Pretraga

Hrvatska nije veliko gradilište, više se gradilo u Jugoslaviji 1985., evo i zašto

A- A+

Iako na hrvatskom tržištu nekretnina postoji velika potreba za novim stanovima, paralelno kupoprodaja pada obzirom da nekretnine traže mahom mlade obitelji koje si ne mogu priuštiti rast cijena. Dodatno, iako se građanima čini kako su gradilišta na svakom koraku, u stvarnosti gradnja stanova i kuća daleko je od vrhunca. Istakavši ove podatke, o aktualnoj situaciji na tržištu govorila je vlasnica agencije za nekretnine i predsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Komore Zagreb pri HGK, Lana Mihaljinac Knežević.

Žnjan gradilište

Žnjan gradilište | foto: Nina Šantek

Kakvi su trendovi na domaćem tržištu nekretnina, kao i previđanja za naredno razdoblje za hrt.hr govorila je vlasnica agencije za nekretnine i predsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Komore Zagreb pri HGK, Lana Mihaljinac Knežević. Aktualne cijene stanova i kuća okarakterizirala je kao relativno stabilne, ali ne i povoljne za populaciju koja ih želi kupiti. Zbog čega je prethodno razdoblje obilježio veliko pad kupoprodaje.

Izdvojeni članak

Bauštela na +35°C: Rashladni kontejneri bez klime i voda koju sam poneseš, cijene se oni koji šute i rade

– Imali smo rast cijena, ali on je manji nego što je bio do sredine 2023. Imamo velik pad broja kupoprodaja svih vrsta nekretnina, pogotovo u Zagrebu i u turističkim središtima po moru i vidimo manje aktivnosti i interesa od kupaca, rekla je Mihaljinac Knežević dodavši kako stanove i dalje u najvećoj mjeri traže mlade obitelji.

No, oni trebaju prvenstveno dvosobne i trosobne stanove, kojih je tržištu sve manje po pristupačnim cijenama. Što je u konačnici uzrokovalo drastičan pad kupoprodaje.

Hrvatska nije veliko gradilište

Stručnjakinja za nekretnine rekla je i kako, iako se građanima čini da je Hrvatska jedno veliko gradilište, odnosno da se zgrade grade na svakom koraku, to baš i nije tako.

– Statistika je vrlo egzaktna i govori nam da smo prošle godine gradili 15 posto manje novih stanova i kuća nego što je to bilo na vrhuncu tržišta sredinom 2000-ih, pa čak i u Jugoslaviji 1985., poručila je.

– Jedan od glavnih je što nema dovoljno velikih zemljišta, nemamo strategije kojima bi se stimuliralo developere da rade velike projekte. Paralelno s time, veliki fokus na turizam nas vrlo direktno lišava ponude, upozorila je.

Stanovi za najam, krediti i euro

U ovoj analizi ističe se i zaključak kako sve manje građana u Hrvatskoj može kupiti nekretninu. Jedan od razloga za to je sve izraženija apartmanizacija. Naime, Mihaljinac Knežević je rekla kako već godinama svatko tko ima nekretninu pretvara ju u stan za najam, te da taj trend postoji i u Zagrebu.

Naglasila je i kako je specifičnost Hrvatske – APN, program subvencioniranih kredita koji je uvelike utjecao na rast cijena nekretnina.  U računicu je ubacila i preuzimanje eura kao nove valute koji je uoči uvođenja potaknuo mnoge da ulažu u nekretnine.

Ništa od pada cijena

Na žalost onih koji se nadaju značajnijim promjenama na tržištu nekretnina, Mihaljinac Knežević je zaključila kako se na tržištu nekretnine ne očekuju uskoro drastične promjene kada su u pitanju cijene.

– Nekakav drastičan i nagli pad cijena ne očekujemo, osim ako ponovno ne dođe do nekakvih dramatičnih i neočekivanih događaja. Mi u struci zaista ne vidimo prostora za nekakve velike promjene razina prosječnih cijena nekretnina.

Uputila je i savjet onima koji su u potrazi za stanom.

– Svakako treba biti oprezan, početi gledati neke dijelove gradova koji nisu možda prije bili na radaru kao najatraktivniji. Treba biti pažljiv i jako puno tražiti jer to iziskuje jako puno truda i vremena, zaključila je.

Upravo je otvoreno gradilište dvije zgrade ‘blizanke’ s 38 državnih stanova, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap