Pretraga

U Petrinji svečano otvorena zgrada Srednje strukovne škole: Izgrađena je za 13,5 milijuna eura

A- A+

Jučerašnjom svečanosti otvorena je Srednja strukovna škola u Petrinji. Riječ je o projektu izgradnje vrijednom čak 13,5 milijuna eura, koje su popratili župan Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komas, no i predsjednik i potpredsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i Branko Bačić. Osim novoizgrađene škole, obišli su i obnovljeni objekt Pučkog otvorenog učilišta, zgrade Državnog arhiva i Katastra te prvog županijskog vrtića. Obiđena je i zamjenska obiteljska kuća u Donjoj Bačugi pa se ministar osvrnuo da dosadašnji napradak gradnje novih objekata nakon potresa.

Srednja strukovna škola u Petrinji | Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Jučerašnju svečanost otvorenja Srednje strukovne škole u Petrinji popratili su župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, predstavnik banke i ostali gosti. Uoči otvorenja škole, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Bačić obišli su i ostale netom obnovljene građene koje su od važnosti za Petrinju. Vrijedi istaknuti završetak obnove Pučkog otvorenog učilišta, zgrade Katastra i Državnog arhiva, zgrade u koju je smješten prvi županijski vrtić, a obiđena je i zgrada Osnovne škole u Popovači.

Investicija od 13,5 milijuna eura

Izgradnju Srednje strukovne škole koordiniralo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ukupna investicija u projekt, uključujući opremu i usluge iznosi 13,5 milijuna eura, a Sisačko-moslavačka županija financirala je izgradnju i nadzor radova prilazne ceste, vrijednosti više od 450 tisuća eura.

Izdvojeni članak

Na istoku Hrvatske gradit će se 206 stanova, cijena će im biti 1.300 za kvadrat

– Napravili smo jako dobru investiciju, jako dobar potez i to je preduvjet za daljnju demografsku revitalizaciju, ali i preduvjet za kvalitetnije obrazovanje svih učenika koji će pohađati školsko obrazovanje u Petrinji, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, opisavši otvaranje nove zgrade srednje škole kao velik događaj za Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju.

Na dosad postignuto, prilikom obilaska netom obnovljenih objekata osvrnuo se i potpredsjednik Vlade te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Izrazio je posebno zadovoljstvo po pitanju obnova škola, no i drugim projektima društvene, komunalne i prometne infrastrukture, poput obnove obiteljskih kuća. Dodao je kako, dok je trenutno u izgradnji 59 višestambenih zgrada s 1.024 stambene jedinice, na području županije je ukupno obnovljeno preko 8.400 lokacija.

Sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti i NPOO-a

Posjet se nastavio otvorenjem Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom te zgrade Katastra i Državnog arhiva u Petrinji, koji je nakon potresa koji su pogodili Baniju 2020. godine također obnovljen. Završetkom cjelovite obnove potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom u Petrinji osiguran je prostor za provođenje raznih programa kulture, umjetnosti i obrazovanja.

U sklopu obnove Pučkog otvorenog učilišta, uređen je i depo Galerije čime je omogućen povrat njezine, nakon potresa evakuirane vrijedne zbirke u Petrinju. Ukupna vrijednost ove cjelovite obnove, ojačanja konstrukcije i povećanja energetske učinkovitosti zgrade iznosi 12,7 milijuna eura, a sredstva su putem Ministarstva znanosti i obrazovanja bila osigurana iz Fonda solidarnosti Europske unije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Obnovljena zgrada Katastra i Državnog arhiva iz 18. stoljeća

Nakon svečanog otvorenja POU uslijedio je i obilazak obnovljene zgrade Katastra i Državnog arhiva u Petrinji. Prema Programu cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline grada Petrinje nakon 2020. godine kojeg vode stručnjaci Ministarstva kulture i medija, dovršeni su svi predviđeni radovi cjelovite obnove.

Izdvojeni članak

Plenković obišao gradilišta na autocesti Zagreb-Sisak: ‘Tom će kraju udahnuti novi život’

Ovoj reprezentativnoj katnici iz druge polovice 18. stoljeća, u potresu je narušena nosiva sposobnost konstrukcije, dok je pristup unutrašnjosti bio onemogućen zbog teško stradalog stubišta zgrade. Cjelovitom obnovom, financiranom sredstvima Ministarstva kulture i medija u vrijednosti 3,2 milijuna eura, izvedena je zamjenska dogradnja uklonjenog aneksa, rekonstruirani su krovište, tlačne armiranobetonske ploče, sanirani su i pojačani nosivi zidovi, rekonstruiran je temeljni sustav te su obnovljeni svodno polje i pročelje. Obnovom je također poboljšan energetski sustav ugrade te je osiguran pristup osobama s invaliditetom.

Nekada zatvor, danas prvi županijski vrtić

Predsjednik Vlade s potpredsjednicima i ministrima konačno je obišao i kompleks zgrada na adresi Rimska 19 u Sisku. Riječ je o nekadašnjem zatvoru, gdje je Ministarstvo unutarnjih poslova neposredno nakon potresa provelo hitne mjere zaštite, a zgradu je potom preuzela Sisačko-moslavačka županija koja je putem Ministarstva kulture i medija provela potrebna istraživanja te obnovila konstrukciju, zbog čega je u tijeku završna faza cjelovite obnove.

Zgrada se može opisati kao reprezentativna uglovnica historicističkog oblikovanja zadnje četvrtine 19. stoljeća, a najočuvaniji je dio kompleksa s očuvanim izvornim oblikovanjem pročelja i reprezentativnim stubištem unutar zgrade. U ovoj zgradi po novome će biti smještena Glazbena škola Frana Lhotke, prvi županijski dječji vrtić ‘Zvjezdice’, galerijski prostor županijske ustanove Kulturno-povijesnog centra. Na kraju radnog posjeta, premijer i ministri su posjetili i Osnovnu školu u Popovači, u kojoj se odvija cjelodnevna jednosmjenska nastava.

U poslijepotresnom periodu, gradonačelnica Komes u otvorenom je pismu građane pozvala na samoobnovu. Što je time mislila, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap