Pretraga

[VIDEO] Cesta koja prolazi kroz jezero: Vozači iz cijelog svijeta dolaze ovdje voziti

A- A+

Ceste koje prelaze preko velikih površina vode najčešće ih prelaze mostovima ili podvodnim tunelima. Ova cesta preko najvećeg kineskog jezera prelazi uz samu površinu vode, a osjećaj vožnje podsjeća na iskustvo vožnje brodom. Nekoliko mjeseci godišnje razina vode se podigne i neka motorna vozila doslovno prolaze kroz jezero.

Yongwu Highway, Kina | Screenshot/Youtube

Jezero Poyang je najveće slatkovodno tijelo vode u Kini. Nalazi se na istoku države, petstotinjak kilometara od Šangaja. Dio ceste, koji prelazi po površini jezera, dugačak je oko pet kilometara. Lokalni stanovnici ju zovu ‘naljepša cesta ispod vode’.

Cesta privlači najviše turista krajem svibnja, kada je jezero sa svake strane različite boje. Cesta je toliko blizu jezera da je pogled spektakularan. Nakon svibnja više nije blizu jezera, već postaje dio njega. U sljedećih nekoliko mjeseci razina vode jezera se podiže iznad ceste. Točnije, kada se jezero uzdigne na razinu od 18,67 metara ili više.

Yongwu Highway, Kina | Screenshot/Youtube

Iako se cesta više gotovo ni ne vidi, vozači mogu njome voziti. Naravno, ako se radi o sportskom automobilu koji je jako nizak, vožnja ovom cestom se ne preporučuje. Ali ako se radi o terencu, monovolumenu, bez problema je prohodna. Svakako, mora se paziti da se automobilom vozi unutar trake, inače bi vozilo moglo završiti na dnu jezera.

Turisti ostaju oduševljeni jer imaju osjećaj da voze amfibiju. Za one koji ne znaju, amfibija je vozilo sposobno za kretanje i po kopnu i po vodi. Tih nekoliko dana, putnici iz cijele Kine dolaze se provozati cestom prije nego što ju jezero u potpunosti ne proguta. Nekoliko mjeseci kasnije, kada jezero spušta razinu, par dana je opet otvorena sezona vožnje ‘kroz vodu’.

Copy link
Powered by Social Snap