Pretraga

Cijene nekretnina pale na dva velika svjetska tržišta: Početak sloma ili usporavanje rasta?

A- A+

Cijene nekretnina pale su na dva velika svjetska tržišta, u SAD-u i Njemačkoj. To je najveći pad od travnja 2020. godine kada je lockdown radi pandemije zaustavio vrijeme na par mjeseci.

Nova zgrada u Hondlovoj, foto: bauštela.hr | Ana Šoda

Ono što su stručnjaci mjesecima predviđali, proteklih se dana počelo i ostvarivati. Nakon višegodišnjeg upornog rasta do rekordnih visina, cijene nekretnina počele su padati, a val pojeftinjenja zahvatio je ponajviše tržišta u SAD-u i Njemačkoj. Analiza Redfina pokazala je da je tijekom lipnja palo više od 60 tisuća dogovorenih kupnji obiteljskih kuća u SAD-u, što čini gotovo 15% poslova sklopljenih na tom tržištu, piše Poslovni Dnevnik.

Ovakav pad nije zabilježen od travnja 2020. godine kada je cijeli svijet stao na neko vrijeme zbog pandemijskog lockdowna. Tada su cijene pale jer je strah i nepoznatost o virusu Covid-19 zaustavio mnoge od velikih ulaganja. Danas je u SAD-u lockdown i pandemiju zamijenila inflacija koja je rekordne veličine od 9,1 posto, a to je najveći skok u posljednjih 40 godina.

Izdvojeni članak

Rusi sve više kupuju nekretnine u Beogradu: Cijene idu i preko 200 tisuća eura

Stručnjaci i dalje nisu sigurni je li ovo početak potpunog sloma ili samo postepeno usporavanje rasta cijena nekretnina, a mediji su već počeli s naslovima ‘kraj booma nekretnina’ i ‘puca nekretninski balon’.

Copy link
Powered by Social Snap