Pretraga

BBC među najfascinantnija napuštena zdanja na svijetu uvrstio kompleks na Kuparima

A- A+

BBC je upravo objavio listu 12 najfascinantnijih napuštenih zdanja na svijetu na kojoj se našlo i jedno u Hrvatskoj. Uz bok zapuštenim građevinama u Japanu, Kini, na Baliju i SAD-u svrstan je i kompleks u dubrovačkim Kuparima. Prizor pet hotela koji se na brežuljku iznad uvale Župskog zaljeva nadvijaju nad kristalno čistim morem osim podsjetnika na nemar i burnu povijest tako postaje i svjetski prepoznat primjer nove ‘Uban Exploring’ vrste turizma.

napušteni hoteli u Kuparima | foto: YouTube screenshot (Crodrone)

Napušteni hotelski kompleks u dubrovačkim Kuparima izgrađen najvećim dijelom u drugoj polovici 20. stoljeća prizor je koji se rijetko viđa. Na padinama brežuljka u uvali Župskog zaljeva, 5 kilometara od grada, nad kristalno čistim morem nadvija se ne jedan, već pet hotela koji od kraja Domovinskog rata čekaju na obnovu.

Izdvojeni članak

Posjetili smo hotel Belvedere: Kako je svojevremeno najluksuzniji dubrovački hotel postao ruglo na istočnom dijelu grada

Iako to nije nešto čime bi se Hrvatska trebala hvaliti, posebnost ovog prizora prepoznata je na svjetskoj razini što dokazuje popis 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu koji je jučer objavio ugledni BBC na kojem se nalazi i kompleks u blizini Dubrovnika. Smješten je uz bok napuštenim građevinama u SAD-u, Italiji, Kini, Japanu pa čak i Baliju.

Kao u video igrama

Napuštena arhitektura već niz godina sve je popularnija atrakcija koja turistima zainteresiranim za nešto alternativnije znamenitosti predstavlja svojevrstan predah od uobičajenih turističkih lokacija. Da su takve građevine sve interesantnije pokazuje i činjenica da je ovaj fenomen dobio i svoj naziv – ‘urbano istraživanje’ (Urban Exploring), a inspirirao je i novu knjigu japanske kreatorice video igara Ikumi Nakamuru.

napušteni hoteli u Kuparima | foto: YouTube screenshot (Crodrone)

Prepoznavši zapuštena zdanja kao prostore kakvi se inače mogu vidjeti u video igrama Nakamura je najfascinantnija koja je vidjela za više od desetljeća istraživanja odlučila objediniti u novoj knjizi ‘Project UrbEx’. Uz građevine u New Yorku, Detroitu, Arizoni, Kini, Japanu, na Baliju i u Italiji, na popis je uključila i Kupare.

Izdvojeni članak

Turisti zapuštenu zgradu prozvali simbolom ‘opskurne arhitekture’, desetljećima je platno za grafite

– Izdaleka, kompleks zgrada na prekrasnoj hrvatskoj obali izgleda gotovo kao bilo koji drugi resort na Mediteranskoj obali, no u ovim hotelima nema turista, kaže Nakamura pa se osvrće na povijest zapuštenog kompleksa.

Opisuje kako je nakon početka rata u Hrvatskoj cijelo područje na Kuparima pripalo nadzoru i nadležnosti hrvatske policije, dok su zaljev zaposjeli ratni brodovi. Vrlo brzo, nastavlja, čitav kompleks je postao skup ruševina.

napušteni hoteli u Kuparima | foto: YouTube screenshot (Crodrone)

Priča o uređenju

Valja imati na umu da su unatoč burnoj prošlosti i zapuštenosti Kupari i dalje vrlo atraktivna lokacija. Prekrasna uvala kristalno čistog mora malo je reći izaziva tugu sa zapuštenim mega-hotelima u pozadini. Za Kupare se stalno iznova predviđaju projekti obnove, a dosad nijedna najava nije urodila plodom, na što je utjecao niz faktora.

Najnovija nada za obnovu na bajkovitom zaljevu projekt je arhitektonskog ureda 3LHD sa sjedištem u Zagrebu. Za Kupare smještene na padini brežuljka u uvali Župskog zaljeva, 5 kilometara jugoistočno od Dubrovnika, gdje je u drugoj polovici 20. stoljeća niknuo hotelsko-turistički kompleks koji je bio pod upravom JNA predvidjeli su kompletan ‘makeover’.

Kako smo pisali, projekt arhitekata iz zagrebačkog ureda koji je krenuo nastajati još 2014. godine predviđa prostoru 6 kilometara od gradske jezgre povratiti stari sjaj. To misle ostvariti objedinjavanjem pet povijesnih hotelskih zdanja u jedinstveni kompleks. Nakon usvajanja Konačnog prijedloga Izmjena i dopuna Urbanističkog uređenja ‘Kupari I’ na Općinskom vijeću 21. svibnja, korak su bliže tom cilju.

BBC upozorava kako istraživanje napuštenih zdanja nije nipošto sigurno te ističu kako kod takvih pothvata valja biti posebno pažljiv, jer zapuštena zdanja zbog neodržavanja mogu kriti neočekivane opasnosti. Nesigurnost smo doživjeli iz prve ruke prenoseći kadrove i doživljaj iz druga dva kultna zapuštena zdanja: Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu i hotela Belvedere, također kod Dubrovnika.

Copy link
Powered by Social Snap