Pretraga

Nova najviša zgrada u Sloveniji: Vidikovac Kristal koštao je 5 milijuna eura, a pogled s njegova vrha nema cijenu

A- A+

Vidikovac Kristal otvoren uoči ljeta u Rogaškoj Slatini sa 106 metara visine postao je najviši toranj, ali ujedno i najviša zgrada u Sloveniji. Danas je prava atrakcija, te privlači brojne posjetitelje, kako zbog jedinstvene arhitekture, tako i zbog prekrasnog pogleda koji se pruža s njegova vrha.

Kristalni toranj

Kristalni toranj | foto: VG5

Vidikovac Kristal konstruiran je tako da istovremeno bude nenametljiv, ali da posjetiteljima nudi puno više od pogleda. U prizemlju tornja nalazi se suvenirnica i panoramski lift koji vodi do vrha za samo 35 sekundi. Na prvom katu je ugositeljski objekt, ali i stakleni pod za hrabre.

Na drugom katu nalazi se pak zatvoreni vidikovac koji osim pogleda na prekasnu okolicu u svako doba godine, pruža i doživljaj virtualne stvarnosti pod nazivom ‘Let s Pegazom’. Na vrhu vidikovca nalazi se otvoreni dio konstrukcije s kojega posjetitelji također mogu uživati ne samo u pogledu, već i posebnom osjećaju boravaka na 104 metra iznad tla u srcu prirode.

Izdvojeni članak

Top 10 arhitektonskih ljepotica u Parizu, i to bez Eiffela na popisu

Vidikovac Kristal nastao je kako bi se proširila turistička ponuda Rogaške Slatine. Ideja je formirana 2018. godine, a realizacija projekta započela je u proljeće 2022. Izgradnja tornja koštala je 5 milijuna eura.

Osnovu kule čini masivni stepenasti plitki temelj vanjskih dimenzija 14×14 x3,5 metara. U temelje tornja ugrađeno je više od 700 kubika betona. Kostur tornja sastoji se od 25 segmenata poligonalnog poprečnog presjeka, visine 3,85 metra, a betoniran je in situ metodom za šta je potrošeno oko 1.400 kubika betona. Ukupno je potrošeno oko 400 tona čelika za armaturu.

Građevinu su projektirali Ponting Bridges i Korpnik produkcija, izvođač je bila tvrtka VG5, a investitor Općina Rogaška Slatina. Ponting bridges je u neposrednoj blizini tornja projektirao i nadvožnjak Sonce, izgrađen isključivo za pješake i bicikliste, koji osigurava sigurnu vezu šetnice Rogaška Slatina s podnožjem Tržaškog hriba, gdje se nalazi i Kula Kristal.

S kapacitetom da ugosti do 150 gostiju odjednom, sobe na krovu tornja pružaju neusporediv pogled. Vanjski trg uz toranj poboljšava iskustvo posjetitelja. Dostupan preko 594 stepenice ili dizalom, toranj je nadopunjen s pet trgovina, parkiralištem i javnim iznajmljivanjem bicikala, piše slovenia.info.

Doznajte ovdje sve o zagrebačkom hotelu Zonar Zagreb koji je rekonstrukcijom pretvoren u hram dobrog ukusa s najljepšim pogledom.

Copy link
Powered by Social Snap