Pretraga

Francuzi ambiciozno ulažu 8,3 milijarde eura u infrastrukturu za Olimpijske igre u Parizu 2024.

A- A+

Pariz će sljedeće, 2024. godine, treći put biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara, što ga uz London, svrstava među jedine gradove koji su u modernoj povijesti triput ugostili ovo iznimno važno sportsko natjecanje. Dosad je Pariz bio domaćin 1900. i 1924. godine. Francuska je za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine ambiciozno krenula u realizaciju planova izgradnje infrastrukture za sportske događaje koji će sljedeće godine preplaviti ulice Pariza i ostalih francuskih gradova. Urbano planiranje započelo je već prije nekoliko godina, a država će za sve projekte potrošiti više od 8,3 milijarde eura.

Izgradnja Olimpijskog sela u Parizu

Izgradnja Olimpijskog sela u Parizu | Foto: FRANCE 24 English

Olimpijske igre u Parizu se neće održati samo u glavnome gradu, već će obuhvatiti i prigradska naselja u gotovo svim departmanima. Gradi se i novo Olimpijsko selo, a sa središtem grada bit će povezano željezničkom mrežom pod nazivom Grand Paris Express, koja je upravo u izgradnji. Ova će prometna mreža imati dva zadatka: pomoći u spajanju središta grada s periferijom za vrijeme Olimpijade te oživjeti prigradska naselja jer će stanovnici Pariza moći nesmetanije putovati. Očekuje se da će ova prometna mreža u potpunosti biti dovršena do 2030. godine, po cijeni od oko 25 milijardi eura.

Javna ustanova zadužena za izgradnju Olimpijskog sela u Parizu – Solideo, obećala je da će Olimpijsko selo, kada Igre završe, biti pretvoreno u novi kvart i imat će prostor za nastaniti 6 tisuća ljudi. Područje će se prostirati na 52 hektara (ekvivalent 70 nogometnih igrališta). Sadržavat će više od 2.800 stambenih jedinica (2 tisuće obiteljskih kuća i 800 boravišnih jedinica), 1 hotel, 2 nove škole, urede, trgovine, kulturne i sportske objekte te škole i park površine 3,5 hektara. Selo će biti predano Gradu na korištenje 1. ožujka 2024. godine. Kako je Barcelona sagradila infrastrukturu za Olimpijske igre 1992. godine, koje se smatraju kao jedne od najorganiziranijih u povijesti, pogledajte u našem tekstu ovdje.

Izdvojeni članak

Barcelona: urbana transformacija olimpijskog grada

Selo se proteže kroz tri grada: Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine i L’Île-Saint-Denis. U njemu će biti smješteno 14.500 sportaša i njihovo osoblje tijekom Olimpijskih igara, zatim 9 tisuća sportaša i njihovo osoblje tijekom Paraolimpijskih igara. Dnevno će se posluživati čak 60 tisuća obroka, a 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, bit će otvoren medicinski centar za sportaše. Projektanti će pomoći i u zaštiti i poticanju biološke raznolikosti izgradnjom krovova koji će imati prostor za smještaj ptica. Na svim javnim površinama Sela bit će zasađeno 8.876 stabala. Podaci o emisijama ugljika govore da će se ciljevi iz pariškog klimatskog plana ostvariti i ostati na putu ugljične neutralnosti do 2050. godine, primjerice, upotrebom drva i drugih materijala iz ekoloških izvora. Zgrade su dizajnirane da budu energetski učinkovite i da će trošiti vlastitu energiju, na primjer, iz geotermalnih i solarnih sustava.

Parižane muči činjenica da će se neki sportski događaji odviti na rijeci Seni, kako je to učinjeno 1900. godine, ali je voda u rijeci već godinama zagađena. Glavni rizik čine oluje. Kada se kišnica ulije u pariški kanalizacijski sustav, može se preliti, a dodatna voda se zatim ispušta u rijeku, zagađujući je otrovnim bakterijama. Kako bi se to izbjeglo, Grad gradi veliki podzemni bazen na jugu Pariza, s kapacitetom od 50.000 kubičnih metara (ekvivalent otprilike 20 olimpijskih bazena), koji će prikupljati oborine kako bi se izbjeglo prelijevanje.

Olimpijske igre 2024. održavat će se po cijeloj Francuskoj, promičući bogatu i raznoliku baštinu zemlje. Nogometni turniri igrat će se na šest stadiona u Bordeauxu, Nantesu, Lyonu, Saint-Etienneu, Nici i Marseilleu. Utakmice završne faze rukometa igrat će se u Lilleu, baš kao i utakmice košarkaških kvalifikacija, dok će jedrenje biti u Marseilleu. Po prvi put u povijesti, Igre će čak koristiti francuski prekomorski teritorij Teahupo’o na Tahitiju, kako bi organizirali olimpijsko natjecanje u surfanju na jednoj od najatraktivnijih lokacija za taj sport na svijetu. 

Copy link
Powered by Social Snap