Pretraga

Pročišćivač vode vrijedan 1,4 milijun eura: Hoće li se po prvi puta nakon više od sto godina plivati u rijeci Seini?

A- A+

Ovo ljeto u Parizu će se održati 33. po redu Olimpijske igre. Pripreme su u tijeku, a jedan od velikih koraka koje grad poduzima pročišćivanje je rijeke Seine. Rijeku se planira pročistiti kako bi se u njoj mogle odvijati plivačke discipline. U sistem za pročišćivanje kišnice koja će teći rijekom kako bi ju ‘razrijedila’, naime, uloženo je čak 1,4 milijarde eura, a spremnik naziva Austerlitz Basin dio je većeg sistema pročišćivanja vode u rijeci. Ipak, i uz itekako skup inženjerski projekt, testiranja uzoraka vode ne pokazuju obećavajuće rezultate. Dijelom se strahuje kako sistem neće uspjeti pročistiti vodu pa su neke plivačke aktivnosti za Igre već otkazane. Međutim, za Seinu se općenito predviđa pročišćivanje koje bi dogodine omogućilo da se rijekom pliva. Najveći izazov jake su kiše koje u rijeku nanose otpad te povišene razine bakterije E. coli no, uspije li se voda pročistiti, u rijeci će se moći plivati po prvi puta nakon više od stoljeća.

rijeka Seine u Parizu | foto: Freepik

Na ljeto ove godine u Parizu se održavaju Ljetne olimpijske igre 2024., službeno 33. po redu. Uoči igara, za neke od sportova koji bi se trebali održavati u vodi predviđena je pariška rijeka Seine. No, kako voda u njoj već preko stoljeća ne zadovoljava kvalitetu za plivanje radi visoke razine zagađenosti, uložena su velika sredstva da bi se rijeka pročistila do ljeta, prenosi globalnews.ca. Kako bi se voda u rijeci pročistila te da bi se u njoj mogli odvijati plivački sportovi, u špilji kod željezničke stanice Austerlitz postavljen je inženjerski projekt za pročišćivanje rijeke. Bliži se vrijeme igara, a testovi uzoraka vode Seine i dalje ne pokazuju obećavajuće rezultate.

Vodu pročišćava spremnik za kišnicu vrijedan 1,4 milijardu eura

Unatoč naporima grada da pročisti rijeku, upitno je hoće li uspjeti u svom naumu, jer su se dosad javili brojni izazovi. Zapravo, različita ispitivanja kvalitete vode ne pokazuju pretjerano dobre rezultate. Tako da i dalje postoji mogućnost da, kad za to vrijeme dođe rijeka ipak neće ‘proći test’ koji provodi inspekcija za sigurnost vode. Grad je, naime, dosad potrošio oko 1,4 milijarde eura na projekt pročišćivanja voda rijeke, u pokušaju da se iznova oživi ekosistem rijeke te kako bi se potvrdilo da je voda sigurna za plivače na Ljetnim Olimpijskim igrama 2024., ali i za ostale plivačke događaje koji bi mogli uslijediti ako se rijeka pročisti.

Kao sistem za pročišćavanje vode u špilji kod željezničke stanice Austerlitz smješten je inženjerski projekt vrijedan više od milijardu eura, s brojnim cijevima i pumpama koje su povezane sa spremnikom promjera 50 metara i dubine 30 metara u koji, zajedno s tunelom od 700 metara, stane gotovo 50 milijuna litara kišnice pune bakterija. Sistem će funkcionirati na način da će kišnica ulaskom u postrojenje u njemu biti pročišćivana, ostavljajući Seinu čistom.

Izdvojeni članak

Slovenska firma modernizirat će pročistač otpadnih voda star više od 40 godina

Svejedno, unatoč ovom sistemu i najnovija testiranja pokazuju da je razina kvalitete vode u rijeci zabrinjavajuća jer sadrži bakterije. Organizacija Surfrider Europe potvrdila kako, prema izvještajima o provjerenim uzorcima u posljednjim mjesecima samo jedan od 14 uzoraka uzetih s mosta Aleksandra III. u Parizu nije pokazao zabrinjavajuću kvalitetu vode.

– Iz tog razloga, jasno je kako će oni sportaši koji će sudjelovati na ovogodišnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu i plivati u rijeci Seini plivati u zagađenoj vodi i na taj način ozbiljno ugroziti svoje zdravlje, poručili su iz organizacije.

Prema organizatoru Odbora Igara Estanguetu, najveći problem je podizanje razina E. coli

Na potvrdu zagađenja rijeke osvrnuo se Tony Estanguet, predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara rekavši kako podizanje razine bakterije E. coli u rijeci uslijed jakih kiša ostaje jedan od najvećih izazova u procesu pročišćivanja rijeke Seine. S druge pak strane, obznanio je, Pariz do 2025. godine planira pročistiti Seinu do razine da se u njoj može plivati bez brige o kvaliteti vode. Ostvarenje tog cilja značilo bi da će se u rijeci moći plivati po prvi puta nakon više od stoljeća. Toliko dugo je rijeka bila previše zagađena za plivanje.

Kako bi se plan pročišćenja uspješno proveo, bilo je potrebno uvesti značajne promjene u gradskom sustavu otpadnih voda, a prije svega povezati čamce i obale rijeke sa sistemom za pročišćivanje vrijednim 12 milijuna eura. Ključan element u sistemu za čišćenje vode rijeke spremnik je za pročišćivanje kišnice naziva Austerlitz Basin, a postavljen je u blizini istoimene željezničke stanice.

– Kako je preostalo još samo par tjedana prije konačnog testiranja, sve smo više zabrinuti oko toga hoće li se voda pročistiti na vrijeme kako bi se u rijeci moglo plivati, odnosno strahujemo hoćemo li uspjeti na vrijeme ispuniti postavljene zahtjeve, rekli su iz neprofitne organizacije koja financira projekt.

Profesor s British Columbije: ‘Voda se još stigne pročistiti, ipak je u pitanju rijeka’

Za ljeto, organizatori Olimpijskih igara otkazali su više testnih plivanja u rijeci zbog zabrinutosti oko ispravnosti vode rijeke za plivače, prije svega zbog jakih kiša koje su prouzročile dolijevanje nezbrinutog otpada u parišku rijeku. Dok je otkazan jedan triatlon koji se trebao održavati u Seini, predsjednik Organizacijskog odbora Igara Estanguet prošli tjedan je priznao kako alternativne lokacije za slučaj da se stanje kvalitete vode u rijeci ne popravi – nema.

Izdvojeni članak

Francuzi ambiciozno ulažu 8,3 milijarde eura u infrastrukturu za Olimpijske igre u Parizu 2024.

– Postoji definitivna odluka gdje ne bismo mogli plivati. Ako to želimo izbjeći, naravno. Svejedno, uvijek postoji rizik. Kad ste u sportu gdje ovisite o prirodnim uvjetima, morate se prilagoditi, ustvrdio je Estanguet.

Ted Steiner, profesor s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu British Columbia, također je komentirao pitanje pročišćivanja vode Seine, pri čemu je konstatirao kako vjeruje procjenama stručnog kadra koje procjenjuje uvjete rijeke Seine te da je uvjeren kako ne bi svojom procjenom imali namjeru oštetiti plivače. Isto tako, dodao je, mišljenja je da se voda rijeke još stigne pročistiti, budući da se ipak radi o tekućici.

– Moguće je da će se rijeka uspjeti pravovremeno pročistiti budući da je ipak riječ o tekućici. Pročišćava se vremenom. Pogotovo u slučaju da imate dovoljne količine vode koje teku kroz rijeku, voda se može razrijediti, o mogućnosti pročišćivanja vode od bakterija prosudio je Steiner.

Kako izgleda cesta koja prolazi kroz jezero i kojom vozači iz svih dijelova svijeta dolaze voziti, pogledajte u videu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap