Pretraga

Foto: Pogledajte podizanje vodotornja Dubrava teškog 57 tona

A- A+

U sklopu projekta novog vodoopskrbnog sustava na istoku Zagrebačke županije podignut je 57 tona težak vodotoranj Dubrava koji će služiti za održavanje tlaka u vodoopskrbnoj mreži na području općina Dubrava i Farkaševac. Izgradnja vodotornja Dubrava investicija je vrijedna 755 tisuća eura, a njegov je kapacitet 350 kubnih metara.

Vodotoranj Dubrava

Vodotoranj Dubrava | foto: promo

Vodotoranj Dubrava ima kapacitet 350 kubnih metara, a visok je 38 metara i težak oko 57 tona. Nakon izgradnje vodotornja, slijedi izgradnja crpne stanice Dubrava koja će ga puniti. Ovo je četvrti od pet vodotornjeva koji je izgrađen u sklopu projekta ‘Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok’, te je neophodan za normalno funkcioniranje sustava vodoopskrbe lokalne zajednice. Prvi vodotoranj je dignut u Preseki, drugi u Vrbovcu, treći u Farkaševcu, a zadnji će biti u općini Gradec.

Izdvojeni članak

Krenuli radovi na vodoopskrbnoj mreži u Križevcima: Sve je dio mnogo većeg projekta

Izgradnja vodotornja Dubrava dio je već spomenutog, više od 93 milijuna eura vrijednog EU projekta ‘Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok’ koji se odnosi na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. Osnovna namjena projekta je osiguranje kvalitetne pitke vode, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

Vodotoranj Dubrava

Vodotoranj Dubrava | foto: promo

Investitor je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., a rok za završetak radova je kolovoz 2024. godine kada bi svi cjevovodi trebali biti pušteni u funkciju. Riječ je o jednom od najvećih vodoopskrbnih projekta u Hrvatskoj koji se gradi uz potporu Vlade Republike Hrvatske i sufinanciranje iz europskih fondova, uz lokalnu komponentu financiranja od približno 6%.

– Ovim ćemo projektom izgraditi 425 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, od čega će biti 315 kilometara novih i 110 kilometara rekonstruiranih. Sustavom će se smanjiti gubici koji su sada na razini od 30%, i pasti će na razinu ispod 20%. Također, na sustav će se priključiti novih 30.000 stanovnika, kaže generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, te dodaje kako odao je kako ovo ulaganja podiže razinu priključenosti lokalnog stanovništva između 80 i 90% što pak predstavlja standard Europske unije.

Belišće gradi uređaj za proizvodnju pitke vode vrijedan 2,76 milijuna eura, pogledajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap