Pretraga

Kako je skoro propalo pročišćivanje Seine za Olimpijske igre vrijedno 1,4 milijarde eura

A- A+

Pariz nije domaćin Olimpijskih igara prvi put. OI koje su ove godine svečano otvorene 26. srpnja, u Parizu su se održavale i 1923. i 1900. godine. Dok se za prvih plivalo u rijeci Seini, prije točno sto godina to više nije bilo moguće. Rijekom su prolazili brodovi i postajala je sve više onečišćena, a u narednim desetljećima problem se umnogostručio. Inženjerski projekt za pročišćivanje vode vrijedan 1,4 milijuna eura trebao je omogućiti plivanje u rijeci u sklopu triatlona. Kako su uzastopne analize pokazivale nezadovoljavajuću kvalitetu vode, počelo se sumnjati u uspješnost projekta. A onda je u srijedu 31. srpnja rano ujutro ipak stiglo zeleno svjetlo za sportaše.

rijeka Seine u Parizu | pixabay

Prije svečanog otvaranja 33. po redu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, 17. srpnja, gradonačelnica Anne Hidalgo plivala je u rijeci Seini kako bi dokazala da je sigurna. U rijeci se nije plivalo 100 godina, no ove Olimpijske igre trebale su to promijeniti.

Vodu pariške rijeke pročišćuje inženjerski sustav vrijedan nevjerojatnih 1,4 milijarde eura, a do posljednjeg trena uspješnost pothvata bila je upitna. Uzastopne analize vode su pokazivale nezadovoljavajuću kvalitetu pa se i plivanje u sklopu triatlona nekoliko puta odgađao.

Kad se već počelo sumnjati da se neće realizirati, triatlonci su nakon zelenog svjetla da je rijeka sigurna ipak plivali u Seini, a vlasti su za odgode krivile kišu koja je od početka Igara uporno padala. Unatoč tome što se u rijeci plivalo, neki negoduju što analize i dalje ne pokazuju jednoznačno da je voda potpuno pročišćena.

Jedno u nizu ulaganja

Ususret Olimpijskim igrama u Parizu, grad se ozbiljno pripremao ulaganjima na sve strane. Francuzi su, kako smo pisali uložili čak 8,3 milijarde eura u prilagodbu i uređenje infrastrukture za Olimpijske igre. U skuplje uloge svakako se može pribrojati i pročistač vode.

Izdvojeni članak

Na starom minskom polju izgrađen 50 milijuna eura vrijedan pročišćivač voda, pokriva Osijek i pet općina

Ipak su se kao domaćini trebali pokazati na globalno praćenom sportskom događaju koji ove godine ugošćuju 100 godina nakon što su posljednji put bili domaćini. Kako bi se na pravi način zaokružilo stoljeće sve je moralo biti tip-top. Svejedno, do zadnjeg trena nije bilo jasno je li mega-poduhvat čišćenja Seine polučio željene rezultate. Triatlon u vodi bio je odgođen nekoliko dana zaredom jer su analize pokazivale da je kvaliteta vode nezadovoljavajuća.

Sto godina onečišćenja

Povijest zagađenosti Seine proteže se prilično daleko u prošlost, te se u njoj posljednji put plivalo za prvih Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine. Dok to već idući put, 1923., nije bilo moguće. Već se tada u rijeci nije plivalo zbog prometovanja brodova rijekom i jer je voda bila zagađena.

inženjerski projekt za pročišćivanje Seine koji sakuplja kišnicu i onemogućava dotok otpadnih voda u rijeku | YouTube screenshot, AFP

Stoga nije neobično što se zagađenje u nadolazećim desetljećima povećalo do granice da je do danas skoro sav život koji je u vodi postojao – izumro. Iz tog razloga, grad se za ove Olimpijske igre počeo pripremati na vrijeme, nakon što je 2015. najavljeno ugrađivanje skupog pročistača, piše euronews.com.

Spremnik za kišnicu od 1,4 milijarde eura

Kao ključni dio obuhvatnog pothvata pročišćivanja Seine, da bi se voda pročistila i u njoj se mogli održavati plivački sportovi, u špilji kod željezničke stanice Austerlitz postavljen je inženjerski projekt za pročišćivanje vode. Izgrađen je gigantski spremnik koji zadržava kišnicu, a od ostalih mjera na razini grada započeta je renovacija kanalizacijskog sustava i unaprjeđenje sustava otpadnih voda.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Život i turizam na otoku Viru bez vodovoda i kanalizacije u iščekivanju mega projekta

U planu je bilo da će Olimpijce dočekati čista Seine, no izgleda da je rijeka bila toliko onečišćena da ni ovaj vrlo složen ‘spremnik za kišnicu’ nije uspio obaviti svoj posao na vrijeme. Iako su triatlonci na kraju uronili u Seinu, nekonzistentnost rezultata analiza nije bila pretjerano ohrabrujuća. Može se postaviti pitanje je li uopće bilo realno očekivati da će se rijeka za koju se govori da je već stoljeće ‘kanta za smeće’ grada postati čista do Igara, ma koliko se uložilo u pothvat pročišćivanja?

Još u travnju ove godine, oko devet godina nakon početka projekta, nije bilo naznaka da je kvaliteta vode na razini koja dopušta plivanje. Pripreme za pročišćivanje Seine krenule su 2015. godine. U lipnju 2023., Pariz objavljuje kako će rijeka biti otvorena za plivanje za javnost do ljeta 2025., a 20. kolovoza iste godine organizirano je četiri dana testnog triatlona, od kojih je na kraju održan samo dva dana, budući da su testiranja vode ponovno pokazivala nesigurnu razinu zagađenosti.

– Kao mjeru predostrožnosti i kako bismo zaštitili zdravlje sportaša, donijeli smo odluku o obustavi svih plivačkih utrka za danas, rekli su organizatori. Pritom se davalo naslutiti kako je kiša mogla doprinijeti tom stanju.

Analize nisu obećavale

Zatim je u veljači ove godine predsjednik Emmanuel Macron rekao kako će sam skočiti u rijeku da bi dokazao čistoću vode. A odmah je dodao ‘neću reći kada, postoji mogućnost da budete tamo’.

inženjerski projekt za pročišćivanje Seine koji sakuplja kišnicu i onemogućava dotok otpadnih voda u rijeku | YouTube screenshot, AFP

U travnju je potom ponovno provedena analiza vode, sa 14 uzoraka koji su uzeti iz rijeke, kako na kišne tako i na dane kada nije padala kiša. Od svih uzoraka, samo je jedan pokazao zadovoljavajuću kvalitetu. U nekim uzorcima nađeno je ‘zagađenje fekalnog porijekla’ koje za plivače može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.

Iz Pariza su reagirali u čudu, smatrajući iznenađujućim da se analiza vode provodila kad jest jer plivanje ionako nije predviđeno od rujna do lipnja, već isključivo ljeti. Pariški župan Marc Guillaume na to je najavio redovita testiranja od početka lipnja 2024. godine.

Nakon političara, u Seini ipak plivali i sportaši

Prema Guillaumeovoj najavi, za vrijeme Olimpijskih igara, vode se rutinski testira u 3 sata svako jutro radi provjere kvalitete. Bilo je obznanjeno kako će se, ne bude li kvaliteta vode zadovoljavajuća, plivačke aktivnosti u najgorem slučaju odgoditi ili otkazati.

Pariška gradonačelnica 17. srpnja je ispunila svoje obećanje iz travnja da će ući u rijeku, a 13. srpnja isto je napravila i francuska ministrica sporta Amelie Oudéa-Castéra. No, u lipnju, ali i početkom srpnja, analize vode i dalje nisu pokazivale da je postignuto očekivano.

Dok se ceremonija otvaranja Olimpijskih igara na kraju održala na rijeci kojom su tom prilikom plovili brodovi bodreni od strane 300 tisuća ljudi, noć nakon ceremonije kiša nije stajala. Onda se 28. srpnja trebao održati triatlonsko plivanje koje je otkazano, a isto se dogodilo i dan kasnije i to zbog loše kvalitete vode.

Triatlon je i idući dan odgođen, ali organizatori su ostali optimistični. Potom je nakon provjere u srijedu 31. srpnja 2024. rano ujutro napokon dano zeleno svjetlo za plivanje.

Triatlonci su mogli odahnuti te je natjecanje u kom su atlete konačno uronili u Seinu uspješno održano. No, čini se da treba proći još neko vrijeme kako bi se ostvario prvotni plan grada o postizanju konzistentne kvalitete vode sigurne za plivače.

Arhitektonske znamenitosti grada Pariza koje se mogu razgledati za vrijeme tekućih Olimpijskih igara, a nisu Eiffelov toranj, proučite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap