Pretraga

Velika novost za stanovnike otoka: Za četiri godine umjesto vodonosaca, pitka voda iz vodovoda

A- A+

U Salima na Dugom otoku netom su završeni 12 milijuna eura vrijedni radovi obnove luke. Obnovljen je lukobran te je uređeno 150 metara gradske rive, a iz Vlade najavljuju daljnja unaprjeđenja otočke infrastrukture. Za stanovnike najznačajnije će svakako biti širenje vodovodnog sustava na otok, jer će im osigurati pitku vodu.

radovi na Dugom otoku | Zadarska županija

Za četiri godine na Dugom otoku može se očekivati završetak projekta vodoopskrbe, najavio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je za službenog posjeta Salima na Dugom otoku. Kako je istaknuto, u okviru većeg ulaganja u vodoopskrbu na prostoru županije koji uključuje i otoke pa tako i Dugi otok, planira se širenje sustava vodoopskrbe koji bi trebao biti završen za četiri godine. Uspješna provedba stanovnicima otoka napokon bi mogla osigurati pitku vodu.

Obnova lukobrana

Osim što je najavljeno širenje vodovodnog sustava na otok, nakon obilaska novoobnovljene luke u administrativnom središtu Dugog otoka koja je koštala više od 12 milijuna eura, govorilo se o ‘renesansi hrvatske obale’. Tom prilikom, prisutni su se osvrnuli na stratešku važnost obnove lukobrana za zajednicu, kao i na 150 metara tek uređene rive.

Izdvojeni članak

Počelo betoniranje omiljene plaže u Splitu, moglo bi potrajati mjesec dana

Plenković je zatim istaknuo kako se neprestano gradi i ulaže u otočne ceste, komunalnu infrastrukturu te društvene domove. Pa se zadarski župan Božidar Longin nadovezao konstatacijom da je nakon dvogodišnje obnove lukobran danas ponos Saljana i cijele županije.

– Bilo je nužno pristupiti dogradnji prije svega radi lokalnoga stanovništva, ali i radi brojnih gostiju koji su iz godine u godinu sve brojniji. Sama realizacija ideje je bila brza i – konkretna. Županijska lučka uprava imala je spremnu projektnu dokumentaciju, a Vlada RH, snažno nas je podržala u tome, kao uostalom i u svim našim strateškim projektima.  U konačnici – dobili smo novu, modernu luku vrijednu oko 12 milijuna eura, čija je gradnja s 85 % financirana iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Resorno je Ministarstvo financiralo preostalih 15 % na čemu i ovaj put iskreno zahvaljujem, rekao je Longin.

Napokon pitka voda

Plenković je dodao kako je, osim radova na lukobranu, najveće investicije na otoku u posljednjih nekoliko desetljeća, Vlada uložila sredstva i za druge obnove na otoku. Između ostalog, uložena su sredstva u unaprjeđenje komunalne infrastrukture.

Izdvojeni članak

Kreće redarska inspekcija: Provjeravat će se ilegalni priključci za vodu

– Donošenjem Zakona o otocima, ali i uvođenjem posebnog Integriranog teritorijalnog programa za otoke, hrvatska Vlada je pokazala svoju predanost konkretnom rješavanju otočne problematike. Sinergija koju donose ovakve priče svakako je primjer za razvoj ne samo naše županije, već čitave Hrvatske, komentirao je Longin, ističući kako je u različite infrastrukturne otočke projekte ukupno uloženo više od 3 milijarde eura.

Provodit će se tako različite vrste radova, od sanacije deponija, uređaja za pročišćivanje otpadnih voda, kao i niza drugih aktivnosti važnih za odvodnju i pročistač. Ipak najvažniji najavljeni projekt bio je onaj rješavanja pitanja vodovoda na otok koji još uvijek ovisi o vodonoscima.

Ovdje doznajte koji su sve veliki projekti uređenja lučke infrastrukture aktualni i koliko se u njih uložilo.

Copy link
Powered by Social Snap