne pažnje navela količinu prirodnog svjetla u interijerima i dostupnost parkirnog mjesta.

Istaknuvši primjer Zagreba, inženjerka smatra da je u današnje vrijeme gotovo nemoguće kupiti stan koji ima vlastito parkirno mjesto. Pored toga, u Hrvatsku je sa zapada stigao trend da, primjerice, peterosobni stanovi imaju po 80-ak kvadrata, što raspored prostorija u njima čini važnijim nego ikad prije.

Cijene nekretnina otišle u nebo

Bez obzira radi li se o novogradnjama ili stanovima u starim zgradama, aktualne tržišne cijene većinom su izrazito visoke. Zbog toga je prije donošenja konačne odluke o kupnji važno pomno razmotriti opcije koje se nude i dobro se informirati o svim pojedinostima određene nekretnine, uključujući kvalitetu gradnje te troškove održavanja.

Izdvojeni članak

Kašnjenja na gradilištima: Što sve uzrokuje probijanje rokova?

U razgovoru s voditeljem podcasta i arhitektom Ardijanom Karlom Gashijem, sugovornica je zaključila da neka vrsta kompromisa postoji prilikom kupnje svake nekretnine. Kupci često imaju vizije svojih idealnih stanova, ali je u praksi uglavnom vrlo teško ostvariti te zamisli. Ideje inženjerke Krolo o izgledu stana koji je željela kupiti također su bile prekomplicirane za realizaciju.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu podcasta u kojoj je gostovala magistra i inženjerka građevine Mia Krolo pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap