Pretraga

Plenković obišao gradilišta na autocesti Zagreb-Sisak: ‘Tom će kraju udahnuti novi život’

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je u srijedu Sisačko-moslavačku županiju, gdje je sa županom Ivanom Celjakom razgovarao o projektima Županije i Vlade koji se odnose na sanaciju šteta od potresa i revitalizaciju, a posjetio je i dva gradilišta dionice autoceste A11 Lekenik – Sisak.

Plenković u obilasku gradilišta | MPGI

Premijer je u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji prvo obišao gradilište spojne ceste od Siska do autoceste koje uključuje novi most preko rijeke Odre i kružni tok s prilaznicama u vrijednosti od 65 milijuna kuna. Posljednja dionica autoceste A11, prometuje od Lekenika do Siska 10,9 kilometara i gradi se s dva odvojena kolnika, svaki s dva prometna i zaustavnim trakom. Izgradit će se i šest putnih prijelaza s nadvožnjacima i drugom infrastrukturom. Ugovoreni radovi vrijedni su 281,3 milijuna kuna, a rok izvođenja je dvije godine.

Plenković je zadovoljan dinamikom izvođenja radova na oba projekta.

– Projekt mosta i prilaznice, kako sam čuo, bit će završen već idućeg ljeta. Dionica autoceste od Lekenika do Siska, bit će punog profila, a čvor kod Žažine omogućit će brži prilaz Petrinji i Glini, što će tom kraju udahnuti novi život. Radovi će biti gotovi prema planu, točno za dvije godine, čime će Sisak i Sisačko-moslavačka županija, uz novu regionalnu kartu potpora, biti u osjetno povoljnijem tretmanu u odnosu na druga područja kada su u pitanju investicije. Ova će županija sada primati 10 do 15 posto više od drugih županija, što znači da će biti isplativije ulaganje u ovu županiju, rekao je premijer.

Izdvojeni članak

Plenković uspio od šefice EK dobiti produljenje roka za korištenje 6 milijardi za obnovu od potresa

Nadodao je kako je sa županijskim vodstvom razgovarao o obnovi županije od potresa i revitalizaciji Banovine. Razgovarali su o ulaganjima u obrazovnu, zdravstvenu, kulturnu, prometnu i socijalnu infrastrukturu, te o obnovi kuća. Rekao je kako je posao velik dio posla već odrađen, najviše u zdravstvenoj i obrazovnoj infrastrukturi.

– Predstoji nam daljnje ubrzavanje izgradnje obiteljskih kuća, stanova i višestambenih zgrada, o čemu su u tijeku brojni natječaji. I ovaj naš posjet kao i puni angažman svih ministarstava i državnih ureda doprinijeti da taj proces ubrzamo i da u konačnici iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, iako ona nisu dovoljna da bi se financirao cijeli proces obnove Banovine nakon velikog potresa, zaključio je premijer.

Izdvojeni članak

Planira se početak izgradnje posljednje dionice autoputa Zagreb-Sisak, koštat će oko 280 mil. kuna

Što će novi prometni projekt značiti za Sisak i okolicu, premijer se i osobno uvjerio, jer je kolona vozila s gostima najprije imala zastoj na starom mostu preko rijeke Odre, zatim je bila zaustavljena ispred brklje na željezničkom prijelazu u Stupnu, a na kraju je bio zastoj na nedalekom mostu kod Stupna koji se sanira i promet se naizmjenice odvija jednim trakom.

HDZ se pohvalio dinamikom izvođenja radova na autocesti A11 te su dodali kako će biti dovršena u ovom mandatu, a kako će most na Odri prometovati već idućeg ljeta. Dodali su kako je premijer obišao i Poduzetnički inkubator Sisak te je sa županom komentirao revitalizaciju tog kraja.

Copy link
Powered by Social Snap