Pretraga

TOTALNA REKONSTRUKCIJA obiteljske kuće: Pratimo 12 mjeseci transformaciju katnice iz 1985. u novi, moderan dom

A- A+

Kroz narednih 12 mjeseci pratit ćemo totalnu rekonstrukciju obiteljske kuće, katnice s podrumom, tavanom i dvorištem. Obitelj u čijem je vlasništvu kupila ju je sredinom kolovoza, a u njoj će mijenjati baš sve, osim osnovne konstrukcije. Ovdje će se posla uhvatiti stolari, fasaderi, krovopokrivači, instalateri za vodu, struju i plin, keramičari, parketari, zidari. Radove će popratiti i naša novinarska ekipa. Ušli smo u kuću i snimili početno stanje prije nego li je ijedan majstor započeo posao, a bit ćemo tu i kada sve bude gotovo. U međuvremenu pratit ćemo u fazama sve skupine radove. Zvuči zanimljivo? Popratite sve uz ‘TOTALNU REKONSTRUKCIJU obiteljske kuće’.

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće | foto: Bauštela.hr

Kuća je izgrađena 1985. godine, a prije nekoliko tjedana kupljena je u iznimno zapuštenom stanju. Prema zatečenom, zaključak je kako prethodni, prvi vlasnici, o njoj nisu vodili računa barem posljednjih 20 godina. Na prozorima na katu još su uvijek ostaci ljepljive trake koja se za vrijeme rata razvlačila kako se stakla od detonacija ne bi rasprsnula, a u podrumu smo zatekli desetke krznenih budni, skrojenih i nikada nošenih, rekli bi od kraja 80-tih.

Izdvojeni članak

Transformacija okućnice u tri pravca: Igralište za djecu, povrtnjak ili oaza za druženje

Naime, kuća je bila dom bračnog para koji su tu proveli cijeli život, a pred kraj nisu imali snage ni mogućnosti o nekretnini brinuti. Vlasnica je u spomenutom podrumu imala i poslovni prostor, šivaonu za odjevne predmete od krzna.

Da su se krate drugačije posložile, odnosno da su oko kuće brinuli, ona bi vjerojatno i danas bila u top stanju, bez potrebe za generalnom obnovom. Naime, uređena je, za vrijeme kada je nastala, materijalima top kvalitete. Zatekli smo ovdje mramorne stepenice i ornamentalnu ogradu duž njih od pune hrastovine kroz cijeli objekt, raskošni luster od kristala, prekidače za svijetlo od kože, te drvom obložene strop i zid u velikoj dnevnoj sobi.

No, baš sve od spomenutog, kao i puno više od toga, sada se uklanja jer će ovdje četveročlana obitelji sebi napraviti moderan i udoban dom. Na prvu, novi vlasnici su planirali zadržati neke od spomenutih elemenata koji su zaista posebni svjedoci nekog prošlog vremena. No, vlaga i nemar su kroz dva desetljeća učinili svoje i to se zbog brige za zdravlje nije moglo. Evo i galerije početnog stanja:

Ulog od 120.000 eura

Za totalnu rekonstrukciju obiteljske kuće do faze namještanja predvidjeli su potrošiti približno 40.000 eura. Radovi koji će tu biti obavljeni, očito, koštaju puno više. No, kako vlasnik ima svoj obrt za završne radove u građevini velik dio posla obavit će sam.

Treba svakako spomenuti da je ova kuća, od približno 300 kvadrata površine za stanovanje, kupljena za samo 80.000 eura. Zašto? Građena je u paru s kućom s kojom dijeli jedan bočni zid, veliku stražnju terasu, gornji stražnji balkon i dvorište, te se zbog toga i prodavala ‘u paru’.

