Pretraga

Stiže porez na nekretnine: Ako u nekretnini ne živiš, a nije ni u najmu 10+ mjeseci godišnje evo novog nameta

A- A+

Vlasnici vikendica, kuća za odmor i apartmana koji im služe za osobnu upotrebu ili kratkoročni najama strahuju od ponedjeljka kada će, prema najavama, Vlada objaviti detalje uvođenja novog poreza na nekretnine. Aktualne porezne obaveze za vlasništvo na spomenutim objektima su prema već objavljenim informacijama bitno manje. Jedno je sigurno – novi porez na nekretnine vlasnici neće plaćati samo na one u kojima žive ili su u najmu 10+ mjeseci godišnje.

stambeno kreditiranje

stambeno kreditiranje | foto: Freepik

Hrvatska uvodi porez na nekretnine, i to u ‘provom krugu’ transformacijom poreza na kuće za odmor, potvrdio je ministar financija Marko Primorac istaknuvši kako je cilj ove mjere prebacivanje s oporezivanja rada na oporezivanje nekretnina.

Izdvojeni članak

Bez pristanaka 80% suvlasnika u zgradi nema najma turistima, stižu subvencije za liftove i fasade

Spas u dugoročnom najmu

Kako je objašnjeno, porez na nekretnine vlasnici neće plaćati ako u njima stanuju ili ih dugoročno iznajmljuju. S time da se pod ‘dugoročnim najmom‘ smatra popunjenost nekretnine najmoprimcima minimalno 10 do 12 mjeseci u godinu. Što znači da će porez primarno ‘zakačiti’ vlasnike vikendica i apartmana koji su u turističkom najmu samo ljeti, odnosno zimi, u špici sezone.

To znači da će i one jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu naplaćivale porez na nekretnine kako bi potaknule zaradu od turizma u privatnom smještaju to morati činiti. Također, rekao je Primorac dosadašnje granice poreza će se povećati.

– Prijedlog je da se poveća i gornja i donja granica, kazao je kratko ministar Primorac najavivši predstavljanje konkretnih brojki za ponedjeljak.

Kraj poreznim oazama u nekretninama

Prema neslužbenim informacijama, gornja granica poreza na nekretnine mogla bi se udvostručiti sa sadašnjih 5 eura po metru četvornom na 10 eura po metru četvornom, piše index.hr.

Ministar je dodao i da će se porezni obveznik utvrđivati u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i bude u tekućoj godini dugoročno iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci, neće morati plaćati porez na nekretnine.

Ministar je rekao i kako se porezom na nekretnine nastoji proporcionalno oporezivati kratkoročni najam.

– Povećat će se porezno opterećenje kratkoročnog iznajmljivanja u turizmu, koje se sad plaća kao paušal. To su sada smiješni iznosi. Takav model gospodarstva nije dobar niti je održiv, rekao je Primorac i dodao da su se na neki način stvorile porezne oaze u nekretninama.

Doznajte ovdje kako izgleda austrijska porezna reforma koja je upravo provedena.

Copy link
Powered by Social Snap