Za veću cijenu nitko nije htio ili mogao kupiti obje kuće. No sadašnji vlasnici imali su sreću, odnosno poznanike koji su u isto vrijeme kao i oni bili u iscrpljujućoj potrazi za kućom u kvartu iz kojeg nisu htjeli seliti, a u kojemu je ovakvih nekretnina na prodaju jako malo, te im je cijena bila gotovo dvostruka u odnosu onu koju su platili. I tako su zajednički dali ponudu koja je prihvaćena.

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće | foto: Bauštela.hr

Vanjski radovi

U kući je u tijeku demoliranje, doslovno – svega. Prije nego li započelo prošli smo kroz cijeli objekt i snimili postojeće stanje. Isto ćemo učiniti i nakon što sve bude gotovo, dok ćemo u međuvremenu pratiti izvođenje radova u fazama. A što će se raditi? Pa, krenimo od pozicije stanja na prilazu, odnosno u dvorištu.

Na pročelje od fasadne cigle ide demit fasada, radi se kompletna izmjena prozora i vrata, uključujući i garažna. Na krovu će se raditi izmjena letvi i crijepa, te postavljanje izolacije i završno knaufa. Ulazne kružne stepenice, kao zgodan detalj bit će zadržane, ali će se kada je u pitanju ograda raditi modifikacije, te će procjepi između stepenica zbog sigurnosti i lakšeg održavanja biti zatvoreni.

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće | foto: Bauštela.hr

U dvorištu se nalaze stara stabala bora, hrpe granja i biljnog otpada. Sve to će biti uklonjeno i teren će biti sravnjen, te će dobiti travnati pokrov. Dvorište se neće pregrađivati, a zidana ograda koja ga omeđuje bit će osvježena bojom za beton u tonu fasade. Stepenice iz dvorišta prema podrumu bit će premještene na drugu stranu, uz vanjski zid.

S terase povrh dvorišta uklanja se stara ograda, proširuje se za jedan metar, radi se nova podna površina i nova ograda. Također, na međi dvaju kuća biti će podignut zid koji će omogućiti privatnost vlasnicima druge kuće ‘iz para’. Gornji balkon se zbog iznimno loše statike ruši, a na njegovom mjestu neće biti rađen novi.  Umjesto njega konstruirat će se nadstrešnica koja će pokrivati cijelu terasu i pružati hlad.

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće | foto: Bauštela.hr

Unutarnji radovi

Sve podne obloge idu van – stare pločice iz 3 kupaonice, parket, pa čak i mramorno stubište. Čupaju se sve drvene obloge iz podova i stropova do cigle/betona. S hodnika se uklanja i drvena ograda, a s zidova tapiserija. Mramor će zamijeniti drvo, a drvenu ogradu nova od kovanog željeza.

Radit će se izmjena svih instalacija za struju, vodu, plin i telekomunikacije. Novi sustav grijanja obuhvatit će  postavljanje novih radijatora i podnog grijanja u kupaonicama, potencijalno i u hodniku. Kuća se klimatizira odvojenim uređajima za prizemlje i kat.

Kuhinja će ostati bez jednog prozora, a umjesto harmonika vrata koja su povezivala kuhinju i dnevnu sobu bit će postavljena klizna vrata. U ove dvije prostorije postavit će se parket, osim podno kuhinjskih elemenata gdje će ići keramika.

U podrumu, prostor stare šivaone s izlaskom u dvorište bit će transformiran u igraonicu za djecu s pripadajućim sanitarnim čvorom. Parket će zamijeniti epoxy pod. U skladištu za krzna konstruirat će se ostava.

Tlocrt ostaje gotovo identičan. Jedina značajnija izmjena bit će pregrađivanje velike sobe na katu kako bi se od nje dobile dvije, odnosno kako bi kuća u konačnici imala ukupno 4 spavaće sobe, a time i gostinjsku sobu.

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće | foto: Bauštela.hr

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće

totalna rekonstrukcija obiteljske kuće | foto: Bauštela.hr

Potražite ovdje vodič za samostalno postavljanje laminata, nije mačji kašalj, ali se isplati.

Copy link
Powered by Social Snap